Ökölvívás

Az olimpián már képes leszek három meneten keresztül ütni - Varga Miklós

Könnyen előfordulhat, hogy a londoni olimpián nemcsak a férfiak között, hanem a hölgyeknél is lesz a 60 kilós mezőnyben magyar induló. Ám amíg Varga Miklós – aki pénteken a második győzelmét aratta a félprofi WSB bajnokságban – már tavaly a bakui világbajnokságon megszerezte a kvótát, addig Szabó Beátának a női mezőny legkeményebb súlycsoportjában még ki kell vívnia a részvételt a májusi, Kínában rendezendő világbajnokságon. Varga Miklós profi körülmények között, csak az ökölvívásra koncentrálva készül Londonra, ezzel szemben Szabó Beáta a napi munka mellett edz. Különböző sorsok, különböző lehetőségek, azonos célok.

Lassan tökéletesen megszokja már a félprofi WSB bajnokság légkörét a magyar férfi ökölvívó válogatott 60 kilós reménysége, Varga Miklós. A fejvédő nélkül, 5X3 perces menetig tartó összecsapások mára már erőnlétileg sem okoznak gondot a londoni kvótával rendelkező sportolónak, aki csapatával, a Milano Thunderrel bejutott az elődöntőbe.

Varga Miklós játék közben

„Nagyon fontos volt számomra, hogy győzzek a legutóbbi, pénteki meccsen. Ennek elérése céljából valósággal megtanultam videók segítségével a francia Lahcen Fatah stílusát. Szerencsére semmi újat nem mutatott a ringben, így az egyeneseimmel és a horgaimmal simán győztem ellene, azaz immár megszereztem a negyedik meccsemen a második győzelmemet. Nagyon jól ment a bunyó, így utólag azt mondom, nagyon jót tett a meccs előtti kemény, egyórás bemelegítés” – fogalmazott Varga Miklós.

A versenyző szerint a WSB-ben való szerepvállalása mindenképpen előnyére válhat majd az olimpián, hiszen egyrészt komoly kesztyűpartnerekkel készül immár hónapok óta, másrészt jelenlegi csapatában öt menetes csatákat vív, Londonban viszont három menetesek az összecsapások. Harmadrészt még jobban kiismerheti leendő ellenfeleit.

„Kondicionális gondom biztos, hogy nem lehet az olimpián, és bízom abban, hogy ahogy telnek a menetek, még fáradtan is mozgósítani tudom majd a tartalékaimat. Londonban arra is képes leszek, hogy a ringbe lépve végigüssem a három menetet” – jelentette ki Varga.

A WSB meccseken edződő ökölvívó a milánói csapatával megvívott elődöntő után csatlakozik a magyar válogatott felkészüléséhez, és onnantól kezdve kizárólag a sikeres olimpiai szereplés lebeg a szeme előtt.

Edzőjével, Máté Attilával napi kapcsolatban van, olyannyira, hogy a tréner az olaszországi munkában is segít, tanácsokat ad a tanítványának. A súlycsoport valamennyi londoni indulójának meccseiről elolvasnak mindent, ha lehet, a megosztó portálok segítségével filmen is megnézik, hogy a lehető legjobban felkészüljenek belőlük az olimpiára.

Szabó BeátaTeljesen más utat jár be a női válogatott 60 kilós reménysége, Szabó Beáta. Az Eb-5., több nemzetközi versenyen dobogón végzett ökölvívó a napi munkája mellett készül a Kínában rendezendő kvalifikációs világbajnokságra.

„Egy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cég alkalmazottja vagyok, és a munkaidőmön túl hétköznap napi két, míg hétvégén napi egy edzéssel készülök a világbajnokságra. Visszafogott várakozással várom a kvalifikációs versenyt, hisz a női ökölvívás legkeményebb súlycsoportjában, körülbelül ötven-hatvan induló közül kellene bejutnom a négy legjobb európai közé a londoni kvótáért. Miután csak három súlycsoport került fel az olimpiai programba, nálunk is az összes környező súlycsoport klasszisa a hatvan kilóban fog indulni. Természetesen egy pillanatra sem adom fel a harcot, hisz egy kedvező sorsolással bármi megtörténhet” – állította Szabó Beáta, aki április közepétől fizetés nélküli szabadságot vesz ki a cégénél, hogy a felkészülés utolsó heteit már a válogatottal együtt csinálhassa végig.