Kajak-kenu

Öt páros készül C-2 100 méteren a pótkvalifikációt megelőző válogatóra

A felnőtt kenu párosok felkészülését felügyelő utánpótláskapitány szerint reális esetben nem okozhat gondot a kvótaszerzés C-2 1000 méteren a májusi pótkvalifikációs viadalon. 2 hónapnyi edzőtáborozás után több ütőképes egységet is sikerült összeállítani.

1 hónapja beszéltünk utoljára, milyen munkát végzett el a C-2 1000 méterre készülő csapat azóta?

A februárt Malajziában töltötték a srácok, nagyon jó körülmények között. Ott az egyes felkészülés kapta a fő hangsúlyt és a kilométergyűjtés. Megpróbáltuk olyan állapotba hozni a versenyzőket, hogy legyen értelme a párosokat próbálgatni. A páros edzések érdemben március elején kezdődtek Törökországban, a dolog azonban nem volt zökkenőmentes. A szerencsétlen időjárás miatt ugyanis voltak logisztikai nehézségek, 2 napot vett igénybe, mire megfelelő bázist tudtunk kialakítani a kenusoknak. Ahol eredetileg készültek volna, ott a vízfelület az esőzések miatt megáradt, ezért át kellett költöznünk oda, ahol Csipes Ferenc csoportja tartja az edzéseit. Stéget építettünk, hajóbakokat ácsoltunk, de sikerült megteremtenünk a megfelelő feltételeket.

Milyen szisztéma szerint válogatták össze a párosokat?

Újra megnéztük azokat a párosokat, melyek az őszi összetartás során jól működtek és kipróbáltunk olyan összeállításokat is, akiknek a tavaszi formája volt meggyőző. Az edzések során egyszerre négy egységgel mentünk el résztávozni, az edzők látványra, a versenyzők pedig érzésre próbálták kiszűrni, hogy ki-kivel a leghatékonyabb. Néhány ilyen tréning után összevetettük a tapasztalatainkat, hosszasan beszélgettünk minden sportolóval, így szép lassan kialakultak a párosok. Csak olyan egységek térdelnek össze a pótkvalifikációs viadalt megelőző válogatóra, melyekben a versenyzők megbíznak egymásban, vagyis a próbák után mindkét kenus megjelölte a másikat, mint potenciális partnert.

Kik fognak összetérdelni a válogatóra?

5 új páros alakult, mert a Tóth-Mike egység már hosszú ideje együtt evez. Az eddigi próbák alapján 3 nagyon ígéretes duó van, Sáfrán Mátyás Nagy Péterrel, Kozmann György Varga Dáviddal, Németh Szabolcs pedig Vasbányai Henrikkel vág neki az évnek. A válogatón ott lesz rajtuk kívül a Tóth-Mike páros, Széles Gábor és Sáfrán Mihály duója, valamint a Korisánszky-testvérek is. Hangsúlyozom, a szövetség minden egységnek megadja ugyanazt a lehetőséget a pótkvalifikációs versenyt megelőző válogatóig, ugyanúgy fogom felügyelni a párosok munkáját a következő hetekben, mint eddig.

Nagyjából azok a versenyzők térdeltek össze, akiket várni lehetett, talán Kozmann György esete az egyetlen kakukktojás. A szám olimpiai bronzérmese vagy Nagy Péterrel, vagy Németh Szabolccsal akart párost menni, ehhez képest Varga Dáviddal kezdi a szezont, mi ennek az oka?

Gyuri és Dávid esete a jó példa arra, hogy érdemes volt megvárni a tavaszt a párosok kialakításával. Már ősszel is kipróbáltuk őket együtt, de akkor Dávid nem volt igazán formában, kisebb betegséggel bajlódott. Ehhez képest Malajziában végig a legjobbak között volt egyesben, Törökországban újra kipróbáltuk őket C-2-ben és jól teljesítettek. Az idők alapján most a Sáfrán-Nagy duó a leggyorsabb, de Kozmann Gyurit a hihetetlen rutinja is segíteni fogja, biztos vagyok benne, hogy számolni kell velük a válogatón.

Most mekkora esélyt lát arra, hogy legyen magyar páros az olimpián C-2 1000 méteren?

Ha reális lesz a pálya május közepén Poznanban a pótkvalifikációs viadalon, akkor a felsorolt párosok közül egyiknek sem okozhat gondot, hogy megnyerje a versenyt és megszerezze a londoni kvalifikációt.

Hogyan folytatódik a párosok felkészülése a május 5.-i válogatóig?

Ezt a hetet még Törökországban töltik a fiúk, ahol már az időjárásra sem lehet panasz. Jövő héttől pedig már mindenki itthon készül a saját edzőjével. Hogy helyrajzilag hol, azzal kapcsolatban még zajlanak az egyeztetések, de a párosokat már nem szedjük szét a válogatóig, szerencsére ebben a kérdésben minden érintett klub és szakember kompromisszumra késznek tűnik.

Forrás: kajakkenusport.hu