NBA

Derrick Rose ismét eldöntött egy meccset

Maratoni játéknapon van túl az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) mezőnye. A nap hőse Derrick Rose volt, aki egy utolsó másodperces kosárral segítette sorozatbeli nyolcadik győzeleméhez csapatát. Íme, a nap eseményei.

Véget ért a Boston győzelmi sorozata, hatodszorra ugyanis már nem sikerült nyernie Doc Rivers együttesének, a Philadelphia 103-71 arányban győzte le a Celticst. A rajt-cél győzelmet arató Sixers legjobbja Evan Turner volt, aki a cserepad helyett ezúttal a kezdőben kapott helyet, és rögtön karriercsúcsot jelentő 26 ponttal hálálta meg a bizalmat. A fiatal hátvédnek sorozatban 15 meccsen nem sikerült 10 pont fölé jutnia, ám mai teljesítményével Doug Collins vezetőedző is elégedett volt: "Evan óriási vezér, de tényleg. Olyan srác, aki szeret irányítani a pályán, szüksége van a labdákra. Ha megkapja, akkor teljesen más játékost láthatunk."

A Lakers, azok után, hogy kikapott Detroitban, ezúttal Washingtonban szenvedett 106-101-es vereséget, ezzel pedig Bryanték felülmúlták a keddi meglepetés erejét. Habár a harmadik negyedben 21 ponttal is vezetett a Los Angeles-i csapat, a végén mégis a fővárosiak örülhettek, köszönhetően néhány kiváló egyéni teljesítménynek. Trevor Booker és Kevin Seraphin ugyanis karriercsúcsot döntöttek, előbbi 18 pontot és 17 lepattanót szerzett, utóbbi pedig 14, ill. 9-ig jutott ugyanezen a mutatókból. A másik oldalon a Detroit meccshez hasonlóan alakultak a dolgok, a nagy hármas 68 pontot dobott, ám a csapat többi része képtelen volt felnőni hozzájuk.

A Miami Heat ezúttal hazai pályán győzte le az Atlanta Hawkst, Jamesék a vártnál nehezebben, 89-86 arányban nyertek. Az izgalmas végjátékban Wade két büntetőt is értékesített, valamint kiosztott egy nagyon értékes asszisztot, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a mérkőzés legizgalmasabb szakaszában a hátvéd szíve ismét a helyén volt. D-Wade egyébként 18 ponttal és 8 lepattanóval valamint 6 gólpasszal zárt, ám mégsem ő volt a mezőny legjobbja, hanem csapattársa, LeBron James, a maga 31 egységével.

A tavalyi MVP utolsó másodperces kosarával sorozatban nyolcadszor nyert a Bulls.

Derrick Rose gyakorlatilag kivégezte a Buckst, hiszen 30 pontjával, valamint egy utolsó másodpercben értékesített kosarával a Bulls végül 106-104-re nyert Milwaukeeban, ezzel sorozatban nyolcadszor nyert a csapat. A tavalyi MVP így foglalta össze gondolatait a győztes dobásról: "Imádom. Gyerekkoromban sokat álmodoztam róla. Idegenben játszol egy olyan csapat ellen, akik mindent megtesznek a győzelemért, aztán értékesítek egy ilyen szép dobást." Rose valóban nem tévedett, a házigazdák ugyanis tényleg mindent megtettek a győzelemért Ilyasova például 32 pontot és 10 lepattanót könyvelhetett el, ám a török teljesítményétől Drew Gooden sem maradt el sokkal, ő 27 egységet tett a közösbe.

A 70. játéknapon mindhárom élcsapat nyert, hiszen az Oklahoma City 115-104 arányban verte el a Phoenix Suns együttesét. A mérkőzés érdekessége, hogy a Thunder nagy hármasa összesen 91 pontot szorgoskodott össze, továbbá a pályára lépő 11 játékosból csupán csak öt tudott betalálni a Suns gyűrűjébe, ám ez is elégnek bizonyult a győzelemhez.

Folytatódik a Portland vesszőfutása, Aldridge-ék ezúttal Minnesotában szenvedtek 106-94-es vereséget. A két nagy erőcsatár egyéni meccsét is a hazai játékos nyerte, Kevin Love ugyanis 29 pontot szerzett, szemben LaMarcus Aldridge 22-jével szemben. Raymond Felton néhány mérkőzés után visszakerült a kezdőbe, és 23 egységgel terhelte a Farkasok gyűrűjét.

A New York Knicks is elbukott egy újabb rangadót, ezúttal a San Antonio bizonyult túl soknak Jeremy Linék számára. Annak ellenére, hogy Carmelo Anthony és a már említett fiatal irányító is jól játszott – ketten együtt 47 pontot hoztak össze- mégis meglehetősen simán alakult a meccs, a végeredmény 118-105 lett úgy, hogy az utolsó játékrészt 7 ponttal nyerte a Knicks. Tony Parker ismét felejthetetlen estén van túl, a francia irányító szűk 34 perc alatt 32 pontot tett a közösbe, ezzel ő volt az összecsapás legeredményesebb játékosa.

Íme, három győztes kosár a mai játéknapról:

A 70. játéknap eredményei:
Philadelphia 76ers-Boston Celtics 103-71
Washington Wizards-Los Angeles Lakers 106-101
Toronto Raptors-Houston Rockets 116-98
Charlotte Bobcats-Utah Jazz 93-99
Miami Heat-Atlanta Hawks 89-86
Milwaukee Bucks-Chicago Bulls 104-106
Minnesota Timberwolves-Portland Trail Blazers 106-94
New Jersey Nets-Los Angeles Clippers 101-100
Oklahoma City Thunder-Phoenix Suns 115-104
San Antonio Spurs-New York Knicks 118-105
Denver Nuggets-Cleveland Cavaliers 99-100
Sacramento Kings-New Orleans Hornets 99-98
Golden State Warriors-Memphis Grizzlies 92-110