Forma-1

Le kell venni a rózsaszín szemüveget - Ecclestone költségsapkáról beszél

A jelenlegi költségszabályozások szigorítása mellett érvelt a hétvégén a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Formula One Management vezetője, Bernie Ecclestone. A 82 esztendős üzletember szerint be kellene vezetni a néhány évvel ezelőtt már elvetett kötelező költségplafon inzéményét a Száguldó Cirkuszban.

Jelenleg egy 2009-ben született megállapodás, az úgynevezett Resource Restriction Agreement (Forráskorlátozó Megállapodás, RRA) szabályozza a Forma-1-es csapatok költségvetését, amelyet hivatalosan kötelező érvényűnek fogadnak el az istállók, de annak betartása szinte ellenőrizhetetlen, és az sem jár jogkövetkezményekkel, ha valaki nem veszi azt figyelembe. Többek között ez vezetett a csapatok szövetségének, a FOTA-nak a 2011 év végi szakadásához.

Bernie Ecclestone, a Formula One Management első embere telefonál.

Bernie Ecclestone a Száguldó Cirkusz "ura" szerint szigorítani kellene a szabályokon, mert a csapatok túlköltekezése tarthatatlan állapothoz vezet.

"A Formula-1-ben még mindig sokan szaladgálnak rózsaszín szemüvegben. Nyilvánvalóan szeretik úgy látni a világot, ahogy nekik tetszik - csodálatosnak, napsütésesnek - de a valóság nem ilyen gyönyörű. Az ilyen szemüvegnek az a legnagyobb hátránya, hogy elrejti a valóságot" - idézi a motosportal.hu az üzletembert.

Ecclestone szerint csökkenteni kell a költségeket, de persze azzal is tisztában van, hogy ezt a gondolatot nagyon nehéz lesz megvalósítani.

"Már egy jó ideje probléma, hogy az alakulatok annyit költenek, amennyijük van. Minden csapat számára be kellene vezetni egy kötelező költségvetést a kiscsapatok lehetőségeit figyelembe véve - de ez a nagy csapatoknak nem tetszik, és ádázul harcolnak majd ellene" - mondta.

Összességében azonban pozitívan látja a jövőt, és véleménye szerint előbb-utóbb be fogják vezetni a költségsapkát a Forma-1-ben: "Örömmel venném, és úgy gondolom, megtörténhet."