Bundesliga

A gála most elmaradt, de nyert a Bayern München

Fogynak a fordulók a Bundesligában is, így élesedik a harc a bajnoki címért, a kupaszereplést jelentő helyekért és a kiesés elkerüléséért is.

A Bundesliga 27. fordulójában szombaton délután öt mérkőzést rendeztek, ahol a bajnoki címvédő Bayern München győzelme mellett a Hoffenheim és a Hertha idegenbeli sikere, valamint a kiesés elől menekülő Augsburg utolsó perces egyenlítése érdemel külön kiemelést: 

Bayern München - Hannover

Az ezúttal Thomas Müller és Mario Gomez nélkül kezdő Bayern München sorozatos támadásokkal kezdte a zuhogó esőben zajló mérkőzést a Hannover ellen, de vezetést mégis akkor szerzett csupán, amikor már kiegyenlítődött a találkozó. A 36. percben Franck Ribery ment el a bal oldalon, visszagurítását Robben sarkalta tovább látványosan, a teljesen üresen, a kapuval szemben álló Toni Kroos pedig ügyesen emelt át a hannoveri kapuson. A második félidő elején aztán a müncheniekkel hamarosan három évet hosszabbító Mario Gomez is beállt, aki nem sokkal később, a 68. percben idei 23. bajnoki gólját is megszerezte.

A 74. percben egy jobb oldali beadás után gyönyörű, akrobatikus mozdulattal a szenegáli Ya Konan szépített, így a hajrára is maradt még izgalom. A 79. percben ráadásul Diouf fejese hajszállal kerülte el a müncheni kaput, így öt perc alatt a vendégek akár le is dolgozhatták volna hátrányukat. A 85. percben ráadásul Boatengről kis híján saját kapujába pattant a labda, Neunernek kellett egy bal oldali beadást követően hatalmas bravúrral védenie. Egy perccel később aztán a szintén csereként beálló Thomas Müller került nagy helyzetbe, aki a kapus kicselezése után egészen a kapuig akart gyalogolni, de nagy helyzetben végül becsúszva mentettek előle.

Mario Gomez újra betalált, az ő gólja is kellett az újabb három ponthoz - Fotó: bundesliga.de

A Bayern edzője, Jupp Heynckes rekordot jelentő 601. Bundesliga meccsén ült a kispadon és joggal ünnepelte a 2-1-s győzelmet, amellyel a Bayern két pontra megközelítette az ebben a fordulóban csak vasárnap pályára lépő Borussia Dortmundot. A bajorok tehát továbbra is három fronton vannak versenyben, a bajnokság mellett ugyanis a német kupában finalisták, a Bajnokok Ligájában pedig ott vannak a legjobb nyolc között. A Bayern sorozatban hetedik hazai bajnokiját nyerte meg, így ismét önbizalmat "tankolhatott" a Marseille elleni fontos BL-csata előtt.

Freiburg - Kaiserslautern

Az új edző, Kraszimir Balakov számára nem indult jól csapata freiburgi látogatása, hiszen a ’Lautern hatalmas védelmi hibáját kihasználva az első Bundesliga gólját elérő Guede szerzett gólt a nyolcadik percben. A 14. percben aztán egy bal oldali szöglet után a csapatkapitány Makiadi fejjel volt eredményes közelről. A hátralévő időben ugyan a vendég vörösök is próbálkoztak becsülettel, de még a szépítő gólra sem futotta részükről. A Kaiserslautern tétmeccsen legutóbb tavaly októberben tudott nyerni, akkor a másodosztályú Eintracht Frankfurtot búcsúztatta a Német Kupából - hosszabbítás után. A Kaisersleutern továbbra is az utolsó helyen áll a Bundesligában, így jó úton halad - 1996 és 2006 - után története harmadik kiesése felé.

FSV Mainz-Hertha BSC

A Hertha csapata régen szerzett idegenben utoljára gólt, ezért volt meglepetés, hogy az eltiltása után visszatérő Szalai Ádámmal a csatársorában felálló Mainz ellen a berliniek a 41. percben előnyhöz jutottak. A szünet után Adrian Ramos növelte kétgólosra a vendégek előnyét, ám hiába szépített később a Mainz, a Hertha mégis újabb gólt lőtt és három ponttal távozott Mainzból. A közelmúltban valóságos messiásként érkező Otto Rehhagel úgy tűnik, hogy tudja motiválni a berlinieket, akik idei harmadik - 2011. október vége óta viszont az első - idegenbeli sikerükkel továbbra is harcolnak a jövő évi Bundesliga tagságért. Az idős mester irányításával a Hertha ötödik meccséből már a másodikat nyerte meg.

Borussia Mönchengladbach-Hoffenheim

A hétközben a német kupából tizenegyesekkel kieső Borussia Mönchengladbach hazai közönség előtt a Hoffenheim ellen lépett pályára ebben a fordulóban. A 38. percben Patrick Herrmann átadása után az idén 15. alkalommal betaláló Marco Reus szerzett gólt, így a ’Gladbach mehetett előnnyel a szünetre. A második félidőben minden jól alakult a hazaiak számára, a Hoffenheim egészen a 72. percig nem is lőtt kapura. A hajrában azonban egy megpattanó lövés, majd két perc múlva egy Vukcevic megoldás is gólt hozott, így a nem is olyan régen Münchenben hét gólt kapó Hoffenheim győztesen távozott a Borussia otthonából. A Mönchengladbach egy év után szenvedett vereséget ismét hazai pályán, így a Schalke ma esti győzelme esetén lecsúszhat a még biztos BL-indulást érő harmadik helyről.

Werder Bremen-Augsburg

Az Augsburg az utóbbi időszakban remek eredményeket mutat fel a bajnokságban, így Brémában sem volt esélytelen. A hazaik a második félidő elején vezettek, de a lefújás előtti pillanatokban Paul Verhaegh fontos pontot mentett az Augsburgnak, amely hat mérkőzés óta veretlen a Bundesligában. Az Európa Liga indulásért küzdő brémaiak ugyanakkor pechesen buktak el két újabb bajnoki pontot.

Bundesliga - 27. forduló - eredmények
Pénteki eredmény
Wolfsburg - Hamburg 2-1
Gólszerző: Mandzukic (46.), Schäfer (75.) ill. Berg (47.)
Szombat délutáni eredmények
Bayern München - Hannover 2-1
Gólszerző: Kroos (36.), Gomez (68.) ill. Ya Konan (74.)
Mönchengladbach - Hoffenheim 1-2
Gólszerző: Reus (38.) ill. Firmino (77.), Vukcevic (79.)
Werder Bremen - Augsburg 1-1
Gólszerző: Füllkrug (61.) ill. Verhaegh (90.+2)
Mainz - Hertha 1-3
Gólszerző: Choupo-Moting (58.) ill. Ben-Hatira (41.), Ramos (52., 69.)
Freiburg - Kaiserslautern 2-0
Gólszerző: Guede (8.), Makiadi (14.)
Később rendezik
Schalke - Leverkursen 18.30
Vasárnapi párosítások
Stuttgart - Nürnberg 15.30 - Eurosport2
Köln-Dortmund 17.30 - Eurosport2