NBA

Hiába távozott meccs előtt a fél csapat, mégis nyert a Golden State

  • Barcsai Róbert

Egy nappal az átigazolási határidő vége előtt megtörtént az első komolyabb tranzakció. Monta Ellis, Ekpe Udoh, valamint Kwame Brown a Warriorshoz került Andrew Bogutért és Stephen Jacksonért cserébe. A teljesen felforgatott Golden State ennek ellenére nyerni tudott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 76. játéknapján.

A Goldes State ünnepelhetett - Fotó:nba.com

Hatalmas rangadóval kezdődött a 76. játéknap, ugyanis a nap első mérkőzése az Orlando-Miami párharc volt, ahol a hazaiak nyertek hosszabbításban 104-98-ra. A mérkőzés fordulópontja a harmadik negyed közepén érkezett el, amikor 9 pontos Heat vezetésnél Ryan Anderson és Jameer Nelson öt pontot szerzett, innentől kezdve pedig teljesen szoros volt a meccs, korábban viszont már 14-gyel is ment a Heat. A mérkőzés legjobbja Dwyane Wade volt a maga 28 pontjával, ám mégsem az ő teljesítményéről lesz majd emlékezetes a mai összecsapás, hiszen Dwight Howard 24 pontot valamint 25 lepattanót könyvelhetett el. A mérkőzés előtt nem sokkal bejelentették, hogy Howard a Magicnél szeretné befejezni a szezont, a meccs után pedig erről is szót ejtett Superman: „Azt mondtam a vezetőségnek, hogy itt szeretném befejezni a szezont, ezzel némi reményt adva a csapatnak és a szurkolóknak. Úgy érzem, hogy a kockát el kell vetni. Kemény lesz, de úgy érzem, hogy komoly lehetőségünk van, így meg kell tenni.”

Folytatódott a Portland vesszőfutása, akik ezúttal Indianában kaptak ki 92-75-re. A teljesen kilátástalanul játszó vendégek már 10 pontos hátrányban voltak félidőben, de a harmadik negyedet is elbukták 27-14-re, így gyakorlatilag már ekkor eldőlt a mérkőzés sorsa. A meccs hőseinek az Indiana Pacers cseréit tekinthetjük, akik 44 pontot, 22 lepattanót, valamint 15 gólpasszt szállítottak, ezzel szemben a másik oldalon csak ketten értek el legalább 10 pontot, így gyakorlatilag esélye sem volt a Blazersnek.

A Los Angeles Lakers hatalmas sikert aratott idegenben, hiszen kétszeri hosszabbítás után 116-111 arányban legyőzték a Memphist. A hazaiaknál nem játszhatott Rudy Gay, így talán nem meglepő az eredmény, ám Gay hiányában így is találunk játékost, aki a hátára tudta venni a csapatot. Speights és Marc Gasol összesen 45 pontot hozott össze, ám ez kevésnek bizonyult Bryant és Bynum 71 pontjával szemben.

A nap legnagyobb meglepetését az Oklahoma City szolgáltatta, akik hazai pályán szenvedtek 104-103-as vereséget a Kevin Martint nélkülöző Houstontól. A kezdőötösben Martin helyét átvevő Courtney Lee 21 pontot dobott, s a mérkőzés eldöntése is az ő nevéhez fűződik, ugyanis a meccs vége előtt 15 másodperccel elengedett triplájának köszönhetően nyert a Rockets.

Végre a Dallas is nyerni tudott, ők egy három meccsből álló nyeretlenségi sorozat végére tettek pontot a Washington legyőzésével. Dirk Nowitzki 27, Jason Terry pedig24 egységgel járult hozzá a fontos győzelemhez, ám Rick Carlisle mégsem őket, hanem Rodrigue Beaubois-t emelte ki: „ Beaubois játéka a kezdettől fogva – mind védekezésben, mind támadásban, mind pedig döntéshozatalban – élete egyik legjobbja volt.

A játéknap utolsó mérkőzésének pikantériája az volt, hogy nem sokkal az összecsapás előtt jelentették be, hogy Monta Ellis, Ekpe Udoh, valamint Kwame Brown Milwaukee-ba igazol Andrew Bogutért és Stephen Jacksonért cserébe. Ennek megfelelően Ellisék már nem léphettek pályára a mai Warriors meccsen, viszont hatalmas meglepetésre így is nyerni tudtak Sacramentóban, méghozzá meglehetősen nagy különbséggel, 115-89-re. A mérkőzésen folyamatosan vezető vendégeknél hárman is 17 pontot dobtak, a Sacramentónak viszont erre nem volt válasza, így hatalmas meglepetésre nyerni tudott a felforgatott Golden State.

NBA
A 76. játéknap eredményei:
Indiana-Portland 92-75
Cleveland-Toronto 88-96
Orlando-Miami 104-96 h.u.
Memphis-LA Lakers 111-116 h.u.
Oklahoma City-Houston 103-104
Dallas-Washington 107-98
Denver-Atlanta 118-117 h.u.
Sacramento-Golden State 89-115