Utánpótlás

Központi kézilabda-akadémia indulhat Balatonbogláron

  • MTI

A tervek szerint Balatonbogláron lenne a központja annak az országos kézilabda-akadémiának, amelynek létrehozásáról, illetve finanszírozási részleteiről a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) közgyűlésén és elnökségi ülésén döntenek majd.

Juhász István, az MKSZ szakmai igazgatója a Digi Sport Reggeli Start című csütörtöki műsorában elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök a tavalyi, svédországi világbajnokság után felkérte Mocsai Lajost, a férfi válogatott szövetségi kapitányát - aki egyben az MKB Veszprém vezetőedzője is -, hogy dolgozza ki a magyar kézilabdázás átfogó modelljét.

A modell olyan állapotban van - utalt rá Juhász -, hogy szeptembertől megpróbálják beindítani. A gyerekek országos szinten elitakadémián tanulnának, és csapatukat minőségtől függően az NB I-ben vagy az NB I/B-ben indítanák. A központ a Balatonbogláron 2004-ben átadott sportcsarnok lenne.

Az akadémia forrásáról elmondta: egy részét állami támogatásból kapnák, a többi részét a társasági adóból (TAO) befolyó összegből fedeznék.

Borsos Attila elnökségi tag az MTI-nek elmondta: várhatóan az áprilisi közgyűlésen döntenek az akadémia ügyéről, és minden egyéb részlettel az elnökség foglalkozik majd.

Juhász hangsúlyozta: az oktatásban és a képzésben nagy szerepet kell vállalnia a két (férfi és női) szövetségi kapitánynak, és ehhez független emberekre van szükség. Az MKSZ szándéka eleve az, hogy a kapitányok ne legyenek klubalkalmazottak.

Hozzátette: a magyar kézilabdázás, a magyar szövetségi kapitány megítélése megérdemli azt, hogy a kapitány főállású legyen.

A norvég Karl Erik Böhn a szezon vége után már nem lesz a Győri Audi ETO KC vezetőedzője, és kizárólag a női válogatott élén dolgozik majd. Mocsai Lajos ügyében Juhász István jelezte: április elején, a göteborgi olimpiai kvalifikációs torna után pontosabb választ lehet arra adni, hogyan oldódik meg a kapitánykérdés.

"Remélem, résztvevői leszünk az olimpiai játékoknak, és akkor tisztább képet látunk, perspektívát az elkövetkezendő négy évre" - fogalmazott a szakmai igazgató.