Bajnokok Ligája

Messi volt az ajándékunk - Guardiola; El kell felejtenünk ezt az estét - Dutt

A címvédő Barcelona az öt gólt szerző, ezzel csúcstartóvá előlépő Lionel Messi vezérletével 7-1-re kiütötte a Bayer Leverkusent a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének szerdai visszavágóján, így kettős győzelemmel jutott a legjobb nyolc közé. A mérkőzés után mindkét vezetőedző nehezen találta a szavakat - Pep Guardiola örömében, Rubin Dutt csalódottságában.

A háromszoros aranylabdás argentin a sorozat történetének első olyan futballistája lett, aki egy mérkőzésen öt gólt szerzett - de szerda este egy másik csúcsot is továbbírt: a Bajnokok Ligája 1992-től íródó történetében Messi az egyenes kieséses szakasz legtermékenyebb gólszerzője (ezt a rekordot a németországi odavágón döntötte meg), a mesterötössel már 24  gólnál jár.

"Ma tanúi voltunk Lionel Messi egyik legkülönlegesebb estéjének, mintha ezt kaptuk volna ajándékba. Hatalmas tisztelet érdemel, mert egyszerűen elképesztő, hogy már csak hét gólra van Césartól (César Rodríguez minden idők legeredményesebb barcelonai játékosa - a szerk), és még csak 24 éves...öt gólt szerezni egy meccsen nem mindennapi dolog, és ezt egy olyan ember mondja, aki egész karrierje során 11 gólt jegyzett - utalt saját korábbi teljesítményére Pep Gurdiola. - Ha egyszer majd úgy akarja, hatot fog rúgni. Arról sem szeretnék elfeledkezni, hogy Andrés (Iniesta) is nagyszerűen játszott" - mondta a sajtótájékoztatón a katalánok trénere.

"Az elmúlt öt évben kivétel nélkül mindig negyeddöntőbe jutottunk, ami a csapat stabilitását mutatja. A Bajnokok Ligája a legnagyobb verseny, az ellenfelünk pedig remek csapat volt, amely nemrég legyőzte a Valenciát, néhány napja pedig a Bayern Münchent, ami sokat elárul a tettünkről" - dicsérte a Bayer Leverkusent Guardiola.

A mérkőzés után mindkét vezetőedző nehezen találta a szavakat - Pep Guardiola örömében, Rubin Dutt csalódottságában."Bár Barcelonában játszottunk, ez a vereség így is nagyon fájó. Szembe kell néznünk a tényekkel, a Barcelona túl erős volt ma este. Rengeteg kritika illeti a csapatomat, amit el kell fogadnunk. Közel sem a legjobb formánkban voltunk, de ha valaki Barcelonában játszik, akkor élete legjobbját kell nyújtania. Nem adtuk fel a második félidőt, de egyszerűen nem bírtunk az ellenféllel. Amikor már 2-0-ra vezettek, nem kellett túlhajtaniuk magukat, kényelmesen játszhatták a saját játékukat, és ez az, amihez a legjobban értenek. Igyekeztünk lépést tartani, de megbüntettek minket. Ez történik, ha egy olyan csapat az ellenfeled, mint a Barcelona" - értékelt Robin Dutt, a leverkuseniek mestere.

"Persze a játékosaim mindig próbálták tartani az ellenfelet, de ma ez lehetetlenség volt - folytatta Dutt. - Ugyanakkor úgy vélem, ezt a súlyos vereséget nem szabad az egész német labdarúgás veszteségeként értelmezni. A Barcelona bármilyen bajnokságból való csapat ellen ugyanezt tudná teljesíteni. Profik vagyunk, el kell felejtenünk ezt a meccset. A Bajnokok Ligája egy dolog, és egy másik a Bundesliga."

"A Barcelona rendkívüli minőséget képvisel, és adja magát a kérdés, hogyan lehet erre a szintre eljutni - merengett a német szakember. - Ki fogjuk deríteni. Gratuláltam Guardiolának, és azt mondtam neki, egészen biztosan ott lesznek idén is a döntőben. Futballrajongóként Messi nagyon mély benyomást tett rám, de az ellenfél edzőjeként...ez volt életem legrosszabb napja, és remélem, ennél rosszabb nem lesz sosem. Birtokában vannak a tökéletes technikának, taktikának, a csapatszellemük elképesztő. A legtökéletesebbek" - hajtott fejet a gránátvörös-kékek előtt Robin Dutt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
FC Barcelona (spanyol)-Bayer Leverkusen (német) 7-1 (2-0)
Gólszerző: Messi (25., 42., 49., 58., 84.), Tello (55, 62.), illetve Bellarabi (90.)
 
Továbbjutott: az FC Barcelona kettős győzelemmel, 10-2-es összesítéssel.