Serie A előzetes

A Roma laziósat vagy milanosat játszik Palermóban?

Egy mérkőzést rendeznek szombat este a Serie A 27. fordulójában. A fővárosi derbit elbukó AS Roma a Milantól simán kikapó Palermo otthonába látogat.

Palermo-Roma
20:45 Digi Sport
hatharom-tipp: 1

A legtöbb földrajztankönyv valahonnan az átlagos értékek felől közelít, amikor az éghajlat fogalmát magyarázza, de kiemeli, hogy elképzelhető, hogy az átlagok óriási szélsőségekből adódnak össze. Magyarország átlagos hőmérséklet, csapadék, stb. értékei is egy kellemes klímát sejtetnek, de pontosan tudjuk, hogy ritka a nyugodt év a Kárpát-medencében, hol aszály van, hol rekordárvíz, hol megsülünk, hol megfagyunk.

A kissé távolról induló bevezetőre azért volt szükség, mert szépen párhuzamba állítható a Palermo idei formájával. A szicíliai együttes 26 forduló alatt szerzett 34 pontot, a bajnokság középmezőnyében, a 9. helyen áll. Kiesési gondjai várhatóan nem lesznek, de a jövő évi nemzetközi szereplésre sem kell készülnie. Mégsem egy egyszerű középcsapat, hiszen a Serie A ötödik leggólerősebb együttese, amely ugyanakkor a harmadik legtöbb gólt kapta az idényben. De nem a gólzáporos döntetlenek sorakoznak a csapat statisztikai lapján, hanem a nagy különbségű győzelmek és a nagy különbségű vereségek.

A rózsaszín-feketék jó ideig szépen elkülönítették a hazai és az idegenbeli eredményeiket. Ráadásul kimondottan szurkolóbarát módon, hiszen otthon mindig nyertek, idegenben meg mindig kikaptak. December óta azért becsúszott három hazai vereség is, vendégségben viszont még mindig nem tudtak győzni, eddig négy döntetlent értek el.

A hazai botlások közül a Milan elleni a legérdekesebb, hiszen egyrészt az előző fordulóban esett, másrészt 4-0-ra győztek a piros-feketék. Mindössze két héttel az után, hogy a Lazio ötöt kapott ugyanabban a stadionban. Igaz, közte volt egy 4-1-es vereség Sienában, ahol a Palermo ráadásul a védelem alapemberét, Federico Balzarettit is elvesztette kiállítás miatt.

A Roma sem sokkal kiszámíthatóbb az idényben (11 győzelem, 5 döntetlen, 10 vereség), mint szombati vendéglátója, de valahogy kevésbé zajosra sikerülnek a Farkasok győzelmei és vereségei is. Utóbbiakból az előző két fordulóban jött össze a két legutóbbi, és meglehetősen egyformára sikerültek, ha eltekintünk attól, hogy a római derbi nyilvánvalóan sokkal több érzelmet mozgatott meg.

Játékelemekre lebontva ugyanis az Atalanta elleni 4-1-es és a Lazio elleni 2-1-es vereség alkalmával is többször kiderült, hogy a bordó-sárgák belső védői lassúak, nem is értik meg egymást. Ráadásul a támadójáték is esetleges és fantáziátlan volt mindkét alkalommal, így továbbra sem vagyunk meggyőződve arról, hogy Luis Enrique képes lesz hatékonyan megvalósítani az elképzeléseit Olaszországban.

Ezért annak is nagyobb esélyt adunk, hogy a Palermo ezúttal gyors támadóinak köszönhetően nyerni fog hazai pályán, mint fordítva.