Premier League

Mersey-parti rangadó az Anfielden, felemás esélyekkel

Az angol labdarúgó-bajnokság 27. fordulójából kedd este pótolják a Ligakupa-döntő miatt elmaradt Liverpool-Everton rangadót. A 217. Mersey-parti derbinek hosszú idő után nem a Vörösök az egyértelmű esélyesei, és még az a csúfság is megeshet a házigazdákkal, hogy az Everton megelőzi őket a tabellán.

Liverpool-Everton 21:00 Tv: Digi Sport Plus
Hathárom-tipp: x

Meglehetősen ellentétes formában várja a 217. Mersey-parti derbit a Liverpool és az Everton: a házigazdák pocsék formában, zsinórban háromszor kikaptak, négy kör óta nyeretlenek - tíz éve fordult elő utoljára az a szégyen a Vörösökkel, hogy egymás után négyszer kikaptak a bajnokságban, ennek a negatív rekordnak a beállítására minden esély megvan kedd este. A Ligakupa-címmel hat év után ugyan bővült a vitrin az Anfielden, amivel már biztosított az Európa Liga-szereplés, de Gerrardék a Bajnokok Ligájába vágynak. Tény, a Liverpool az elitsorozatba való, de ezért tenni is kell, márpedig a Sunderland elleni hétvégi vereséggel egy-két százaléknyi esélyük maradt a negyedik hely elcsípésére. Ami pedig az Evertont illeti: a PL-ben január 11. óta veretlen, azóta a Manchester Cityt, a Chelsea-t, és a Tottenhamet is elkapta, igaz otthon. A "Stolverkosok" az idegenbeli bravúrral megelőznék a Liverpoolt a tabellán, Kenny Dalglish csapata pedig a négy csúfos kudarc után már-már a középmezőnybe sorvadna.

A Liverpool és az Everton játékosa küzd a labdáért a két csapat mérkőzésén a Premier League-ben 2011-ben.

"Nem szeretnénk, hogy szokássá váljon, hogy elveszítjük a bajnokikat, de a vereségek között megnyertük a Ligakupát is. Sosem esünk túlzásokba, amikor győzünk, de amikor kikapunk, akkor sem. Mivel hétvégén mindkét csapat az FA-kupában érdekelt, nem ülhetünk a babérjainkon, de kétségtelen, hogy egy jó eredmény lendítene a csapaton. Ez egy óriási mérkőzés, a hangulat különleges, és ha nyersz, akkor tiéd a dicsőség a városban" - mondta "King Kenny" a meccs előtti sajtótájékoztatóján.

Bár mi már megelőlegeztük David Moyesnak tízéves edzői jubileumának megünneplését a Tottenham szombati legyőzésével, az igazi ajándék a városi rivális skalpja lenne. A 48 éves skót szakember 2002. március 14-én vette át a kisebbik liverpooli klub irányítását, azóta a szerény anyagi körülmények ellenére mindvégig bent tartotta az erős középcsapattá formálódott Evertont a Premier League-ben, amit háromszor is (2002–03, 2004–05, 2008–09) az év menedzsere díjjal ismertek el.

"Nyerni megyünk az Anfieldre, ez egyértelmű. Ha valami módon ez mégsem sikerül, akkor mindent megteszünk, hogy legalább egy pontot szerezzünk. A szurkolók pedig nagyon boldogok lennének, ha nem csak most, hanem a szezon végén is megelőznénk a Liverpoolt a tabellán. Ez jogos igény minden városban, az Arsenal a Tottenham, a Celtic a Rangers előtt akar végezni, és így tovább" - mondta Moyes, hozzátéve: "Boldog vagyok, hogy tíz éve irányíthatok egy ilyen nagy klubot, mint az Everton, ugyanolyan lelkes vagyok most is, mint az első napon."

A kezdőcsapatokat tekintve a hazaiaknál Steven Gerrardban bíznak, a kapitány szombaton csereként játszott, és valószínűleg Glen Johnsont is összetoldozzák a rangadóra. A középpályán Jay Spearing kiszoríthatja Charlie Adamet, a 23 éves tehetség volt a Pool legjobbja a Fekete Macskák ellen. A vendégeknél a Spurs elleni győztes gólt szerző Nikica Jelevic bennragadhat a kezdőben Stracqualursi kárára, míg az akkor kölcsönszerződése miatt hiányzó Steven Pienaar visszatér.

Ősszel 2-0-ra nyert a Liverpool a Goodison Parkban (a hazaiaknál Jack Rodwellt már a 23. percben kiállították), az Everton 1999-ben győzött utoljára az Anfielden.