Nemzetközi foci

A brazil szövetség távozó elnöke a FIFA-ban tag marad

  • MTI

Tagja marad a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságának Ricardo Teixeira, aki hétfőn mondott le a brazil szövetség (CBF) és a 2014-es világbajnokság szervezőbizottságának elnöki posztjáról.

"Jelen pillanatban Ricardo Terra Teixeira a FIFA végrehajtó bizottságának teljes jogú tagja" - írta keddi közleményében a nemzetközi szövetség. "A FIFA nem kapott értesítést ennek ellenkezőjéről sem Teixeirától, sem a dél-amerikai konföderációtól."

A FIFA egyben jelezte, elismeri Jose Maria Marint, mint Teixeira utódját a brazil szövetség és a 2014-es vb szervezőbizottságának élén.

A 64 éves Teixeira - aki 1989 óta volt a CBF elnöke - néhány nappal azt követően mondott le, hogy a brazilok összetűzésbe kerültek Jerome Valckéval, a FIFA főtitkárával, aki a 2014-es vb-vel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a lassú előkészületek miatt a házigazdáknak szükségük lenne egy "farba rúgásra". Aldo Rebelo sportminiszter szombaton elfogadhatatlannak és sértőnek nevezte a főtitkár szavait: "A továbbiakban nem tekintjük őt tárgyalópartnernek, mert ilyen légkörben nem lehet együttműködni."

Teixeirát regnálása alatt több alkalommal is korrupcióval vádolták. Tavaly David Triesman, az FA korábbi elnöke arról beszélt, hogy a brazil sportvezető, a trinidadi Jack Warner, a paraguayi Nicolas Leoz és a thaiföldi Worawi Makudi különféle szívességeket kért azért cserébe, hogy a 2018-as vb-re kandidáló Angliát támogassa szavazatával.