Férfi kosárlabda

Hazai pályán egyenlített a Szolnok az Eurochallenge Kupában

  • MTI

A Szolnok hazai pályán legyőzte csütörtökön a lett Venstpilst a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa két sikerig tartó negyeddöntőjének második mérkőzésén, így 1-1-re kiegyenlített. A csata utolsó találkozójára kedden kerül sor Lettországban.

Horváth védekezik a Ventspils játékosával szemben a Szolnok Eurochallenge Kupa-mérkőzésén 2012-ben.

A második félidőben megvoltak a csapatban azok az extrák, amelyekre szükségünk volt, előbb Gay tartotta a lelket a többiekben, majd a hajrában Fodor remek triplákat szerzett a zónavédekezés ellen. Kedden még fegyelmezettebben kell küzdenünk a kellemetlen stílusú ellenféllel szemben, győzni megyünk Ventspilsbe.
Pór Péter, a Szolnok vezetőedzője

Az utóbbi évek legnagyobb magyar férfi kosárlabdasikerét szolgáltató szolnokiak a Lettországban kedden elszenvedett 82-63-as vereség után igazi ki-ki mérkőzésre készültek, hiszen egy győzelem a négyes döntős álmok tovább élésével járt, a kudarc viszont nemzetközi szereplésük végét jelentette volna.

Pór Péter tanítványai kemény védekezéssel és remek akciókkal kezdték a meccset, Horváth fontos kosarakat szerzett, így a magyar bajnok csakhamar 19-13-ra elhúzott. A lett alakulat azonban egy 7-0-s rohammal mégis hozta a nyitónegyedet. A vendégek fölénye a folytatásban is kitartott, a Tisza-parti csapat sok dobást rontott, a triplakísérletek 16, illetve 45 százalékban jártak sikerrel az első félidőben, amelynek végén 32-36 volt az állás.

Térfélcsere után rákapcsoltak a házigazdák - a honosított Trotter is belelendült -, így a 25. percben átvették a vezetést (40-39). Ekkor a lettek futottak az eredmény után, méghozzá hatékonyan: az utolsó játékrész 57-59-ről indult. A tomboló közönségtől hajtott Szolnok hosszú hajrát nyitott, és Trotter, valamint Fodor találataival másfél perccel a vége előtt öt pontra meglépett (77-72). A hátralévő időben már hiába igyekeztek a vendégek, a hazai siker nem forgott veszélyben.

Az egyik fél második győzelméig tartó csata utolsó felvonására ismét Lettországban kerül sor, jövő kedden.

Férfi kosárlabda
Eurochallenge Kupa, negyeddöntő, második mérkőzés
Szolnoki Olaj-Ventspils (lett) 82-76 (19-20, 13-16, 25-23, 25-17)
a magyar csapat legjobb dobói: Trotter 19, Horváth 14, Gay 12