Premier League előzetes

Bogdán és Buzsáky csapata egymás ellen játszik kiesési rangadót

Bogdán Ádám csapata, az utolsó előtti helyen álló Bolton Wanderers Buzsáky Ákos gárdáját, a szintén kiesés ellen küzdő Queens Park Rangerst fogadja az angol labdarúgó-bajnokság 28. fordulójának szombati játéknapján. A Chelsea első bajnokiját játssza André Villas-Boas-menesztése óta, a Liverpool a Sunderland, a Tottenham az Everton otthonában javíthat.

Bogdán Ádámon ezen a hétvégén is sok múlhat

Bolton Wanderers-Queens Park Rangers 13:45
Tv: Digi Sport Plus
Hathárom-tipp: 1

A forduló nyitómérkőzésén az utolsó előtti fogadja a 16. újoncot. Mind Bogdán Ádám, mind Buzsáky Ákos csapata tagja annak az ötfős bolynak, amelyből várhatóan kikerül majd a három búcsúzó, így igazi hatpontos mérkőzésen csapnak össze egymással. A Bolton és QPR is nyeretlen maradt utóbbi öt bajnokiján, kérdés, hogy melyikük tudja megszakítani a rossz sorozatot.

A hazaiaknál Owen Coyle tavaly év vége óta Bogdánt favorizálja, minden bizonnyal a londoniak ellen is ő áll majd a kapuban, a vendégeknél Buzsáky Ákos jóval több lehetőséget kapott eddig Marton Joltól, mint a szezon első felében Neil Warnocktól, a középpályás kezdőként vagy csereként kaphat szerepet a mérkőzésen.

Chelsea-Stoke City 16:00
Tv: Digi Sport Plus
Hathárom-tipp: x

Roberto Di Matteo szerdán debütált a Kékek kispadján, a londoniak az első félidőben akadozó játékkal, a másodikban feltámadva legyőzték idegenben a Birminghamet az FA-kupa nyolcaddöntőjében. A bajnokságban jóval nehezebb ellenfél, a „favágó” Stoke következik, amely szintén hullámzó formában játszik, zsinórban négy vereség után kétszer győzött az elmúlt hetekben. A Chelsea az elmúlt hat fordulóban mindössze egyszer győzött, három ponttal elmarad a BL-t érő negyedik helytől, de a klubnál remélik, hogy az FA-kupa-siker a Premier League-ben is lendületet ad.

A hazaiaknál  a Birmingham ellen pihentetett játékosok elfoglalhatják helyüket a csapatban. Ashley Cole bokájával bajlódik, de valószínűleg játékra jelentkezik, José Bowsingwa viszont hiányzik. John Terry hihetetlen gyorsasággal épült fel térdműtéte után, így akár a kezdőben is ott lehet.

A Fazekasok menedzsere, Tony Pulis a Norwich elleni győzelem után aligha változtat a nyerő felálláson, egyedül Andy Wilkinson játéka kérdéses.

A Chelsea-ből Florent Malouda és Salomon Kalou is jó emlékeket őriz a Stoke-ról, eddig mindketten három gólt rúgtak az aktuális ellenfélnek. A legutóbbi két összecsapáson döntetlen született (a Stoke pályáján), azt megelőzően viszont egymás után hétszer diadalmaskodott a Chelsea. A Stoke 1974-ben vette be utoljára a Stamford Bridge-et.

Sunderland-FC Liverpool 16:00 
Hathárom-tipp: 2

A Vörösök továbbra is botladoznak a PL-ban, az utóbbi öt körben mindössze egyszer nyertek, az utóbbi két bajnokin előbb a Manchester Unitedtől, utóbb az Arsenaltól kaptak ki, ráadásul az Ágyúsok ellen megszakadt hazai veretlenségük. Idegenbeli mérlegük sem sokkal fényesebb, de a Sunderland otthonában az utóbbi 22 évben három vereség mellett nyolcszor győztek, egy döntetlen mellett. Emellett a szezonban másfélszer több gólt kaptak az Anfielden (15), mint idegenben (10). A Fekete Macskák és a Vörösök hazai, illetve idegenbeli mérlege megegyezik, 19-19 pont 13 meccsen, de ebből előbbi 10, utóbbi csapat csak 5 pontot szerzett az utóbbi hat bajnokin.

Martin O’Neill csapata a múlt héten ikszelt a Newcatle Uniteddel a Tyne-Wear-i derbin, az egy pont két játékosába került, a kiállított Lee Cattermole és Stephane Sessegnon eliltását tölti. Wes Brown térdsérülés miatt nem játszhat.

A Liverpoolnál Steven Gerrard és Glen Johnson játékáról a mérkőzés előtti vizsgálatok döntenek, Daniel Agger bordatörés miatt maródi.

Everton-Tottenham Hotspur 18:30
Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: 1

Az Everton minden sorozatot tekintve éppen a Tottenham pályáján szenvedett vereséget utoljára január 11-én (0-2), azóta két győzelem mellett négyszer ikszelt a bajnokságban, az FA-kupában a nyolc közé jutott. A Tottenham gépezete az elmúlt hetekben csikorog, az FA-kupában újrajátszásra kényszerült a harmadosztályú Stevenagee ellen (végül továbbjutott), a Premier League-ben előbb megégett az Arsenal vendégeként (2-5), majd a Manchester United tanította móresre a White Hart Lane-en (1-3).

A Goodison Parkban ugyanakkor remek a Sarkantyúsok mérlege, az utolsó hét, Liverpoolban játszott mérkőzés közül mindössze egyet nyert meg a hazai gárda, háromszor vendégsiker született, háromszor döntetlen. A PL történetében 19 alkalomból háromszor kapott ki a Spurs az Everton otthonában. Ez a rossz sorozatot törné meg Davis Moyes gárdája, egyben győzelemmel ünnepelné a menedzser tízéves jubileumát, a skót szakembert 2002. március 14-én vette át a kisebbik liverpooli klub irányítását.

A liverpooliaknál a Spurstől kölcsönvett Steven Pienaar nem léphet pályára, helyén Leon Osman játszhat a középpálya jobb oldalán. A londoniaknál Michael Dawson és Aaron Lennon is megsérült a Stevenage ellen (előbbi valószínűleg az egész évadra kidőlt), vagyis csatlakoztak David Bentleyhez, Jermaine Jenashoz és Tom Huddlestone-hoz, de Louis Saha felépült.