Premier League

Az Arsenal leágyúzta a Villát, Bogdánék elmozdultak a kieső helyről

A Premier League 30. fordulójának szombati napján az Arsenal zsinórban hetedik bajnokiját is nyerte meg, köszönhetően az első félidőben mutatott remek játékának. Bogdán Ádám együttese újabb sikerével elmozdult a kieső helyről, a Wigantől kínos vereséget szenvedő Liverpool egyre távolabb kerül Európától.

Az Arsenal tartja jó formáját, zsinórban hetedik bajnoki sikerét aratta

Arsenal - Aston Villa

Nagy lehetőség adódott az Arsenal csapat előtt, mivel a szombati nyitótalálkozón a Chelsea és a Tottenham döntetlent játszott egymással. Arséne Wenger együttese ráadásul egy olyan ellenféllel találkozott, amelyet idén már két ízben is legyőzött.

Ennek megfelelően nagy lendülettel vetette bele magát a küzdelembe az Arsenal - bár az első helyzet a vendégek előtt adódott -  és a bátor kezdésnek gyorsan gól is lett az eredménye: a 16. percben a Gibbs került helyzetbe, a fiatal védő éles szögből leadott lövése Shay Given karjáról a hálóba pattant (1-0). A vékony dongájú hátvéd élete első Premier League-es találat jegyezte. Nem kellett sokat várni a következő hazai találatra sem: a 25. percben Theo Walcott kapott csodás labdát Songtól, majd remek átvétel után közelről a kapuba belsőzött (2-0). A két gól után valamelyest visszább vettek a tempóból az Ágyúsok, de van Persie fejese, vagy a 39. percben kihagyott ziccere - Warnock mentett hatalmasat - jól mutatja, hogy mekkora fölényben is voltak a vendéglátók.

A szünet után próbált kijönni a szorításból a Villa, de néhány kósza lehetőségen kívül nem sokat mutatott. Arséne Wenger legénysége sem vitte túlzásba a második félidő elejét, a legnagyobb lehetőséget sokáig Alex Song távoli lövése jelentette. Wenger is érezte, hogy nagyon leültek a fiúk, ezért a játékrész derekán kettős cserével próbálta frissíteni a társaságot. A beálló Ramsey kis híján gólt is szerzett a 75. percben. A hajrában kissé felborult a pálya, a hazai védők többször is hibáztak, de nem tudta ezt kihasználni a vendég alakulat. Szép lassan a végéhez is ért a mérkőzés,de a slusszpoén a ráadásra maradt: a 93. percben Mikel Arteta egy csodás szabadrúgás után alakította ki a végeredményt (3-0).

 

A többi mérkőzésen

A Bogdán Ádámmal felálló Bolton Wanderers középső védője, David Wheater két fejesének köszönhetően már az első félóra végén magabiztos előnybe került a Blackburn Rovers ellen. A kiesési rangadón a fordulás után Nzonzi révén szépítette a vendégek, de többre nem futotta erejükből, így a magyar portás gárdája elmozdult a kiesőzónából.

A másik magyar érdekeltségű mérkőzésen a Queen's Park Rangers sima vereséget szenvedett a Sunderland vendégeként. A hazaiak az első félidő végén Niklas Bendtner révén jutottak előnyhöz, majd az 55. percben Djibril Cissé kiállítása miatt már emberfórnak is örülhettek. Az 52. percben Mark Hughes pályára küldte Buzsáky Ákost is, de a 70. percben McClean megduplázta a Fekete Macskák előnyét. Sessegnon találata már a kiütést vetítette előre, de Taiwo szabadrúgásgólja megmentette a QPR becsületét.

A forduló egyértelműen legnagyobb meglepetését a kieső helyen álló Wigan okozta, amely az Anfield Road-ról vitte el mindhárom megszerezhető pontot. Maloney a 30. percben büntetőből mattolta Reinát, és ugyan Suárez Gerrard passzából a fordulás után egalizált, Caldwell újabb gólja sokkolta a Vörösöket. A Liverpool újabb vereségével gyakorlatilag lemondhat a Bajnokok Ligája-szereplésről, de ha így folytatja az Európa Liga elúszhat.

A Norwich City Grant Holt duplájával győzte le a Wolverhampton együttesét, míg az Everton a Swensea otthonában aratott magabiztos sikert.

Premier League
30. forduló
Arsenal - Aston Villa 3 -0
(Gibbs 16., Walcott 25., Arteta 93.)
Bolton Wanderers - Blackburn Rovers 2 -1
(Wheater 28., 35., ill. Nzonzi 56.)
Liverpool - Wigan Athletic 1 -2
(Suárez 47., ill. Maloney 30. – 11-esből, G. Caldwell 63.)
Norwich City - Wolverhampton Wanderers 2 -1
(Holt 26., 45.-a másodikat 11-esből, ill. Jarvis 25.)
Sunderland - Queens Park Rangers 3-1
(Bendtner 41., McClean 70., Sessegnon 76., ill. Taiwo 79.)
Swansea City - Everton 0-2
(Baines 59., Jelavic 76.)