Bajnokok Ligája

Újabb hetes a nyolcaddöntőben - ezúttal Bayern-módra

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének keddi visszavágóján a Bayern München együttese 7-0-ra kiütötte a svájci Basel csapatát, így 7-1-s összesítéssel bejutott a legjobb nyolc csapat közé. Jupp Heynckes húzóemberei közül Mario Gomez négy gólig jutott, Arjen Robben duplázott, Franck Ribéry pedig három gólpasszt is kiosztott.

Mario Gomez mesternégyese is kellett az újabb kiütéshez

Bayern München - Basel 

Rossz forma ida vagy oda, a Hoffenheim elleni gólzáporos győzelem, úgy tűnik, átlendítette a bajorokat a krízisen, legalábbis a találkozó első negyedórája erre engedett következtetni. A müncheniek közül elsősorban Arjen Robben kezdett nagyon aktívan, az első öt percben két ízben is helyzetbe került. Nem is kellett sokáig várni a hazaiak első góljára: a 10. percben egy megpattanó átlövés után a labda éppen a holland szélső elé került, aki miután megszelídítette a játékszert, 10 méterről a kapu bal alsó sarkába lőtt (1-0). Nem sokkal később Ribéry beadása után Mario Gomez közelről sarkazott hanyag módon, majd másodpercekkel később az ötös sarkáról tüzelt nagy erővel - azonban mindkét próbálkozásánál Sommer kapus hárított. Nem állt le a Bayern, a 22. percben egy jobb oldali sarokrúgás után Gomez fejelt az ötös vonaláról, de Sommer ezúttal is fantasztikus mozdulattal védett. A kezdeti rohamok után visszább esett a találkozó irama, a következő valamire való esemény a 37. percben Kroos sistergős bombája volt. A 40. percben egy ígéretes svájci akció végén Alexander Frei lőtt estében kapu fölé, de a helyzetre góllal válaszolt a Bayern: egy kósza labdát begyűjtő Robben élesen tekert az ötös környékére, a röviden érkező Müller pedig kapásból a kapuba helyezett (2-0).

A második gól után is kapujához szegezte a vendégeket a Bayern, és ennek gyorsan meg is lett az eredménye: Kroos baloldali szabadrúgása után Badstuber érkezett a hosszú oldalon, majd olyan remek ütemben passzolt középre, hogy Mario Gomeznek egy méterről már nem volt nehéz dolga (3-0). 

Robben akarása két gólban mutatkozott meg

A fordulás után minden maradék reményét szertefoszlatta a svájci gárdának a német alakulat: az 50. percben Ribéry bal oldali beadása után Gomez érkezett a rövidsaroknál, és hat méterről a kapuba lőtt (4-0).  Újabb tíz perccel később hasonló forgatókönyv után immáron az ötödik gólját szerezte a bajor csapat: Ribéry remek egyéni alakítása után a gólvonaltól három méterre álló Gomez fejére varázsolta a labdát, aki természetesen nem is rontotta el a nagy ziccert (5-0). A gólok lendületben tartották a münchenieket, leginkább Ribéry volt tarthatatlan. A francia szélső sokadik alkalommal verte meg védőjét, majd miután elviharzott az alapvonalig, újra csak Gomezt szolgálta ki, aki ezúttal 12 méterről lőtt a hosszú felső sarokba (6-0). A németek ekkor már úgy lehettek vele, hogy ha már a Bundesligában összejött egy "hetes", akkor miért ne jöhetne össze a BL-ben is. A csereként beálló Schweinsteiger a 81. percben remek ütemben ugratta ki Robbent, aki miután kicselezte Sommer kapust, az üres kapuba passzolt (7-0).

A hátralévő tíz percben megkegyelmeztek a padlón lévő kiscsapatnak a németek, de a hét rúgott gól így is önmagáért beszél. A bajorok 7-1-es összesítéssel jutottak a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, a Baseltől pedig már a legjobb tizenhat közé jutás is megsüvegelendő teljesítmény, bár ekkora zakót az egyenes kieséses szakaszban a BL történetében még nem szabtak egyetlen csapatra sem. 

Így sem a bajoroké a legnagyobb arányú győzelem, a 2007/2008-as idényben a csoportkörök során a Liverpool 8-0-ra verte a török Besiktast, az idei kiírás második selejtező fordulójában pedig a HJK Helsinki 10-0-s sikert aratott a walesi Bangor City felett. 

A mérkőzés összefoglalója

Bajnokok Luigája negyeddöntő, 2. mérkőzés
Bayern München - Basel 7-0 (3-0)
Bayern München: Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba - Luiz Gustavo, Kroos - Robben (Tyimoscsuk, 82.), Müller (Schweinsteiger, 70.), Ribéry - Gomez. Vezetőedző: Jupp Heynckes.
Basel: Sommer - Steinhöfer, (Degen, 70.), Abraham, Dragovic, Pak - Shaqiri (Zoua, 80.), Cabral, Xhaka, F. Frei (Stocker, 62.) - Streller, A. Frei. Vezetőedző: Heiko Vogel.
Gólszerző: Robben (10,.81.), Müller (42.), Gomez (44., 50., 61., 67.)
Sárga lap: Streller (60.)