NHL

A liga vezetői eltörölték az európai meccseket

  • VNA

Idén már nem lesznek NHL alapszakasz mérkőzések Európában - erről döntött az észak-amerikai profi jégkorong liga.

Kanadai hírforrások szerint az észak-amerikai profi jégkorong liga, az NHL vezetői arról határoztak, hogy idén szakítanak azzal a hagyománnyal, hogy a szezon elején néhány alapszakasz mérkőzést hoznak át Európába. A döntés értelmében már a 2012/13-as alapszakasz elejére tervezett európai találkozókra sem fog sor kerülni. A hírek szerint a liga szerette volna megrendezni a mérkőzéseket, de a játékosok szakszervezete (NHLPA) ellenezte azokat. A 2007-as szezon óta mindig rendeztek találkozót Európában, most azonban az új kollektív szerződés körüli bizonytalanság miatt a liga inkább nem erőltetné a játékosok által nem igazán szeretett kontinensek közötti utazásokat.

Az NHL igazgatója, Gary Bettman kifejtette, hogy minden erejével azon lesz, hogy a jégkorong bajnokság elkerülje azt a káoszt és hatalmas pénzügyi veszteséget, amit tavaly a kosárlabda (NBA) és amerikai foci (NFL) bajnokság is elszenvedett a kollektív szerződés újbóli aláírása körül kialakult helyzetben. Az NHL-ben idén szeptember 15-én jár le a korábbi megállapodás és vezetőinek aggodalma jogos. Jól emlékeznek ugyanis arra, hogy a 2004/05-ös szezon teljes elmaradása mekkora veszteségeket okozott az NHL presztízsének.

Egyelőre a tulajdonosok és a játékosok képviselői még nem ültek le hivatalosan tárgyalóasztalhoz a kollektív szerződés meghosszabbítása miatt. Az európai meccsek elmaradásról szóló döntés ugyanakkor jelzi, hogy a pozíciók keresése a háttérben már megkezdődött.