London 2012

Százéves, csokifüggő néni is fut a lánggal

  • VNA

A londoni olimpia előtt nyolcezren futhatnak az olimpiai lánggal - a szerencsések névsorát hétfőn hozták nyilvánosságra.

A londoni olimpia szervezői bemutatták az olimpia fáklyaváltó hivatalos (utcákra lebontott) útvonalát. Emellett eldőlt az is, hogy kik futnak majd hetven napon keresztül az olimpiai lánggal. A névsor még nem végleges (közel 700 híresség nevét egyelőre nem osztják meg a közvéleménnyel), de 7300 futó, köztük Dinah Gould nevét máris nyilvánosságra hozták. A most 99 éves hölgy azért érdekes, mert kereken száz esztendős lesz a futás idején, igaz a számára kijelölt 300 méteres szakaszt várhatóan így is gyaloglova fogja majd csak megtenni. "Remélem, hogy jól fogom elvégezni a feladatomat" - mondta botjára támaszkodva Gould. A fittségét saját bevallása szerint jógázással és csokoládéval (!) megőrző hölgy is tagja lesz a 8000 mérföldes fáklyafutásnak, amelynek végén a július 27-ei megnyitóra megérkezik az olimpiai láng a londoni Olimpiai Stadionba.

Száz és tizenkét éves futója is lesz a londoni olimpia előtti fáklyaváltónak - Fotó:Luke MacGregor - Reuters

"Csokoládéfüggő vagyok, de emellett el kell ismernem, hogy az egészség a génjeimben van, hiszen édesanyám 102 évig élt" - mondta a brit nagymama, aki már hétfőn magára ölthette a fehér színű, arany csíkokkal ellátott egyenruhát, amelyben a fáklyaváltó valamennyi tagja futni fog majd. A korspektrum másik végén található Dominic MacGowan, aki egyike lesz azon 212 fiatalnak, aki a fáklyaváltó idején tölti be 12. életévüket és szintén futhat majd az olimpiai lánggal. "Kicsit ideges vagyok, mert nem szeretnék elesni futás közben" - mondta a birminghami fiú, akinek kedvenc sportága a labdarúgás. Az olimpiai lángot a szokásoknak megfelelően a görögországi Olympiában gyújtják majd meg, a rendező országba pedig május 19-én érkezik meg a láng. Naponta átlagosan 115-en futhatnak az olimpiai lánggal, amely keresztül-kasul bejárja a szigetországot és útja során eljut Skóciába, Észak-Írországba, Walesbe, valamint az ír fővárosba, Dublinba is.