NBA

Végre idegenben is nyerni tudott a Miami

Furcsa játéknapon van túl az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) mezőnye. A Miami öt idegenbeli vereség után először örülhetett, a New York Mike Woodson irányításával ismét fölényesen nyert, a Portland a nagy robbantás után Chicagóban aratott győzelmet, Monta Ellis pedig volt csapata otthonában debütált a Bucks színeiben.

Sorozatban négy alkalommal bukott idegenben a Heat, ám Jamesék péntek éjszaka végre nyerni tudtak a Philadelphia otthonában 84-78-ra. A látszat ellenére egy nagy sima mérkőzést láthattak a szurkolók, ugyanis félidőben már 57-30-ra vezettek a vendégek. A meccs legjobbja LeBron James volt, aki 29 pontot szerzett, ám a Királyon kívül komoly egyéni teljesítményre senki sem volt képes, hiszen a teljes mezőnyben James után a legeredményesebb játékos Evan Turner volt 13 egységgel.

A Miami legjobbja LeBron James volt

Mike Woodson irányítása alatt ismét nyerni tudott a New York Knicks, akik ezúttal hazai pályán fektette két vállra az Indiana csapatát. A New York-iak egyébként rajt-cél győzelmet aratta, hiszen az első negyedet tíz, míg a másodikat kilenc ponttal nyerték, három játékrész után pedig már 30 volt az előnyük Anthonyéknak. Érdekesség, hogy a rengeteg pont ellenére nem láthattunk kiemelkedő egyéni teljesítményt. A mezőny legjobbja Tyson Chandler volt 16 ponttal és hét lepattanóval, a másik oldalon pedig öten is eljutottak legalább tíz pontig.

A nagy robbantás után bajnokesélyest vert a Blazers, Chicagóban nyert 100-89-re. A mérkőzésen szinte folyamatosan az eredmény után loholó Portland fáradozása végül beért, és kiváló védekezéssel 22-10-re hozta a záró játékrészt, amely elegendőnek bizonyult a győzelem megszerzéséhez. A Rose nélküli Bulls legjobbja Carlos Boozer volt 22 ponttal és 14 lepattanóval, ám senki sem tudott fellépni mellé teljesítményben. A másik oldalon a kezdők közül négyen is legalább 15 pontot dobtak, a legeredményesebb pedig a várakozásoknak megfelelően LaMarcus Aldridge volt, ő 21 egységet szerzett. A mérkőzés végén Jamal Crawford értékelte az elért eredményt: „Nagyon vicces volt, őszintén. Hatalmas csapatmunkát végeztünk. Az esélyek ellenünk szóltak. Úgy gondolom, hogy idén ez volt a legjobb teljesítményünk.”

Kilábalni látszott a gödörből az Oklahoma, hiszen legutoljára meglehetősen simán verte a Denvert - ám ezúttal hazai pályán a San Antonio tudta legyőzni Westbrookékat 114-105-re. A mérkőzés során volt olyan, hogy 27 ponttal vezettek a vendégek, sőt, a Spurs a meccs során egyszer sem volt hátrányban, a végén mégis izgalmasra sikerült a végjáték. Tim Duncan ismét régi önmagát idézte, aki 16 pontot, 19 lepattanót, valamint 5 blokkolt dobást könyvelhetett el, rajta kívül pedig hárman is 20 pont fölé jutottak a kezdőből, ezzel a teljesítménnyel pedig a Sarkantyúsok szinte bárkit képesek lennének megverni az NBA-ben. Gregg Popovich a meccs után így vélekedett csapata teljesítményéről: „Óriási meccsünk volt, a Thunder nehezen kezdett. Néhány könnyű dobást hibáztak bentről, ráadásul a tempóik sem jöttek, így meg tudtuk szerezni a vezetést. Sokan jól játszottak, például a teljes kezdő.”

Meglepő vereséget szenvedett a Boston Celtics a Sacramento otthonában, ugyanis Rondóék 120-95-re tudtak kikapni a gyengécske Kingstől. A nagy különbség a harmadik negyedben alakult ki, amelyet 41-23-tudtak hozni a hazaiak, onnantól kezdve pedig nem volt kérdéses a győztes kiléte. A mezőny legjobbja Marcus Thornton volt 36 ponttal, a másik oldalon pedig Ray Allen termelt 26-ot.

A nap zárómeccsén a sors fintora úgy hozta, hogy Monta Ellisnek pont a régi csapata otthonában kell bemutatkoznia a Bucks színeiben, s ha már így volt, a tetovált sztár rögtön győzelemre is vezette a Bakokat. A pontgazdag mérkőzés legelején látszott, hogy a Warriors rendesen megilletődött, hiszen az első játékrészt 31-12-re nyerte a Milwaukee, ezt a különbséget pedig hellyel-közel végig tartani tudták a vendégek. Monta Ellis rögtön 18 ponttal mutatkozott be új csapatában, ám mégse ő volt a mezőny legjobbja, hanem a kispadról beálló Mike Dunleavy, aki 24 egységig jutott.

A 79. játéknap eredményei:
Orlando Magic-New Jersey Nets 86-70
Philadelphia 76ers-Miami Hets 78-84
Atlanta Hawks-Washington Wizards 102-88
New York Knicks-Indiana Pacers 115-100
Memphis Grizzlies-Toronto Raptors 110-114 h.u.
Chicago Bulls-Portland Trail Blazers 89-100
Oklahoma City Thunder-San Antonio Spurs 105-114
Phoenix Suns-Detroit Pistons 109-101
Sacramento Kings-Boston Celtics 120-95
Golden State Warriors-Milwaukee Bucks 98-120
Los Angeles Lakers-Minnesota Timberwolves 97-92