Légiósaink

Dzsudzsák asszisztolt, Bogdán remekelt, Szalai színészkedett

A mögöttünk álló hétvégén több örömteli esemény is történt a magyar légiósokkal, akik közül Bogdán Ádám emelkedett ki teljesítményével, hiszen a fiatal portást a Premier League 28. fordulójának csapatába is beválasztották. Kollégája, Megyeri Balázs újabb mérkőzést úszott meg kapott gól nélkül, míg a Nijmegen három magyarral a soraiban fektette két vállra a Twente csapatát. Dzsudzsák Balázs első hivatalos tétmérkőzésén gólpasszt adott a Dinamo Moszkvában,Szalai Ádám viszont gólok helyett ezúttal egy piros lappal vétette észre magát.

Anglia

A Premier League-ben Bogdán Ádám és Buzsáky Ákos egymás ellen lépett pályára a Bolton-QPR alsóházi rangadón. A találkozót végül 2-1-re a hazaiak nyerték meg, amelyben hatalmas szerepe volt a magyar portásnak is. Bogdán teljesítménye a mértékadó BBC csatorna szerint is kiváló volt, így beválasztották a forduló csapatába. Bodán az első félidő hajrájában hatalmas védést mutatott be Hill fejesénél, igaz, hogy a labda így is jócskán áthaladt a gólvanalon, ám ezt a játékvezető és társai nem vették észre. Buzsáky Ákos 10 percet kapott Mark Hughes vezetőedzőtől, aki a 80. percben Derry helyére küldte be a magyar középpályást. A Villa-parkban 1-0-ra kikapó Fulham csapatában nem került a keretbe a sérült Fülöp Márton.

A másodosztályban Futács Márkó 79 percet játszott a Brighton otthonában alulmaradó Portsmouthban, Gulácsi Péter padozott a Hull Cityben, együttese 2-2-es döntetlent játszott a vendég Ipswich-el.

Németország

A Stuttgartban Hajnal Tamás kezdőként jutott szóhoz a Kaiserslautern ellen 0-0-ra végződő mérkőzésen, a magyar irányítót a 60. percben cserélték le, a helyére a német válogatott támadó, Cacau érkezett. Szalai Ádám győztes csapat tagja lehetett a hétvégén, a válogatott támadót azonban a 84. percben a játékvezető - második sárga lapja miatt - kiállította. Szalait azért fegyelmezte meg a bíró, mivel szerinte egy tizenegyest akart "eladni neki" - az eset meglehetősen kétesnek mondható. A Nürnberget 2-1-re legyőző hazaiaknál Stieber Zoltán a kispadon nézte végig a találkozót.

Mainz - Nürnberg 2-1

 

Az 1860 München Király Gáborral a kapujában 3-1-es vereséget szenvedett az FSV Frankfurt otthonában a német másodosztályú labdarúgó-bajnokság 25. fordulójában. Királyék november 5-én kaptak ki utoljára. A Lázok Jánot foglalkoztató MSV Duisburg 1-1-es döntetlent ért el az Union Berlin otthonában. A magyar légióst nem nevezték a mérkőzésre.

Olaszország

A Sassuolo otthonában ikszelő Sampdoriában Laczkó Zsolt végig játszotta a találkozót, míg az Albinoleffe ellen 4-1-re diadalmaskodó Livornóban Filkor Attila nem volt nevezve. A Padovától hazai környezetben 2-1-re alulmaradó Bresciában Feczesin Róbert a 70. percben állt be, míg Vass Ádám ezúttal nem jutott szóhoz. A Bari 2-1-es győzelmén a Reggina ellen Simon Ádám nem jutott szóhoz, ahogyan Kovácsik Ádám sem a harmadosztályú Foligno színeiben a Foggia elleni idegenbeli 2-0-s vereség alkalmával.

Spanyolország

A Real Sociedad vendégeként 3-0-s vereséget elkönyvelő Real Zaragozában Pintér Ádám a kispadról nézte végig csapata 16. vereségét. A kék-fehérek jelenleg hatpontos hátrányban vannak a 19. helyen álló Sporting Gijónnal szemben.

Hollandia

Vadócz (hátul középen) és társai a forduló meglepetését aratták Hollandiában

Az Eredivisie 25. fordulójában a NEC Nijmegen bombameglepetést okozva 3-1-re legyőzte a bajnokesélyes Twente csapatát. A hazaiak kezdőjében ott volt Babos Gábor, Szélesi Zoltán és Vadócz Krisztián is, ráadásul mind a hárman végig játszották a találkozót. Nem jutott játéklehetőséghez Németh Krisztián az Amszterdamban 3-0-ra kikapó Waaljwijkban, végig a pályán volt viszont a Heraclest idegenben 2-0-ra legyőző hágaiaknál Horváth Gábor.

Görögország

Rudolf Gergely továbbra is sérülése miatt mellőzött a Panathinaikoszban, a magyar támadó együttese rangadót vesztett az AEK Athén vendégeként (0-2). A hétközben a Metaliszt Harkivot idegenben legyőző Olimpiakosz ezúttal az Arisz ellen hazai pályán aratott győzelmet, Megyeri Balázs ezen a találkozón is megőrizte kapuját a góltól. A Panioniosztól odahaza 1-0-ra kikapó OFI Krétában Bodor Boldizsár nem jutott szóhoz.

Törökország

Ezúttal sem zártak sikeres hétvégét a félholdas országban légióskodó magyarok, hiszen Elek Ákost a csapatba sem nevezte a Bursasporral 1-1-et játszó Eskisehirspor, míg Lázár Pál a kispadról nézte végig a Samsunspor gólnélküli döntetlenjét a Gaziantepspor ellen.

Ausztria

Továbbra is gondban van a Sturm Graz, amely Szabics Imrével a csatársorban kapott ki odahaza 1-0-ra a Neustadttól. Szintén ilyen eredményt elérő Mattersburgban Waltner Róbert csak a kispadig jutott.

Oroszország

Sikeres volt Dzsudzsák Balázs első hivatalos mérkőzése, hiszen a CSZKA Moszkva otthonában a Dinamo magyar szélsője a második félidőben gólpasszt adott csapattársának. Az 1-1-re végződő találkozón így a téli átigazolási szezon legdrágább játékosa komoly szerepet játszott abban, hogy csapata pontot szerzett. Dzsudákkal elégedett volt edzője, és ugyan a találkozón keveset foglalkoztatták a nyírlugosi fiút a társai, így is sikerült neki emlékezeteset alkotnia.

Dzsudzsák Balázs gólpassza a CSZKA ellen

A Kuban Kradosznarral hazai pályán 1-1-es döntetlent elérő címvédő Zenitnél Huszti Szabolcs a kispadról nézhette végig a találkozót.

Franciaország

A Guingamp együttesét odahaza 1-0-ra legyőző Monacabón végig a pályán volt Koman Vladimir, akinek csapata immáron négy mérkőzés óta veretlen, és ennek köszönhetően elmozdult a Ligue 2 tabellájának kieső helyéről.