Ökölvívás

Káté Gyula közel a visszatéréshez

  • MTI

Világbajnokságon kétszer, Európa-bajnokságon pedig négyszer állt már dobogóra, hiába szerepelt azonban Athénban és Pekingben is, az olimpiai érem még hiányzik Káté Gyulának, a magyar ökölvívó-válogatott csapatkapitányának, aki februári vállműtéte után hamarosan ismét a kötelek közé léphet.

Vb-n kétszer, Eb-n pedig négyszer állt már dobogóra, de az olimpiai érem még hiányzik Káté Gyulának.Londoni helyét a tavalyi bakui világbajnokságon elért negyeddöntős szereplésével kiharcoló kispesti bokszoló decemberben pályafutása tizedik országos bajnoki címét szerezte meg, idén azonban még egyetlen versenyen sem indulhatott el, mivel megoperáltatta régóta problémás jobb vállát.

"Szépen gyógyul, minden a tervek szerint halad - nyilatkozta az MTI-nek a rá jellemző jókedvvel Szántó Imre tanítványa. - Most is edzek rendesen, ugyanúgy elfáradok, mint egyébként, csak a jobb kezemmel nem ütök. A bal kezemre dolgozunk."

A sérülés és a műtét - mint elmondta - londoni szereplését nem veszélyezteti, sőt, elképzelhető, hogy már márciusban meccset vívhat a BoxingOne sorozatban.

"Szerintem egy-két héten belül már rendesen üthetek a jobbal is, de most még nagyon óvatosan bánok vele. Nem fáj már egyáltalán, de azért nagyon figyelni kell arra, hogy egyetlen rossz mozdulat se csússzon be. Lehet, hogy március legvégén már bokszolhatok, majd meglátjuk, mindenesetre március 19-én megyek Tatára a válogatotthoz" - beszélt a közlejövőről Káté, aki azt még nem tudja, hogy később milyen versenyeken bokszol majd a londoni felkészülés során.

A 30 éves sportoló első érmét 2003-ban szerezte nagy felnőtt versenyen, amikor meglepetésre harmadik lett a bangkoki világbajnokságon. Azóta a 2009-es vb-n volt harmadik, a 2008-as és 2010-es Európa-bajnokságon második, a 2004-es és 2006-os Eb-n pedig szintén harmadik. Az olimpiák ugyanakkor eddig nem jöttek össze neki, 2004-ben és 2008-ban is rögtön az első meccsén kikapott, és kiesett. Ezen szeretne idén változtatni, s amint azt hangsúlyozta, nem csupán az edzéseken teszi oda magát, hanem a magánéletére is jobban figyel.

"Sajnos a pekingi játékok előtt nem volt körülöttem minden rendben, magánéleti problémák is nehezítették a helyzetemet, de most mindenre nagyon próbálok figyelni. Öcsi bácsival kiváló a kapcsolatunk, szerintem most elégedett velem minden szempontból, +nagy a szerelem+! Én kicsit izgága ember vagyok, de most nagyon figyelek, hogy ne csináljak semmi olyat, ami zavaró lehet. Ha nem is könnyen, de azért eddig megy a dolog" - viccelődött Káté, aki a pekingi kudarc óta minden világversenyen eljutott legalább a legjobb nyolcig.

A magánéleti problémák elkerülése mellett szerinte az is fontos a remélt londoni eredményességet illetően, hogy ott a helyszínen tudja kezelni az olimpiai légkör jelentette nehézségeket, s ne hagyja, hogy a közeg lebénítsa.

"Arra figyelek, hogy az edzéseket maximálisan elvégezzem. Ha ezt meg tudom valósítani és Londonban összeszedetten bokszolok, akkor jönnek majd a győzelmek és sikerülhet felállni a dobogóra."