Biatlon-vb

Csak Neuner érdekli a németeket

  • VNA

Hiába a sok német versenyző, a ruhpoldingi közönséget szinte kizárólag Magdalena Neuner érdekli.

A ruhpoldingi biatlon világbajnokság felvezetése és az első napok helyszíni hangulata bevallom őszintén engem is magával ragadott. Azt hittem egy németországi világeseményen minden csak tökéletesen alakulhat. De aztán jött egy élmény, amely visszarángatott a földre. Még a női üldöző versenyben történt mindez, ahol a sprintet megnyerő és ebben a számban is végig vezető Magdalena Neuner ellőtte magát az utolsó sorozatban. Két lövőhibája pedig azt jelentette, hogy a fehérorosz Darja Domracseva mögött végül „csak” a második helyet szerezte meg. A győzelem elmaradása persze a sporttal együtt jár, ezt mindenki tudja, de a közönség reakciója mégis meglepett. Neuner célba érkezése után ugyanis alig egy-két perccel lepillantottam a főlelátó tetejéről és - bár a futam maga még javában tartott és hol volt még az eredményhirdetés, díjátadás - emberek ezrei vonultak hazafelé.

Magdalena Neunerért megőrül a német közönség, de ehhez kellenek a sikerek - Fotó: dpa

Ok, rendben van, megértem. Akinek a pálya mellé szólt a jegye, nem pedig a főlelátóra, az úgyis csak kivetítőn nézhetné az eredményhirdetést. De akkor is. Mégiscsak érmet nyert az első számú közönség kedvenc, aki miatt - nem túlzok - már öt órával a verseny előtt is több ezren voltak kint a pályán. Akkor a maradék fél órát már miért nem lehet kibírni a versenyen?

Ekkor még egyedi esetnek gondoltam a dolgot, de a szerdai egyéni verseny „ismétlése” véglegessé tette számomra a szomorú tapasztalatot: a szurkolók többségét bizony a fejlett nyugaton is csak a siker érdekli. Bár a vb-marketingesei elég masszívan rájátszanak a „mi egy család vagyunk” (a vb hivatalos dala is erről szól) szlogenre, kudarc esetén bizony a publikum nagy része Németországban sem tud eléggé bölcsen viselkedni. Az persze relatív, hogy egy vb-ezüstérem kudarc-e (ld. még az ’54-es berni foci vb-döntő), de tény, a mindenki által körülrajongott Neuner nem ezt érdemelte.

Mint ahogy a német lányok sem szolgáltak rá arra, amit szerdán kaptak a ruhpoldingi közönségtől.  A 15 km-es egyéni versenyben még látványosabb volt a nézők „elszivárgása”, amely Neuner célba érkezése után öltött - szinte azonnal - testet. Mindez azért volt újfent döbbenetes, mert honfitársai közül még többen kint voltak a pályán és a verseny fele tulajdonképpen még hátravolt. Az ezúttal csak a 23. helyen végző, tizenegyszeres világbajnokot a hétvégén még két versenyszámban láthatjuk (szombat-váltó, vasárnap-tömegrajtos), így Ruhpoldingban néhány órára ismét garantált lesz a Lena-őrület. Hogy aztán utána mi lesz a németekkel, ha Neuner visszavonul? Ezt még nem tudja senki, de egy dolog biztos: a szurkolóknak új kedvencet kell találniuk…