Birkózó Eb

Ligeti Dániel ezüstérmet szerzett a kontinenstornán

  • MTI

Ligeti Dániel ezüstérmet szerzett a szabadfogásúak 120 kg-os kategóriájában a belgrádi birkózó Európa-bajnokság csütörtöki napján.

A 22 éves magyar versenyző a fináléban óriási csatában, két menetben maradt alul a török Taha Akgullal szemben.

Maróthy István, a hazai szövetség szakmai alelnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a döntőben a török egy levitellel elért ponttal nyerte meg az első menetet, majd a másodikban egy Ligeti indította akcióból a magyar jött ki rosszabbul, s Akgul 3-0-ás előnyhöz jutott. Ezután a fiatal magyar birkózó óriási lendülettel ment előre, szabálytalan riválisát kétszer is megintették, de utóbbi végül kihúzta a két percet (2-3), s megnyerte a meccset.

"Ha van még 20 másodperc, biztosan megkapta volna a török a harmadik intést és leléptették volna, de nem volt" - mondta Maróthy. - "Sajnálom, de nincs miért szomorkodnia Daninak. Nagyon fiatal versenyző, ráadásul nagyon jól birkózott. Szépen alakul az Eb eddig, s remélem, hogy a srácok az olimpiai kvalifikációs versenyeken is ilyen formában birkóznak majd."

Ligeti a fináléig vezető úton szebbnél szebb győzelmeket aratott: első meccsén a tavalyi vb-harmadik grúz Davit Modzmanasvili búcsúztatta hárommenetes csatában, majd a négy közé jutásért a spanyol José Cuba Vazquezt, a fináléba kerülésért pedig a bolgár Dimitar Angelov Kumcsevet győzte le egyaránt két menetben.

A tavalyi Eb-n bronzérmes Ligeti a magyar küldöttség harmadik dobogós helyét szerezte meg Belgrádban, miután kedden Wöller Gergő (szabadfogás, 66 kg), csütörtökön este pedig Hatos Gábor (74 kg, szabadfogás) lett harmadik.