Biatlon-vb

Amputáció helyett aranyat hozott a mutatóujj

  • VNA

Egy évvel ezelőtt még amputálni akarták Jakov Fak jobb mutatóujját, kedden viszont ezzel a testrésszel lőtt aranyat Ruhpoldingban.

Egy év alatt hatalmasat fordult a világ a szlovénok legjobb biatlonosával, Jakov Fakkal. Az olimpiai bronzérmes sportolót ugyanis tavaly még jobb mutatóujjának amputálása fenyegette, ezért el sem indult a 2011-es, az oroszországi Hanti Manszijszkban rendezett biatlon világbajnokságon. A 2009-es világbajnokságon és a vancouveri olimpián még horvát színekben (de már akkor is nagyrészt a szlovén szövetség támogatásával készülő) bronzérmet szerző klasszis el sem utazott a szibériai Hanti Manszijszkba.

Jakov Fak most már büszkén emeli magasba a tavaly még veszélyben lévő jobb mutatóujját - Fotó: biathlonworld.com

Fak  tavaly februárban az Egyesült Államokban rendezett Világkupa versenyen szenvedett harmadfokú fagyásos sérülést jobb mutatóujján (amivel elsüti a fegyvert), a versenyeken is komolyan igénybe vett testrész állapota pedig a kétszámjegyű mínuszokat hozó szibériai helyszínen tovább romolhatott volna, ráadásul orvosai az amputálás lehetőségét sem tartották kizártnak. A mindössze 24 éves versenyző számára ekkor még sportolói karrierjének kényszerű befejezése is felvetődött, de a pihentetés és a hosszas rehabilitáció végül visszasegítette őt a mezőnybe. Kedden a ruhpoldingi világbajnokságon aztán minden visszakerült a helyére, Fak ugyanis remekül versenyzett a férfi egyéni versenyben (20 km), ahol kiváló sífutással, egyetlen lövőhibával megszerezte Szlovénia történetének első világbajnoki címét.

Eurosport logo

Fak a világraszóló siker után sem ünnepelt különösebben, saját bevallása szerint is szolid bulit tartottak. Igaz a ma délelőtti edzésen széles mosollyal az arcán ment körbe a ruhpoldingi pályán, ahol mindenki az ő vállát lapogatta. "A tavalyi év után most különösen elégedett vagyok a szereplésemmel, hiszen lélekben már azzal is megbarátkoztam, hogy abba kell hagynom a biatlont. Éppen ezért különleges nekem az az érem, amit nyertem.A nagy világversenyeket tekintve ez már a harmadik érmem, így most már senki sem mondhatja azt, hogy szerencsém volt és nem vagyok tehetséges" - mondta Fak, aki a horvát csapattól a jobb feltételek miatt ment át Szlovéniába.

"Azért változtattam állampolgárságot, mert szerettem volna egy nagyobb csoporttal együtt edzeni. Különösen köszönöm a horvátoknak és a szlovénoknak is, hogy biztosították számomra ezt a lehetőséget. Remélem, hogy a szurkolóim mindkét országban büszkék a sikerem után" - tette hozzá a szlovén biatlonos, aki az aranyérem mellet már egy ezüstöt (vegyes váltó) is hazavihet Ruhpoldingból.