NHL

Sidney Crosbyval zsebelte be zsinórban tizedik győzelmét a Penguins - videó

  • Molnár Dávid

Igazi megváltást hozott az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 154. játéknapja a Pittsburgh drukkerek számára, hiszen három hónap után visszatért a csapatkapitány Sidney Crosby, és emellett sorozatban tizedik győzelmüket is elkönyvelhették.

Cél a keleti elsőség

Sidney Crosby nélkül is jól ment a Pittsburghnek. Igaz, már ez is enyhe kifejezés, hiszen Jevgenyij Malkinék a Rangers elleni rangadó előtt kilenc találkozót vettek sikerrel, és a sorozatban tizedik összecsapás akármennyire is nehéznek ígérkezett a keleti első otthonában, Crosby visszatérése az ő malmukra hajtotta a vizet.

Élesben pedig sokkal könnyebben ment a Penguinsnek, mint arra akárki is számított volna. Bár Crosby idénybeli második visszatérése nem szólt akkorát, mint a novemberi, amikor is az Islanders ellen rögtön négy pontot szerzett, de így is fontos győzelemből vette ki a részét. Gólpasszt adott, és a vendégek öt találata közül háromnál is a jégen volt.

Kunitz és Crosby ünnepelnek

Crosby mellett a csapat legjobb védőjének kikiáltott Kris Letang is helyet kapott a keretben, aki az elmúlt heteket szintén sérülés miatt kényszerült kihagyni. Így majd két év után először játszhatott a Penguins teljesen egészséges kerettel, az eredmény pedig magáért beszél: ötöt lőttek, kettőt kaptak, és sorozatban tizedik alkalommal nem találtak legyőzőre. Ez nem lehet túl jó ómen a többi keleti csapat számára.

A Pingvinek csapatkapitánya remélte, hogy visszatérése nem fogja megbontani a csapat összeszokottságát a jégen, de aggodalmai alaptalannak bizonyultak.

„Nem akartam az az ember lenni. Természetesen figyelemmel követtem, hogy milyen jól játszunk. Volt egy kis igazodási fázis, amikor szélsőt is játszottam, meg ilyenek, de összességében úgy vélem, hogy nagyszerűen játszottunk, és örülök, hogy győzni tudtunk” – értékelte első mérkőzését 40 kihagyott után a csapatkapitány.

A Penguins elképesztő dominanciájának hála már csak négy pont választja el őket a keleti első New York Rangerstől, és tekintve a két csapat jelenlegi formáját, csak idő kérdése, hogy mikor fognak helyet cserélni a tabellán.

Elhúzódó téli álom

Nem akarnak felébredni a címvédő Bocsok, legalábbis az újabb kiütéses vereség ezt sugallja. A Boston Bruins Floridába látogatott, és a két megelőző mérkőzésükhöz hasonlóképpen nagyarányú verésben részesültek.

Pedig a második harmad elején Joe Corvo gólja még felcsiholta a remény parazsait a bostoni kispadon, de a Párducok gyorsan gondoskodtak róla, hogy ebből ne legyen igazi tűz. Stephen Weiss két perccel később visszaállította a kétgólos különbséget, majd John Madden még a játékrész vége előtt már háromra növelt azt, megszerezve idénybeli első gólját.

Végül a Panthers meg sem állt hat találatig, melyek mind Tim Thomas mutatóit rontották. Ebben az ínséges időkben, mintha a bostoniak megbízható veterán kapusa is a csapattal együtt engedett volna le, és ami még rosszabb hír a címvédő számára, hogy Marty Turco sem tudja csereként hozni az egykori dallasi formáját.

A címvédőnek ez volt a negyedik veresége egymás után, az utóbbi három találkozón tizenhét alkalommal zörgették meg a hálójukat, míg Milan Lucicék mindössze ötször voltak eredményesek.

A játéknap további mérkőzései

Nagy meglepetést okozott a Carolina Hurricanes csapata, mely a ligaelső St. Louist fogadta, és végül kapott gól nélkül nyerte a meccset 2-0-ra. Ez a győzelem volt a Carolina kapusának, Cam Wardnak a 200. az NHL-ben és egyben a 20. shutoutja.

Bár Ilja Brizsgalov shutout sorozata megszakadt három és fél mérkőzés után, a Flyers kiszenvedte a két pontot az Islanders otthonában. Az orosz kapus így is csapatrekordot állított fel, 249 percen és 43 másodpercen keresztül nem kapott egyetlen gólt sem. A Flyers az utóbbi nyolc mérkőzéséből hetet megnyert.

Gól nélküli döntetlen után jutottak dűlőre a csapatok Newarkban a New Jersey Devils és a Colorado Avalanche összecsapásán. A szétlövésekben Martin Brodeur hibátlan maradt, míg Jean-Sebastien Giguere egyik Devils kísérletezőt sem tudta megállítani, így meg kellett elégedjenek az egy ponttal.

James Reimer munkásságának köszönhetően véget vetett a Toronto Maple Leafs az öt mérkőzés óta tartó lejtmenetének. A kanadaiak portása első győzelmét könyvelte el az utóbbi egy hónapban, de ennél is fontosabb, hogy a csapat végre kikecmergett a gödörből, amire a hajrában építkezhetnek.

Újabb fontos nyugati rangadóból került ki győztesen a Calgary Flames. Az albertai együttes a Phoenix gárdáját verte 4-1-re, amivel feljöttek egy pontra a nyugati hetedik és nyolcadik helyezettre.

Az utóbbi hetek eredményeinek tükrében kissé meglepetés, hogy a San Jose otthon le tudta győzni a Nashville-t, igaz csak szétlövésekkel. Ettől függetlenül értékes két pontra tettek szert, és a Calgaryval karöltve szintén egy pont választja el a Cápákat a rájátszástól.

NHL
154. játéknap
New York Rangers - Pittsburgh Penguins 2-5
New York Islanders - Philadelphia Flyers 2-3
Carolina Hurricanes - St. Louis Blues 2-0
New Jersey Devils - Colorado Avalanche 1-0 szétlövésekkel
Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs 1-3
Florida Panthers - Boston Bruins 6-2
Calgary Flames - Phoenix Coyotes 4-1
San Jose Sharks - Nashville Predators 2-1 szétlövésekkel