NHL

A New York Rangerst ismét kiütötték - videó

  • Molnár Dávid

Nem volt oka a panaszra az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) szerelmeseinek a 147. játéknapon, hiszen tizenkét mérkőzéssel kedveskedett a liga a szurkolóknak. Az Ottawa három góllal verte a keleti éllovas New York Rangerst, nyugaton pedig 2012 két legjobb csapatának ütközetéből a St. Louis Blues került ki győztesen az Anaheim Ducks ellen.

Az óriás újonc nagy napja

Az Ottawa Senators nem ijedt meg, amikor a keleti főcsoport első helyezettje, a New York Rangers látogatott a kanadai fővárosba. Épp ellenkezőleg, inkább a kanadaiak igyekeztek megrémiszteni ellenfelüket azzal, hogy a kapuba beállították a hatalmas újoncot, Ben Bishopot, a maga több mint két méterével. Úgy tűnik, hogy a szokatlan látvány meglepte a Rangers játékosokat, és ezt a hazaiak ki tudták használni.

Ben Bishop

Bishop 25 védést mutatott be első ottawai mérkőzésén. Az újonc játékjogaira még a cserestop napján tett szert az Ottawa, ezt megelőzően a St. Louis Bluesnál tengődött, ahol nem kapott sok lehetőséget az idén szenzációs formában védő kapusduó, Jaroslav Halak és Brian Elliott mellett, viszont a Senators Craig Andersson sérülését követően éppen portás gondokkal küszködött, úgyhogy kapóra jött Bishop megszerzésének lehetősége. Az újonc pedig igyekszik megmutatni, hogy akár hosszabb távon is lehet számolni vele.

Igaz az első harmadban Ryan Callahan még túljárt az újonc eszén, amivel a Rangers előnyhöz jutott, de ezután a védéseiből erőt merítettek a mezőnyjátékosok, és négy gólt berámoltak a Henrik Lundqvistot helyettesítő Martin Bironnak, aki végül tizennyolc védéssel zárta a találkozót. A csapattársak is nem győzték dicsérni a hálóőrt.

„Bishop hihetetlenül játszott. Úgy vélem, hogy ez nagyon jó számunkra, hiszen a hajrához közeledve a kapusok sok mindent eldönthetnek. Már így is nagy szerepet tölt be a csapatnál” – vélekedett a Senators védője, Jared Cowen, akit Bishop mögött a mérkőzés második sztárjának választottak az újságírók a lefújást követően.

A Rangers december közepe óta először vesztett el két mérkőzést egymás után, Callahanék kedden hazai pályán kapituláltak a divízió rivális New Jerseyvel szemben, hasonlóan 4-1-es arányban. Egyelőre nincs okuk az aggodalomra, de a heves vérmérsékletéről híres edző, John Tortorella valószínűleg nem illette kedves szavakkal játékosait az elmúlt két találkozó eredménye után.

A Zenészek a Kacsák torkán akadtak

Az idei esztendő két legjobb formájának örvendő csapata találkozott St. Louisban, ahol a Blues az Anaheim Duckst fogadta. Bár mindkét csapat azonos mennyiségű pontot halmozott fel 2012-ben, ez a tabellán nem nagyon mutatkozik meg, köszönhetően a Ducks botrányos szezonkezdetének. Ettől függetlenül Teemu Selannéék tisztában voltak vele, hogyha idegenben verik a Bluest, azzal nemcsak a playoff felé tesznek nagy lépést, hanem megmutathatják az egész ligának is, hogy mennyire csalóka az ő helyezésük.

A Blues azonban még a Ducks számára is túl nagy falatnak bizonyult. Jaroslav Halak pályafutásának legjobb időszakát éli, zsinórban hetedik alkalommal nyert vele a kapuban a Blues, miután mindösszesen csak egy gólt engedett az ellenfélnek. David Backes kétszer talált be, Patrik Berglund pedig a győztes gólt szerezte, melyekkel a Blues hazai mérlege 28-4-4-re módosult, ami a legjobb hazai mutató az egész ligában.

Mindezek mellett a Blues továbbra is őrzi első helyét a tabellán, utoljára ilyen jól 2000-ben álltak az év ezen szakaszában a Zenészek, de akkor még olyan ikonok játszottak a Kékeknél, mint Keith Tkatchuk, Doug Weight vagy Chris Pronger. Bár a mostani Bluesban nincsenek ekkora nevek, a teljesítményük mellett mégsem lehet elmenni szó nélkül, főleg, hogy egy olyan csoportot vezetnek, ahol a Detroit, a Chicago és a Nashville tömörül össze. Ken Hitchcock év eleji érkezése után valóban pálfordulást vett a csapat.

A játéknap további mérkőzései

Majd két hónap nyert kétszer egymás után a címvédő Boston Bruins. A Toronto leverése után a Buffalót fogadták a Bocsok, és David Krejci vezérletével szomorították el a vendégeket, akik továbbra is a playoffért küzdenek.

Ilja Brizsgalov 28 védéssel ért el shutoutot a Florida ellen, és ezt végre a közönség is honorálta. Az orosz hálóőr nem tagadta, hogy jól esett a lelkének a szurkolók buzdítása, akiktől idén már kapott hideget-meleget is.

Egy hónapon belül második mesterhármasát jegyezte Ilja Kovalcsuk a Devils színeiben. Az Ördögök a csoport rivális New York Islanderst fogadták, és könnyedén léptek túl ellenfelükön köszönhetően az orosz szupersztár teljesítményének.

Fontos mérkőzést nyert meg a Washington Capitals, mely hátrányból fordítva került ki győztesen a Tampa Bay ellen. A fővárosiak 1-2-ről álltak fel, majd a hosszabbításban a mostanság sokat kritizált Alexander Ovecskin begyűjtötte a második pontot is a csapatnak, mellyel így felléptek a keleti nyolcadik helyre, miután a Winnipeg kikapott Vancouverben.

Pár hete, amikor Jeff Cartert a Kingshez cserélte a Columbus, minden róla szólt, nem Jack Johnsonról. Amikor csütörtökön a Kings Ohióba látogatott a Blue Jacketshez, a reflektorfények ezúttal a védőre irányultak, aki góllal köszönte meg volt csapatának az eddigi lehetőségeket. Johnson mellett Mark Letestu duplázott még, és a Columbus sorozatban negyedik győzelmét könyvelhette el.

A sérülésektől megtizedelt Colorado Avalanche - akiktől már Matt Duchene is kidőlt - nem bírt idegenben a Nashville Predatorsszal, és a rájátszás szempontjából fontos két pontról maradtak le a denveriek.

A San Jose Sharks folytatja lejtmenetét, ezúttal a Dallas otthonában kaptak ki a Cápák szétlövésekkel. Igaz mostani játékukat nem érhette kritika, hiszen 48 alkalommal lőttek kapura, azonban a Dallas kapujában Kari Lehtonen ihletett formában védett, és három kivételével minden lövést hárított, ezt a teljesítményt pedig átmentette a szétlövésekre is.

Az utóbbi hat találkozójából mindösszesen először nyert a Minnesota Wild, méghozzá pont szétlövésekkel, mely kategóriában nagyon gyatra a minneapolisi együttes mutatója. Szerencséjükre a pompás februári mérlege után a Phoenix gárdájával sem a legrosszabbkor kellett megmérkőzniük, a Prérifarkasok márciusban még nem nyertek azt követően, hogy februárban csupán egy alkalommal kaptak ki.

Albertában a két főcsoport sereghajtója csapott össze, melyből a Montreal Canadiens került ki jobban. Max Pacioretty duplájával már szezonbeli 30. találatát jegyezte, a Canadiens játékosai pedig azzal a tudattal nyugtathatják magukat, hogy valóban nem ők a liga leggyengébb közössége.

Sammy Pahlsson első találatát jegyezte a Vancouver Canucks színeiben, mely rögtön két pontot eredményezett a nyugat-kanadaiaknak. A Winnipeg Jets bánhatta igazán a dolgot, akiket ezzel a vereséggel utolérte a Washington a keleti főcsoport nyolcadik helyén.

NHL
147. játéknap
Boston Bruins - Buffalo Sabres 3-1
Philadelphia Flyers - Florida Panthers 5-0
New Jersey Devils - New York Islanders 5-1
Washington Capitals - Tampa Bay Lightning 3-2 h.u.
Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings 3-1
Ottawa Senators - New York Rangers 4-1
St. Louis Blues - Anaheim Ducks 3-1
Nashville Predators - Colorado Avalanche 4-2
Dallas Stars - San Jose Sharks 4-3 szétlövésekkel
Phoenix Coyotes - Minnesota Wild 2-3 szétlövésekkel
Edmonton Oilers - Montreal Canadiens 3-5
Vancouver Canucks - Winnipeg Jets 3-2