NHL

Folytatja diadalmenetét a Pittsburgh - videó

  • Molnár Dávid

Csak a Pittsburgh Penguins tudta magát tartani a jó szokásához az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 161. játéknapján, és kiütéssel nyert egy egyébként igen gólszegény csütörtöki napon.

Nincs vetélytárs?

Alexander Ragyulov négy éves kitérő után tért vissza a Nashville Predatorshoz, és ezzel a meglepetés erősítéssel sokan máris a nyugati főcsoport egyik legnagyobb esélyesévé kiáltották ki Tennessee kedvenc hokiegyüttesét. A Pittsburgh Penguins azonban gondoskodott arról, hogy egyelőre elhalkuljanak ezek a hangoztatások.

Ragyulov pompázatos megmozdulásai helyett egy másik orosz, a pontlistát is vezető Jevgenyij Malkin vitte el a prímet, aki két góllal segítette ki csapatát. James Neal, aki az idei szezonban igazi gólvágóvá nőtte ki magát a Penguins színeiben, ezúttal négyszer adott gólpasszt, tovább javítva ezzel pályafutása legjobb szezonjának ponttermésén.

Alexander Ragyulov

Ragyulov is csak annyit tudott mondani honfitársáról, hogy „hihetetlen”. Ez a jelző viszont az egész Pittsburghre érvényes, a Pingvinek a legveszélyesebb csapattá változtak év végére, főleg Sidney Crosby és Kris Letang visszatérésével. De a legfőbb oka az elmúlt hetek domináns eredményeinek az Jevgenyij Malkin, aki láthatólag levetkőzte az utóbbi évek sérüléseinek minden maradványát, és olyan formában játszik, ami 2009 kora nyarán playoff MVP címig repítette őt.

A Pingvinek az alapszakasz során többször nem találkoznak nyugati ellenféllel, de így is a legjobb mérleggel dicsekedhetnek a keleti főcsoporton belül nyugati csapatokkal szemben 13-2-3-as mutatóval. Ha esetleg nagydöntőbe kerülnének Malkinék – amire jelenleg nagy az esély –, ez nem lenne túl kedvező előjel nyugat bajnoka számára. Bár kétség sem fért hozzá, főleg a közelmúltban mutatott teljesítmény tükrében, de a Pittsburgh ezzel a két ponttal a rájátszást is bebiztosította magának, azonban még nagy kérdés, hogy Malkinék negyedik vagy első helyen kezdik-e meg azt.

Cápaveszély Kaliforniában

A Boston Bruins úgy tűnt, hogy elkapta a fonalat a Philadelphia felett aratott 3-2-es, szétlövéses, majd a Toronto elleni 8-0-s győzelemmel, de a San Jose Sharks otthonában gyorsan megszakadt a győzelmi sorozata a címvédőnek. Sokáig még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán betalálnak-e a Bocsok, de végül a csapatkapitány Zdeno Chara megmentette a 2011-es bajnok becsületét.

A Cápáknak ezzel szemben jobbkor nem is jöhetett volna ez a győzelem, amit egy váratlan játékos találata biztosított be. Daniel Winnik, aki nem túl régen még a Coloradóban kereste mindennapi betevőjét, első gólját szerezte új csapatánál, ami fontos két ponthoz juttatta a San Jose Sharkst. Ez volt csupán a negyedik győzelme a Cápáknak az utóbbi tizenegy találkozójukból, és ennek a vergődésnek hála kikerültek a playoffot érő első nyolc pozícióból. A San Jose a Detroit mellett az egyetlen olyan csapat, mely minden évben bekerült a rájátszásba a lockout óta.

A San Jose bukása azért is lenne kínos, mert a nyári erősítések – Martin Havlat és Brent Burns érkezése – miatt sokan úgy vélekedtek, hogy a csapat végre befoltozta a hiányosságokat, melyek eddig elválasztották őket a bajnoki címtől. Lehet túl korai volt ilyen következtetéseket levonni.

A játéknap további mérkőzései

Négy találkozó is szétlövésekkel dőlt el a csütörtöki játéknapon, kezdve a Philadelphia-Washington rangadóval. Bár Alexander Ovecskin révén már az első percben vezetést szerzett a Capitals, végül Ilja Brizsgalov megemberelte magát a kapuban, és 30 védésével megadta a lehetőséget csapatának a két pont elnyerésére. Claude Giroux-ék vették is a lapot, és a kiegyenlítés után szétlövésekben be is gyűjtötték a fontos pontokat.

Igazi szétlövés maratont tartogatott a liga alsóházában található Tampa Bay és Edmonton összecsapása. A 2-2-es rendes játékidőt, valamint hosszabbítást követően a rávezetések hatodik körében dőlt el a második pont sorsa, miután Teddy Purcell betalált, míg Kanada kapitánya, Ryan Smyth elvétette a lövését.

Kétgólos előnyt szórakozott el szétlövések után a Calgary Flames a Minnesota Wild otthonában. Öröm az ürömben, hogy egy pontra így is szert tettek, bár a Flames ennyivel nem érheti be, ha idén pontot akarnak tenni a két éve tartó playoff-lemaradásra.

A Los Angeles Kingsnek kedvezett a szétlövés által osztogatott második pont. A St. Louis Blues elleni rangadó 0-0-ra végződött – mindkét kapus shutoutot jegyzett – azonban a rávezetéseknél Jonathan Quick bírta jobban cérnával. A kapusok ettől függetlenül kitettek magukért, Brian Elliott 37, Quick pedig 35 védéssel zárta a 65 perc játékidőt.

A Vancouver Dallasban győzedelmeskedett, Daniel Sedin nélkül, ami leginkább Corey Schneider érdemének köszönhető. A fiatal kapus egy óriási baki után összekapta magát, és a találkozó többi lövését, egy büntetőlövéssel együtt, mindet hárította, 23-11-5-re javítva a Vancouver idegenbeli mérlegét, ami a legjobb az egész NHL-ben.

A rájátszás kimenetelét tekintve igazi vérre menő összecsapás zajlott a Phoenix és a Colorado között, amit végül a Prérifarkasok rendes játékidőben abszolváltak 3-2-re. Mike Smith 39 védést mutatott be a hazaiak oldalán, ezzel megszerezve 100. NHL-es győzelmét. A Colorado egy győzelemmel három ponttal is meglóghatott volna üldözői elől, ezzel a vereséggel viszont továbbra is megjósolhatatlan a nyugati konferencia utolsó két rájátszást érő helye, melyre öt csapat pályázik.

NHL
161. játéknap
Pittsburgh Penguins - Nashville Predators 5-1
Philadelphia Flyers - Washington Capitals 2-1 szétlövésekkel
Tampa Bay Lightning - Edmonton Oilers 3-2 szétlövésekkel
Minnesota Wild - Calgary Flames 3-2 szétlövésekkel
Dallas Stars - Vancouver Canucks 1-2
Phoenix Coyotes - Colorado Avalanche 3-2
San Jose Sharks - Boston Bruins 2-1
Los Angeles Kings - St. Louis Blues 1-0 szétlövésekkel