NBA

Az Oklahoma hazai környezetben kapott ki a Clevelandtől

  • Barcsai Róbert

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) pénteki játéknapján tíz mérkőzést rendeztek. A nap legnagyobb meglepetését a Cleveland Cavaliers okozta, akik 96-90-re nyertek az Oklahoma City otthonában.

Idegenben továbbra is szenved a Utah Jazz, akik ezúttal Philadelphiában szenvedtek 104-91-es vereséget. A Sixers ezúttal nem játszotta el azt, mint korábban oly sokszor a szezonban, hogy a harmadik negyed végére felépített előny után a záró játékrészben gyorsan elszórakozzák azt. Három negyed után 10 ponttal vezettek a hazaiak, ám a negyedikben rögtön 15-re duzzasztották az előnyt, ami elég volt a mérkőzés megnyeréséhez. A Philly két cseréje, Lou Williams, valamint Thaddeus Young 21-21 pontig jutott.

A Boston rögtön korrigálta a múltkori, Philadelphiában elszenvedett vereségét, ezúttal Pierce-ék hazai pályán 104-86 arányban ütötték ki a rendkívül rossz formában lévő Portlandet. Érdekesség a mérkőzéssel kapcsolatban, hogy a vendégeknél LaMarcus Aldridge 22 pontot dobott, rajta kívül volt még két 10 egységet dobó játékos, ám a többieknek még ezt a szintet sem sikerült elérni. Nate McMillan, a Blazers edzője így értékelte csapata mai teljesítményét: „Ez nem professzionális hozzáállás. Ma este szimplán nem kosárlabdáztunk.”



A nap legnagyobb meglepetését a Cleveland szolgáltatta, Irvingéknek ugyanis idegenben sikerült két vállra fektetni az Oklahomát. A 96-90-es Cavs sikert hozó meccs embere Antawn Jamison volt, aki 21 pontot szórt, csapattársa, Kyrie Irving pedig 12 gólpasszal segítette őt és együttesét. A Thunder a mérkőzés elbukását a 17 labdaeladásának, valamint az ellenfél 21 támadólepattanójának köszönheti. Scott Brooks, a Thunder vezetőedzője röviden így foglalta össze gondolatait: „24 alkalommal dobtunk kintről, ami nem egy jó szám, ha csak hatot tudsz értékesíteni. Túl sokszor akartunk dobni, ez nem elég jó kosárlabda. A labdaeladások, valamint a támadólepattanók megöltek minket.”

A Los Angeles Lakers csapata is tudott nyerni pénteken, Bryanték a Love nélkül felálló Minnesotát tudták legyőzni 105-102-re. A rendkívül izgalmas végjátékot hozó mérkőzés legjobbja Kobe Bryant volt, aki 34 pontot szerzett, tőle nem sokkal maradt el csapattársa, Andrew Bynum, aki 26 pont mellett 10 lepattanót is begyűjtött, ezzel dupla-duplát ért el. A Farkasok számára nem a vereség jelentette a legnagyobb problémát, hiszen fiatal sztárjuk, Ricky Rubio minden bizonnyal komoly sérülést szenvedett.

Újabban a New York Knicks sem találja formáját, a csapat sorozatbeli negyedik vereségét szenvedte el hajnalban, a Milwaukee otthonában. A Knicks számára a mai mérkőzés azon ritka alkalmak egyike volt, amikor hiába szerzett 69 pontot a Stoudemire-Anthony-Lin trió, mégsem tudtak nyerni, hiszen az ellenfél 119-et dobott a vendégek 115 pontjával szemben.

Végre a Los Angeles Clippers is nyerni tudott, ők a nap legnagyobb rangadóján 120-108-ra nyertek a Tony Parker nélkül felálló San Antonio otthonában. Chris Paul vaskos dupla-duplát szerzett, 36 pontot, valamint 11 gólpasszt könyvelhetett el, ám nagy segítséget jelentett számára a kispadról beálló Mo Williams, aki 33 ponttal járult hozzá csapata sikeréhez. Vinny Del Negro, a Clippers trénere így értékelt az összecsapás után: „Összességében Chrisnek és Monak nagyon jól ment, az egész meccs során folyamatosan értékesítették dobásaikat.”

NBA
72. játéknap eredményei
Philadelphia-Utah 104-91
Charlotte-New Jersey 74-83
Detroit-Atlanta 86-85
Boston-Portland 104-86
Oklahoma City-Cleveland 90-96
Minnesota-LA Lakers 102-105
Milwaukee-New York 119-114
San Antonio-LA Clippers 108-120
Denver-New Orleans 110-97
Sacramento-Dallas 110-97