NBA

A New Orleans is leverte a Clipperst

  • Molnár Dávid

Folytatódott az LA Clippers vesszőfutása az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 85. játéknapján. Chris Paulék ezúttal a New Orleans otthonában szenvedtek vereséget, ami már zsinórban a harmadik volt. Nyert a Boston Milwaukee-ban, a Houston pedig kiütötte a Golden State Warriorst.

Minden adott volt az LA Clippers számára, hogy ők legyen péntek virradóra a címlapon, hiszen Chris Paulékon kívül a többi nagycsapat pihent a csütörtöki játéknapon. A címlapot végül megkapták, bár egyáltalán nem abban a formában, ahogy szerették volna.

A Clippers két vereséggel a háta mögött érkezett New Orleansbe, Chris Paul egykori sikereinek helyszínére. A játékos jobb győzelmi esélyek miatt hagyta el nem is oly régen a Hornetst, és csatlakozott a Los Angeles Clippers csapatához, és a szezon első felében úgy tűnt, hogy Blake Griffinék számára Paul volt a hiányzó láncszem: jöttek az eredmények, melyeknek köszönhetően a csoportot is vezették.

Chris Paul mérges

Az All-Star gála környékén már mutatkoztak a hanyatlás jelei, és azóta a Clippers gyatra mérleget tud felmutatni. Ennek ellenére mégis esélyesként kezdték meg a New Orleans elleni találkozót, ami előzetesen leginkább azzal kecsegtetett, hogy mennyien fogják éltetni, illetve kifütyülni Chris Pault. A valóság azonban ennél többet tartogatott.

Chris Kaman húsz ponttal támasztotta fel a hazaiakat a negyedik negyedben, Jarrett Jack és Jason Smith pedig egyaránt tizenhét ponttal segítette ki a Hornets legeredményesebb emberét. A Clippers a hajrára teljesen összeesett, mindössze tizenegy pontot dobtak, és mezőnyből 23 kísérletből csak négy alkalommal voltak eredményesek. Ha mindez nem lenne elég, a Clippers az utolsó tizenkilenc triplakísérletezésből egyszer sem talált be.

Blake Griffin volt a vendégek legeredményesebbje 21 ponttal, a hazatérő Paultól pedig tizenhat pontra tellett. Ez ma is kevésnek bizonyult a győzelemhez, és a Clippers először a szezon során sorozatban harmadszor is kikapott – a Hornets pedig öt hazai vereség után nyert ismét saját közönsége előtt. Az elmúlt hetek ingadozásainak köszönhetően pedig lassan veszélybe kerülhet a rájátszás is, hiszen csak egy győzelem választja el őket a kilencedik és playoffot már nem érő helyezéstől.

Véget ért a Milwaukee pompás szériája is, mely egészen a keleti kilencedik helyre repítette a Bakokat. A Boston Celtics vetett véget a Bucks hat meccs óta tartó nyerő szériájának, méghozzá idegenben. Paul Pierce 25 egységgel szomorította el a hazai közönséget, Kevin Garnett pedig dupla-duplát ért el tizenhat pontjával és tíz lepattanójával. Az átigazolási időszak utolsó napján megszerzett Monta Ellis – tizenhárom pontos – első fellépése a Bucks otthonában tehát nem sikerült fényesre, de nem emésztheti magát ezen sokáig, hiszen a következő két napon is pályára fognak lépni.

Esélyt sem adott a Houston Rockets a Golden State-nek hazai pályán. A Rockets színeiben két játékos is dupla-dupláig jutott, az újonc Chandler Parsons húsz ponttal és tizenegy lepattanóval, míg Samuel Dalembert tizenöt ponttal és tíz lepattanóval iratkozott fel az idei dupla-duplázók listájára. A találkozó előtt a franchise Hakeem Olajuwon és az 1990-es évek bajnoki csapatai előtt tisztelgett, és a jelenlegi játékosok mondhatni megfelelőképpen honorálták a klub egykori nagyjait: végül 26 pont különbséggel verték a vendégeket, és megőrizték nyolcadik pozíciójukat nyugaton.

Ha már nyugat, a Utah Jazz zsinórban ötödször kerekedett felül ellenfelein, miután a Sacramento Kings otthonából is győztesen távoztak. A vendégek részéről öt játékos is elérte a bűvös tízpontos határt, Derrick Favors például a kispadról érkezve produkált dupla-duplát, ezzel szemben a hazaiakat a Cousins-Thompson-Evans trió húzta összesen 66 ponttal, azonban a meccs megnyerésére az ő teljesítményük egyedül nem volt elegendő.

Az Indiana Pacers 22 pontos hátrányból állt fel a Washington Wizards otthonában és nyerte meg az utolsó 70 másodpercben a mérkőzést. A nem akármilyen feltámadást csak még inkább dicséri, hogy a Pacers játékosok milyen állapotban produkálták magukat a véghajrában: David West például kificamodott kisujjal szerzett meg három lepattanót a támadó térfélen. Paul George triplája tette tökéletessé az estét, mellyel a Pacers először vezetett a meccs során, de a legjobb pillanatban.

A Memphis Grizzlies is megpróbált valami hasonlót a Portland Trail Blazers ellen, azonban a hazaiak ebből nem kértek. Bár az utolsó egy percben feljöttek két pontra is a vendégek, a fordítást már nem sikerült kiharcolniuk. Kaleb Canales, a Portland frissen kinevezett ideiglenes edzője két vesztes mérkőzés után második győzelmét aratta a csapat élén.

NBA
85. játéknap
Washington Wizards - Indiana Pacers 83-85
Milwaukee Bucks - Boston Celtics 91-100
New Orleans Hornets - Los Angeles Clippers 97-90
Houston Rockets - Golden State Warriors 109-83
Portland Trail Blazers - Memphis Grizzlies 97-93
Sacramento Kings - Utah Jazz 102-103