Férfi vízilabda

A Vasas és a Szeged az elődöntőért, a Szolnok a fináléért száll medencébe

  • 63/MTI

Három magyar férfi vízilabdacsapat is medencébe száll szerdán: a Bajnokok Ligájában a Vasasra és a Szegedre negyeddöntős horvátországi fellépés vár, míg a Szolnok az Eurokupában játszik a döntőbe jutásért.

A Vasasnál mindenki elszánnt a jó eredmény érdekében

Jóllehet a Tisza-partiak a második számú kontinentális sorozatban érdekeltek, mérkőzésük tétje mégis nagyobb, mivel - lévén szó az elődöntő visszavágójáról - további javítási lehetőség már nincsen számukra. Vagyis Szolnokon kell és lehet is kiharcolni a finálés szereplés jogát a spanyol Sabadell ellenében.

Az ibériai ország kupagyőztes alakulata a február 25-i első összecsapást egyetlen góllal, 9-8-ra nyerte, ennél fogva ledolgozható a hátránya a magyar ob I-ben jelenleg ötödik együttesnek, amely már a négy közé jutással is története legnagyobb nemzetközi sikerét érte el.

 "Óvatos optimista vagyok - nyilatkozta kedden Mohi Zoltán, a klub ügyvezető igazgatója. - A csapatban benne van a döntőbe jutáshoz kellő tudás, de sok apróságon múlik majd, hogy képes lesz-e valóra is váltani az esélyt. Az elmúlt két hét a csapaton végigsöprő vírusos betegségről szólt, de mostanra már mindenki meggyógyult, ezen nem múlhat. Viszont a tudás mellé kellhet a szerencse is, vagy éppenséggel az, hogy miként vezetik a bírók a meccset, milyen lesz a pillanatnyi forma, ki mennyire bírja a tét okozta feszültséget. Bízom benne, hogy vesszük ezt az akadályt is, és ott leszünk a döntőben."

A BL-ben állva maradt két magyar együttes első mérkőzését vívja szerdán, egyformán idegenben és ugyanúgy horvát riválissal szemben a legjobb négy közé jutásért. A Final Fourba vezető úton a Szeged a Mladost Zagrebet kapta párjának, míg a Vasasra a horvát bajnok Jug Dubrovnik vár. Fogós a feladat, de - annak is köszönhetően, hogy odakinn kezdenek - mind a csongrádiak, mind az angyalföldiek ott lehetnek a legrangosabb európai széria befejező szakaszában is akár, ha szerdán nem szednek össze túl nagy hátrányt az április 18-i, hazai visszavágókra.

A szegediek játékosa, Török Béla, a válogatott hivatalos oldalának, a vlv.hu-nak azt nyilatkozta a találkozót megelőzően, hogy amennyiben a csapat tudásához mérten is jól játszik, idegenben sem érheti őket meglepetés. "Természetesen a célunk az, hogy minél jobb eredményt, győzelmet érjünk el Zágrábban. Azt gondolom, hogy ha a csapat a tudásának közel legjavát nyújtja, akkor ez nem lehet kétséges.nekünk nem velük kell foglalkoznunk, hanem szigorúan saját magunkkal. Taktikailag felkészültünk, arra kell figyelnünk, hogy kellőképpen lereagáljuk az ő játékukat. Ha ezt meg tudjuk valósítani, akkor nem kell azzal foglalkoznunk, hogy ők hogy játszanak, hanem mi diktálhatjuk a játék iramát és mindent, ami a győzelemhez kellhet."

A Szegedhez hasonlóan a Vasas is horvát csapattal néz farkasszemet, a Jug Dubrovnik ellen azonban minden esélye van a piros-kékeknek, hogy hosszú idő után ismét komoly nemzetközi sikert érhessenek el. Steinmetz Barnabás, az angyalföldiek rutinos centere úgy látja, hogy elsősorban a félelmetes hangulatot kell tudni elviselniük.  "A Dubrovnik nagyon jó csapat, biztos vagyok benne, hogy a hazai pályát  megfújják nekik, hatalmas közönség lesz, akik nagyon fogják őket buzdítani. A saját szavunkat alig fogjuk hallani. Talán ez az, ami a legnehezebb lesz, tehát, hogy hogyan fog menni a kommunikáció. Ezt egy módon lehet megoldani, hogy az elején egy kicsit le kell csendesíteni a közönséget" - mondta szintén a vlv.hu-nak Steinmetz.

A szerdai program
a magyar csapatok mérkőzései
Eurokupa, elődöntő, visszavágó:
                     Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP - Sabadell (spanyol) 18:15 Tv: Digisport Plus
Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzések:
              Mladost Zagreb (horvát) - A-Híd Szeged Beton VE, Zágráb 17:45 Tv: Digisport
                                Jug Dubrovnik (horvát) - TEVA-Vasas-UNIQA 18:40 ó