Európa Liga

Egy kis reménye maradt a PSV-nek Valenciában, az AZ legyűrte az Udinesét

Szépen játszott, gyakorlatilag lefocizta a Valencia hazai pályán a PSV Eindhovent ellen az Európa Liga nyolcaddöntőjének első találkozóján, és eldönthette volna a továbbjutás kérdését, de a hollandok a hajrában szerzett két góljukkal adtak még maguknak esélyt a visszavágóra. Az AZ Alkmaar brusztolós meccsen két gólt begyötört az Udinese kapujába.

A Valencia gyorsan megmutatta a PSV-nek, hogy mire lehet esélye a párharcban, rögtön több szögletet is ki tudtak harcolni, és a 11. percben meg is szerezték a vezetést. A bal szélről Pablo Hernández cselezett befelé, a hosszúra ívelt, ott pedig Victor Ruíz a kapuba fejelt. (1-0)

Egy perccel később Barragan beadásából Soldado már a Denvérek második gólját fejelte (2-0), majd a folytatásban is egyértelmű fölényben játszottak a hazaiak.

A szünet előtt még növelni is tudták az előnyüket, miután egy egyértelmű tizenegyest kaptak, és azt Soldado értékesítette. (3-0)

Unai Emery, a Valencia vezetőedzője nézi, amint játékosa a PSV játékosával küzd a két csapat Európa Liga-meccsén 2012-ben.

A második félidő elején már kezdett megalázóvá válni a Valencia előnye, amikor egy hosszú labdával Piatti egyedül léphetett ki, és el is passzolta Isaksson mellett a játékszert. (4-0)

A vendégek ezt követően ugyan megkapták a területet, de csak momentumaik voltak, nem tudtak helyzeteket kialakítani. Sőt, a hazai együttesnek voltak még lehetőségei kontrákból, de azokat nem tudták pontosan befejezni.

A hajrában aztán kisebb meglepetésre mégis szépített a PSV, Mathieu-nél látott szabálytalanságot a játékvezető - szerintünk a védő inkább tisztán szerelt - a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt pedig Toivonen bevágta. (4-1)

A figyelmeztetés nem volt elég a Valenciának, még egy védelmi hibát elkövettek, és Wijnaldum közelről újabb gólt szerzett, így 4-2-vel ért véget a meccs, azaz némi esélye még maradt az eindhoveni együttesnek a visszavágóra.

Alkmaarban a hazaiak az első félidő nagy részében némi fölényben játszottak ugyan az Udinese ellen, de az olaszok szokásos védekező alapállása kitartott, így nem volt túl izgalmas a játékrész.

A gólok így a szünet utánra maradtak. A 63. percben Altidore a jobb oldalról adott be, a labda felpörgött az egyik védőn, így tökéletesen jött Martens fejére, ő pedig megszerezte a vezetést. (1-0)

Előnyben az AZ már nem nagyon erőlködött, a vendégeknél pedig a gólzsák Di Natale is pályára lépett, mégis újabb hazai gól született. Megint Altidore adta a gólpasszt jobbról, a hosszún pedig Falkenburg érkezett, és a hálóba lőtt. (2-0)

Az Alkmaar tehát kétgólos előnnyel utazhat a visszavágóra, és kérdéses, hogy az Udinesének mennyire lesz fontos a mérkőzés, ha ugyanis spórolni akar csapatával Francesco Guidolin, akkor nem sok esélyük lesz a fordításra.

Európa Liga
Nyolcaddöntők, első mérkőzések
Valencia-PSV Eindhoven 4-2 (3-0)
gólszerzők: Ruiz (11.), Soldado (12., 43. - büntetőből), Piatti (56.), illetve Toivonen (83. - büntetőből), Wijnaldum (90.)
AZ Alkmaar-Udinese 2-0 (0-0)
gólszerzők: Martens (63.), Falkenburg (84.)