Nemzetközi foci

Huszonhárom év után lemondott a brazil szövetség elnöke

  • MTI

Három nappal azt követően, hogy "betegszabadságra" vonult, bejelentette lemondását Ricardo Teixeira, a Brazil Labdarúgó Szövetség, valamint a 2014-es világbajnokság szervezőbizottságának elnöke.

Ricardo Teixeira 23 évig volt a brazil labdarúgás első embere

"Azzal a tudattal távozom, hogy elvégeztem a küldetésemet - áll Ricardo Teixeira azon levelében, amelyet utódja, Jose Maria Marin olvasott fel. - Úgy gondolom, mindent megtettem, amit lehetett és erre feláldoztam az egészségem is. Amikor vereségeket szenvedtünk, akkor minket kritizáltak, de ha győztünk, akkor a mi szerepünket értékelték alul."

A 64 éves sportvezető 1989 óta irányította a szervezetet.

Teixeira néhány nappal azt követően döntött így, hogy a brazilok összetűzésbe kerültek Jerome Valckéval. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főtitkára úgy nyilatkozott, hogy a lassú előkészületek miatt a házigazdáknak szükségük lenne egy "farba rúgásra". Aldo Rebelo sportminiszter szombaton elfogadhatatlannak és sértőnek nevezte a főtitkár szavait: "A továbbiakban nem tekintjük őt tárgyalópartnernek, mert ilyen légkörben nem lehet együttműködni."

Teixeirát regnálása alatt több alkalommal is korrupcióval vádolták. Legutóbb tavaly David Triesman, az FA korábbi elnöke arról beszélt, hogy a brazil sportvezető, a trinidadi Jack Warner, a paraguayi Nicolas Leoz és a thaiföldi Worawi Makudi különféle szívességeket kért azért cserébe, hogy a 2018-as vb-re kandidáló Angliát támogassa szavazatával.