NBA

Nem várt pofonba szaladt a Lakers és az Orlando

  • Barcsai Róbert

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 69. napján hat mérkőzést rendeztek, többek között pályára lépett az Orlando, a Miami, a Boston, a Lakers, a New York, valamint a Dallas is. A nap meglepetését a Detroit és a Charlotte okozta, előbbi a Lakerst, utóbbi a Magic-et fektette két vállra.

Bryant hiába küzdött, kikapott a Lakers - Fotó:nba.com

Habár előzetesen könnyed győzelem lett volna elvárható az Orlandótól, mégis kikaptak Howardék a Charlotte otthonában. A mérkőzés érdekessége, hogy öt perccel a vége előtt még csak 84-82-re vezetett a Bobcats, ám a végeredmény mégis 100-84- lett, azaz a záró öt percben csupán két pontot dobott a Magic. A mérkőzés legjobbja a 29 pontot dobó Corey Maggette volt, aki a lefújás után értékelte csapatát: „Nagyon agresszívak voltunk ma. Próbáltam harcolni egész este, a végén sok büntetőt dobhattam, kiváló csapatmunka volt.”

Kisebb meglepetést okozott az Atlanta Hawks is, akik idegenben tudták megverni az Indianát 101-96-ra. A Pacers ezzel egyébként már sorozatban ötödik vereségét szenvedte el pozitív mérleggel rendelkező csapattól, ami nem túl jó tendencia, főleg nem a rájátszás közeledtével. A Hawks gyakorlatilag Josh Smithnek köszönheti mai sikerét, aki 27 pontig jutott, míg a másik oldalon idei legjobbját nyújtotta David West, ő 24 egységet hozott össze.

Sorozatban ötödik győzelmét könyvelhette el a Celtics, Paul Pierce-ék ugyanis hosszabbításban 97-92-re verték meg a Houstont. Paul Pierce 30 pontot szerzett, ráadásul ebből hetet a hosszabbításban, így a Celtics sokat köszönhet a veterán sztárnak. Doc Rivers a mérkőzés után így nyilatkozott csapata győzelmi sorozatáról: „Elkezdtünk jól játszatni, sőt már olyan mérkőzéseket is meg tudunk nyerni, amikor rosszul kosárlabdázunk, ez talán sokkal fontosabb.”

A Miami a papírformának megfelelően nem kímélte a New Jersey-t, Jamesék 108-78 arányban ütötték ki a Netset. A mérkőzés gyakorlatilag az első negyedben eldőlt, ekkor ugyanis már 13 ponttal vezetett a Heat, ehhez ráadásul további 14 pont jött még a második játékrészben, így a mérkőzés hátralévő részére nem maradt több kérdés. A Miamiba visszatérő Chris Bosh 20 pontot szerzett, LeBron James pedig 21-et. A másik oldalon Deron Williams karriercsúcs után csak 16-ig jutott.

A játéknap másik hatalmas meglepetését a Detroit okozta, akik haza környezetben 88-85 arányban verték a Lakerst. Habár volt olyan pontja a mérkőzésnek, amikor 12 ponttal vezetett a Los Angeles-i alakulat, mégis Bryantnek kellett hosszabbításra menteni a meccset, ahol azonban már nem sikerült legyőzni a házigazdát. A Lakers csapatjátéka gyakorlatilag csődöt mondott, hiszen a Gasol-Bryant-Bynum trió 72 pontján kívül a csapat többi része összesen 13 egységet tudott összehozni. A mérkőzés legeredményesebb játékosa Rodney Stuckey volt, a Detroit védője 34 pontot termelt.

A  keddi zárómérkőzés kisebbfajta rangadó volt, a Dallas ugyanis a New York gárdáját fogadta, az összecsapást pedig a papírformának megfelelően a hazaiak nyerték 95-85-re. A meccset hatalmas futások jellemezték, volt olyan, hogy a Dallas vezetett 19-cel, ekkor egy 15-0-s rohamot indítottak a vendégek, amire a címvédő egy 14-0-lal válaszolt. Rick Carlisle, a Mavericks vezetőedzője mérkőzés után erre is kitért: „Ebben a szezonban nincs biztonságosnak mondható előny, nincs ledolgozhatatlan hátrány, ezt időről-időre láthatjuk is. Játszanunk, játszanunk és játszanunk kell. Ők gyönyörű rohanásokkal vették át a vezetést, mi pedig ugyanígy vettük vissza azt.”
Dirk Nowitzki 28 pontot szerzett, ám nem elhanyagolható tény, hogy ebből 24-et a második félidőben, 11-et pedig a záró öt percben dobott a német sztár.

NBA
A 69. játéknap eredményei
Charlotte-Orlando 100-84
Indiana-Atlanta 96-101
Miami-New Jersey 108-78
Detroit-LA Lakers 88-85 h.u.
Boston-Houston 97-92 h.u.
Dallas-New York 95-85