Biatlon-vb

Norvég címvédés a férfi váltóban

  • VNA

Nem lőtt jól ezúttal sem, de mégis megszerezte 18. világbajnoki címét a norvég Ole Einar Björndalen.

Pénteken egyetlen számban avattak világbajnokot a Ruhpoldingban zajló biatlon világbajnokságon. A férfiak 4x7,5 km-es versenyében monstre mezőny, 29 csapat indult harcba az érmekért. Az első embereknél végzetesen lemaradt az éremesélyes svéd váltó, ahol a fiatal Ted Almgren három büntetőkört is kénytelen volt futni, az általa összeszedett négy perces (!) hátrányt pedig később a Ferry-Bergman-Lindström trió sem tudta ledolgozni. A norvégok is bajba kerültek, hiszen első emberük, Ole Einar Björndalen az álló lövészetben négyszer is hibázott, így szintén büntetőkörre kényszerült. A norvég csapat így az első váltásnál csak a 13. helyen állt, közel egy perces lemaradással. A fiatal Rune Brattsveen és a vb-n eddig visszafogottan teljesítő Tarjei Boe azonban visszahozta a norvég reményeket, csapatuk ugyanis az utolsó váltásnál már egyértelműen az éremért csatázott.

A norvég váltó sorozatban harmadszor nyerte meg a világbajnoki váltó versenyt - Fotó:rtvslo.si

Az első emberek után ugyan még az ukrán és a cseh váltó is az élen haladt, ők azonban később lemaradtak, így a favoritnak gondolt, orosz, német, francia és osztrák váltók haladtak a mezőny előtt. A jól lövő franciáknál a kétszeres ruhpoldingi világbajnok, Martin Fourcade volt a befejező ember, aki Boueftől az élen kapta a váltást. Ekkor úgy tűnt, hogy nem, lehet elvenni az elsőséget a franciáktól, Fourcade ugyanis közel húsz másodperccel vezetett a norvégok utolsó embere, Emil Hegle Svendsen előtt. A fekvő lövészetben kétszer is hibázó Forucade mellé azonban a gyorsan és hibátlanul célzó Svendsen felzárkózott, így a mindent eldöntő nyolcadik lövészetre együtt érkezhettek vissza a stadionba. Az álló testhelyzetű lövészetnél a francia versenyző ismét háromszor hibázott, így a másodszor is kiválóan célzó norvég elment mellette és végül meg is szerezte az elsőséget a norvégoknak.

Eurosport logo

Norvégia ezzel a 2009-es és 2011-es győzelme után sorozatban harmadszor lett világbajnok, Björndalen a 18., míg a csapat legjobbját teljesítő Svendsen pedig a nyolcadik világbajnoki címét szerezte. A franciák kissé csalódottan vették tudomásul a második helyet, a dobogó harmadik fokára ugyanakkor a németek állhattak fel széles mosollyal, akik az eddigi gyengébb egyéni szereplés után most végre váltóban érmet szereztek. Szombaton a női váltó verseny (4x6 km, Eurosport, 15.00-ÉLŐ) következik, majd vasárnap a két tömegrajtos futammal zárul a ruhpoldingi biatlon világbajnokság.

Biatlon-világbajnokság - Ruhpolding (GER)
férfi váltó - 4x7,5 km
1. Norvégia (Björndalen, Brattsveen, Boe, Svendsen) 1:17:26,8 (1+7 lövőhiba)
2. Franciaország (Beatrix, S. Fourcade, Bouef, M. Fourcade) +29,7 mp (0+10)
3. Németország (Schempp, Birnbacher, Greis, Peiffer) +53,0 mp (0+10)
4. Olaszország (De Lorenzi, M. Windisch, D. Windisch, Hofer) +1:28,9 mp (0+10)
5. Ausztria (Eder, Sumann, Mesotitsch, Landertinger) +1:38,9 mp (0+3)
6. Oroszország (Sipulin, Makovjev, Garanicsev, Malisko) +1:44,1 mp (1+12)