Olimpia 2012

Magyarokkal debütálhat a női ökölvívás a londoni játékokon

  • B. Molnár László

Igaz, hogy csak három súlycsoportban – 51, 60 és 75 kg –, de a női ökölvívás is megmutathatja magát a londoni olimpián. Hogy kik lehetnek a premier főszereplői, arról a májusban rendezendő kínai világbajnokság hivatott elsősorban dönteni. A magyarok közül a világbajnoki 5., az EU-bajnokságon ezüst-, és bronzérmes Ancsin Katalin (51 kg) és a kétszeres világ-, és háromszoros Európa-bajnok Kovács Mária (75 kg) válhat aktív részesévé az ötkarikás debütálásnak. Ehhez "csak" annyit kell tenniük, hogy Kínában bekerülnek súlycsoportjukban a legjobb négy európai ökölvívó közé.

A londoni olimpia műsorában már megtalálható lesz a női ökölvívás, igaz, egyelőre csak három súlycsoportban mutathatja meg tudását a "gyengébbik nem". A premieren való részvételre a májusi, Kínában rendezendő kvalifikációs világbajnokságon át vezet az út, ahol az 51, a 60 és a 75 kg-os keményöklű amazonok harcolhatják ki maguknak a londoni kvótát. A magyar ökölvívó válogatott szövetségi kapitánya nagyon bízik abban, hogy a sportág olimpiai bemutatkozásán magyar sportolóért is izgulhatnak majd a szurkolók.

Ancsin Katalin és Kovács Mária a magyar ökölvívó-válogatott edzőtáborában 2012-ben.

"Amióta kiderült, hogy mely súlycsoportok debütálnak Londonban, elképesztően felerősödött ezeknek a mezőnye. Az elmúlt időszakban a környező kategóriákból vagy felerősödtek, vagy éppen lefogyasztottak a legjobbak azért, hogy részt vehessenek az olimpián. Éppen ezért a világbajnokságon hatalmas bravúrt jelentene a magyaroktól, ha sikerülne kvótát szerezniük. Ám én bízom bennük, hisz Ancsin Kata és Kovács Mari is fantasztikusan dolgozik az edzőtáborban, így nem lenne számomra nagy meglepetés, ha valamelyikük kvalifikálná magát Londonba" – fogalmazott Kovács László.

Mind Ancsin, mind pedig Kovács negyedik hete készül Tatán, és ahogy állítják, elég fárasztó napok vannak mögöttük.

"És mennyi van még előttünk, de az olimpiai részvétel és az esetleges eredményes szereplés érdekében mindent kibírunk. Sajnos az 51 kilós mezőnyben egyértelműen Európa viszi a prímet, így még akkor is nagyon nehéz lesz kivívni a londoni kvótát, ha a sorsolásunk ezúttal szerencsés lesz. Hiszek magamban és az elvégzett munkában, és azt vallom, ha fejben végig ott leszek a kínai világbajnokságon, akkor kvalifikálom magam a londoni játékokra" – jelentette ki Ancsin Katalin, aki tavaly lépett fel mostani súlycsoportjába, és az elmúlt időszakban sikerült is beleerősödnie az 51 kilós mezőnybe. A fogyasztással így nem is kell foglalkoznia, hisz versenysúlyához képest másfél-két kiló van jelenleg rajta, amit a kapitány egy pörgősebb edzésen lehajt róla.

Kovács Mária viszont éppen fordított utat járt be, hisz két világbajnoki és három Európa-bajnoki címét még 86 kilóban érte el, és az olimpia miatt fogyasztott be a 75 kilogrammos kategóriába.

"A londoni indulás miatt vállaltam ezt a fogyasztást, és nem állítom, hogy könnyen ment. 2010-ben a világbajnokságon már az új súlycsoportomban lettem bronzérmes, és azóta odafigyelek a súlyomra, így ezzel nincs is már gondom. A tudásom alapján be kell, hogy férjek a négy legjobb európai közé, ám nem szabad elfeledkezni arról, hogy a felső súlycsoportok szinte valamennyi klasszisa 75 kilóban indul, hisz mindenki részt szeretne venni a női ökölvívás olimpiai premierjén. Még egy versenyen elindulunk március végén, aztán tényleg csak és kizárólag a kvalifikációs világbajnokságra készülünk" – közölte Kovács Mária, aki eddig 10 érmet nyert a különböző világversenyeken, kétszer lett az EU bajnoka, valamint 11 alkalommal győzött a magyar bajnokságon.

Éremgyűjteményéből már csak az olimpiai medál hiányzik...