Kézilabda

Borsost és Andorkát jelöli a magyar szövetség az EHF-be

  • MTI

Borsos Attilát és Andorka Sándort jelöli a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) az európai szövetség (EHF) egy-egy bizottságába.

Amint azt az MKSZ szerdán jelezte: azt szeretné, ha a júniusi tisztújító közgyűlésen Borsos a végrehajtó bizottságba, Andorka pedig a versenybizottság férfi vagy klub albizottságába kerülne be. A testületek összetétele a június 22-i, monacói szavazáson dől el.

Jelenleg Andorka a versenybizottság játékvezetői albizottságának elnöke, de lejár a mandátuma. Borsos Attila ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta, a szabályok alapján ugyanoda nem jelölhető.

Borsost az 1996 óta végrehajtó bizottsági tag Sinka László helyett jelöli a magyar szövetség.

"Sinka László jelenleg nem tagja a magyar szövetség elnökségének, ezért a végrehajtó bizottságba nem őt, hanem engem jelöl az MKSZ" - tette hozzá a játékosként 135-szörös válogatott Borsos.

Borsos Attila az új jelölt - Fotó:boon.hu

Tor Lian, az EHF jelenlegi elnöke nem jelölteti magát. Vele és Jean Brihault alelnökkel, az egyetlen elnökjelölttel az MKSZ képviselői, Vetési Iván elnök, valamint Bienerth Gusztáv és Borsos Attila elnökségi tagok - amint arra az MKSZ közleménye utal - tartalmas megbeszélést folytattak az EHF bécsi központjában.

"Az európai szövetség vezetői méltatták a magyar szövetségben végbement változásokat és az új irányt - mondta el az egyeztetést követően Borsos Attila. - Végigbeszéltük, hogy az MKSZ a versenybizottság férfi, illetve a klub albizottságába Andorka Sándort jelöli, a végrehajtó bizottságba pedig engem. Lian és Brihault úr egyaránt elmondta, hogy az EHF a tisztújítási folyamat során tiszteletben tartja a nemzeti szövetségek jelöléseit az egyes pozíciókra, és azokkal, noha lenne rá lehetősége, nem megy szembe saját jelöltek állításával. Jean Brihault hangsúlyozta, hogy véleménye szerint Magyarországnak továbbra is képviseltetnie kell magát az EHF vezető testületében. Hozzátette, hogy a bizottság eddigi tagjához, Sinka Lászlóhoz kiváló munkakapcsolat és baráti viszony fűzi, de e tekintetben nem lesz változás, tette hozzá, hiszen 1988 óta ismerjük egymást, és kiemelte, hogy nagyon szívesen dolgozna velem a megújuló végrehajtó bizottságban. Jean Brihault úgy véli, az általam képviselt szellemiség megegyezik azzal a profillal, amelyet ő is elképzel az új EHF-vezetésben. Mindez egyrészt azt jelenti, hogy az európai szövetség frissíteni szeretné a bizottságot, másrészt pedig olyan vezetőket is szeretnének bevonni - és az EHF, valamint az MKSZ törekvései itt is egybevágnak -, akik komoly kézilabdás múlttal rendelkeznek, de van tapasztalatuk az üzleti életben, a nagy cégek menedzsmentjét illetően is. Brihault úr elmondta, hogy tudja: van nemzetközi tapasztalatom és a televíziónak rendszeresen dolgozó szakkommentátorként a média világát is ismerem. Az egyeztetés során az is felszínre került, hogy az EHF szeretné, ha a sportág adminisztratív irányítójaként sikerülne becsatornáznia a sportvezetőké mellett a komoly gazdasági társaságokként működő klubok, valamint ezen belül a játékosok, illetve a játékosokat képviselő menedzserek érdekeit is, így ebben is számítanának rám a végrehajtó bizottságban. Fontos feladat, hogy a vezetők ismerjék a különböző érdekeket, és elősegítsék a megfelelő egyezségeket, hiszen előfordulhatnak érdekütközések, problémák, amelyeket a felek között kezelni kell."

Sinka László a személyét érintő megjegyzéssel kapcsolatban az mondta MTI-nek jelezte:

"Az elmúlt 16 év alatt a magyar és az egyetemes kézilabdasport érdekeit képviseltem. Erre készültem a továbbiakban is. Remélem, nem szakad meg az a folyamat."

Az európai és a magyar szövetség vezetőinek megbeszélésén komoly hangsúlyt kapott a női kézilabda is, hiszen - áll a közleményben - mindkét fél úgy véli: a sportág két szakágát azonos szintre kell emelni, így ebben is együtt keresik a jövőben a lehetőségeket és a megoldást.