Utánpótlás

U17-es válogatottunk belga, a walesi és orosz ellenféllel mérkőzik meg az elitkörben

Pénteken a belgák ellen kezdi, és jövő szerdán az oroszok ellen fejezi be az Európa-bajnoki selejtező elitkört a magyar U17-es válogatott, e két mérkőzés között, vasárnap a walesi együttes lesz a mieink ellenfele.

Az őszi Európa-bajnoki selejtező körben a magyar, az orosz és a belga válogatott is megnyerte saját csoportját, míg a walesiek a legjobb harmadikok egyikeként jutottak az elitkörbe.

Első ellenfelünk, Belgium Horvátországban harcolta ki elitkörös szereplését. Miután első meccsén 2-0-ra kikapott Ukrajnától, a folytatásban 1-0-ra legyőzte Azerbajdzsánt, végül 4-3-ra a házigazda horvátokat. A mieink tavaly augusztusban a lengyelországi Syrenka Kupán találkoztak a belgákkal, akkor 3-0-ra megnyertük a mérkőzést.

"Azon a mérkőzésen a belgák nem a legerősebb csapattal álltak ki, néhány játékosukat a klubja nem engedte el a tornára - mondta riválisunkról Pisont István szövetségi edző az mlsz.hu-nak. - Első ellenfelünk keretéből hét-nyolc focista a Standard Liege-ben szerepel, ők jól összeszoktak az elmúlt egy-két évben, ez lehet talán a legnagyobb erősségük. Szepessy László néhány hete megnézte a hollandok elleni felkészülési mérkőzésüket, amelyen kiderült, hogy rendkívül gyors futballt játszanak, a labdaszerzések után vezetett kontrákkal pillanatok alatt eljutnak az ellenfél kapujáig. Alkatilag nem erősebben nálunk, de mozgékonyak, és stabil csapatot alkotnak."

A belgák ellen kezdi, és az oroszok ellen fejezi be az Európa-bajnoki selejtező elitkört a magyar U17-es válogatott.

A második ellenfél Wales válogatottja lesz, amely legjobb harmadikként jutott túl a selejtezőn, úgy, hogy az örményektől 3-2-re, a szerbektől 6-1-re kapott ki, és csak a litvánokat tudta legyőzni (2-0). Végezetül az orosz korosztályos csapat következik, amely Portugáliában nyerte meg csoportját, miután döntetlent játszott a hazaiakkal, a románokat 1-0-ra, a finneket pedig 3-1-re verte.

"A walesiekkel kapcsolatban nem szabad a korábbi eredményekből kiindulni, az elitkör már egy teljesen más torna, a selejtezők óta eltelt fél év, ami a fiatal játékosoknál nagy idő - tette hozzá a szövetségi edző. - Az oroszokról tudjuk, hogy nagyon erősek, rendre jól szerepelnek az utánpótlástornákon, a tavalyi elitkörben legyőztek bennünket Szombathelyen. A walesiekre az oroszok elleni nyitómeccsen szerzett információk alapján tudunk készülni, míg az oroszokat kétszer is megnézhetjük, mielőtt megmérkőzünk velük."

A keret tagjai szerdán délelőtt nem edzettek, hanem ellátogattak a Szent István Bazilikába, megismerhették a templom építésének történetét, megtekintették művészeti alkotásait. A programon részt vett Szöllősi György, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója is, aki Puskás Ferenc végső nyughelyénél mesélt a fiataloknak a világ egyik legjobb labdarúgójának életéről.

Csütörtökön Egervári Sándor szövetségi kapitány látogat Telkibe a csapathoz, majd délután, a pénteki nyitómeccs előtti utolsó edzésen az eddigi bő, 22 fős keretből már csak az a 18 labdarúgó vesz részt, akit a tornára is nevez a szakmai stáb.

Az elitkör programja:
Március 23., péntek:
Magyarország-Belgium 15.00, Telki
Oroszország-Wales 15.00, Tatabánya
 
Március 25., vasárnap:
Magyarország-Wales 15.00, Telki
Belgium-Oroszország 15.00, Tatabánya
 
Március 28., szerda:
Magyarország-Oroszország 15.00, Telki
Belgium-Wales 15.00, Tatabánya