Bajnokok Ligája

Van portugál csapat a legjobb nyolc között

A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének keddi visszavágóján a portugál Benfica hazai pályán fogadta az orosz Zenitet. Az első mérkőzésen a szentpéterváriak 3-2-es győzelmet arattak, vagyis akár egy döntetlen is elegendő volt számukra a negyeddöntőhöz, de a lisszaboniak kihasználták a hazai pálya jelentette előnyt és 2-0-s győzelmükkel kiharcolták a továbbjutást.

Pereira gólja már a továbbjutást jelentette

Egyik csapat sem volt csúcsformában a találkozó előtt, de mindkét együttes számára talán az év legfontosabb mérkőzése volt a kedd esti. Ennek megfelelően rendkívül feszült hangulatban indult az összecsapás, az első húsz percben jószerivel csak mezőnyjáték és "csontzene" jellemezte a találkozót. Végül a Benficának sikerült hamarabb megnyugodnia, és az első félidő második felében már egyértelműen ellenfele fölé tudott kerekedni. A játékrész hajrájában egy kidolgozott akció végén Maxi Pereira be is talált Malafejevnek, így lélektanilag a lehető legjobbkor szerzett előnyt a Benfica (1-0).

Az 1-0-s állás azt jelentette, hogy idegenben lőtt több góllal már továbbjutásra álltak a hazaiak, nem véletlen, hogy Luciano Spalletti jóval támadóbb felfogásban küldte pályára övéit a folytatásra. Hiába cserélt be támadókat az olasz szakvezető, a Zenit offenzíváiban nem volt veszély, a portugál csapat védői rendre útját állták a vendég próbálkozásoknak. Ahogy telt az idő, úgy volt kénytelen egyre többet kockáztatni a szentpétervári brigád, ami igen kedvezett a Sasoknak, akik így gyors játékosaik révén veszélyes kontrákat vezettek. Annak ellenére, hogy a második 45 percben már számos ziccert kialakított a Benfica, a találkozó csak a 93. percen dőlt el, amikor a csereként beálló Nelson Oliveira Bruno César passzából megduplázta a portugál gólok számát (2-0).



A győzelmével a Benfica ott van Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata között, és várhatja a negyeddöntők sorsolását.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 2. mérkőzés
Benfica (portugál)-Zenit (orosz) 2-0 (1-0)
Továbbjutott: a Benfica, 4-3-as összesítéssel.
Lisszabon, Estadio da Luz, 48 909 néző, Vezette: Howard Webb (angol)
Benfica: Artur – Emerson, Luisao, Maxi Pereira, Jardel – Javi García, Bruno César – Gaitán (Matics, 71.), Rodrigo (Nolito, 62.), Witsel – Ó. Cardozo (Oliveira, 80.). Vezetőedző: Jorge Jesus
Zenit: Malafejev – Anjukov (B. Alves, 53.), Lombaerts, Hubocan, Criscito – Zirjanov (Fayzulin, 70.), Gyenyiszov, Szemak, Sirokov – Bisztrov (Lazovics, 45.), Kerzsakov. Vezetőedző: Luciano Spalletti
Gólszerző: Pereira (45.) Oliveira (93.)

Részletes tudósítás!

Vége a mérkőzésnek!

90+3. perc: GÓÓL!! Eldőlt a párharc!! Kihasználva, hogy a Zenit kockáztatott, egy gyors portugál kontra után Bruno César a fiatal Nelson Oliveirát ugrajta ki, aki némi szerencsével Malafejev kapujába lő! (2-0)

90+1. perc: Zsirokov lőhetett kapura 20 méterről, meg is tette, de alaposan eltévesztette az irányt.

87. perc: Witsel passza után ismét Oliveira tüzelt mellé.

85. perc: A csereként beállt Oliveira szerzett labdát a középpályán, majd miután átrobogott az orosz térfélen önző módon 18 méterről ellőtte a labdát. A fiatal játékos mellett még ketten érkeztek a hazaiak közül...

82. perc: Egy újabb hazai sarokrúgás után ismét Jardel bólinthatott, de ezúttal is mellé fejelt.

80. perc: Sok helyzetet elpuskázó Cardozo helyett Oliveira jött a portugáloknál.

75. perc: Gyors kontratámadás végén Bruno César gurított vissza Cardozo elé, de a paraguayi bombáját Malafejev szögletre menti.

Ez azt is jelenti, hogy Huszti Szabolcs ezen a találkozón sem jut szóhoz.

71. perc: Spalletti kockáztat: Zsirjanov helyett Fayzulin a Zenitben. A másik oldalon Gaitan helyett Matics a pályán.

70. perc: Cardozo használta ki az orosz védelem hibáját, de miután kiverekedte magának az ziccert, 8 méterről a hosszú sarok mellé gurított.

69. perc: Cardozo forgolódott a Zenit 16-osának előterében, majd 19-20 méterről jócskán a kapu fölé tüzelt.

62. perc: Nolito érkezett a hazaiakhoz, Rodrigo helyére.

60. perc: Emerson passza után Cardozo lőtt 15 méterről, de kísérlete elakadt az orosz védelemben.

56. perc: Egy hazai szöglet után Jardelről teljesen megfeledkeztek a vendégek, de hiába fejelhetett közelről, fejese elkerülte a kaput.

53. perc: Spalletti Anjukov helyett az ex-portói Bruno Alvest küldi pályára.

Jóval támadóbb felfogásban jött ki az öltözőből a Zenit, igaz, a Benfica tudatosan át is adja a területet az oroszoknak, így teremtve meg magának az esélyt a gyors kontrákra.

A szünetben a Zenitben Bisztrov helyett Darko Lazovics érkezett.

Elkezdődött a második a félidő!

Az első félidőben elsősorban a hihetetlen küzdelem és feszültség volt a jellemző. A Zenit nem nyílt ki, hiszen továbbjutásra állt, a Benfica pedig nem akart fejjel rohanni a falnak. A játékrész hajrájában azonban sikerült bevennie az orosz erődöt, Maxi Pereira gólja pedig azt jelenti, hogy immáron a lisszaboniak állnak továbbjutásra. Érdekes második félidőre van kilátás, mivel az orosz csapatnak muszáj lesz kockázatot vállalnia.

46. perc: GÓÓL!!  Megszerzi a vezetést a Benfica! Bruno Césartól indult az akció, Witsel lövését még ugyan Malafejev védte, de a labda újra hozzá került, amit sarokkal Maxi Pereira elé "kanalazott", a tar frizurájú középpályás pedig a kapu bal oldalába helyezett. (1-0)


 

43. perc: Artur kapus cselezgetett az ötösön belül, ami után rossz helyre passzolt, Sirokov gyorsan kapura is tekert, de a portás idejében reagált.

40. perc: Kissé kaotikus hazai támadás után Bruno César lőtt kapura 18 méterről, a próbálkozás nem sokkal ment az orosz kapu fölé.

A Zenit a legutóbbi hét idegenbeli mérkőzésén nem kapott ki.

37. perc: Egy szemre is tetszetős akciót vezettek a portugálok, de mielőtt helyzetet sikerülne kialakítani, az orosz védelem "takarít".

Rengeteget áll a játék, nagyon sok a szabálytalanság, ezúttal Gaitán Malafejevvel ütközött, a kapust pedig ápolni kell. Élvezetesebb lenne, ha inkább a futballról szólna a játék...

25. perc: Criscito szabálytalansága után a jobb oldalról végezhetett el szabadrúgást a Benfica, a laposan legurított labdát Óscar Cardozo próbálta kapura tenni, de a védők leblokkolták a próbálkozását.

Egyre inkább átveszi a találkozó irányítását a Benfica, a Zenit behúzódik saját térfelére.

20. perc: Maxi Pereira lépett ki a jobb oldalon, de éles szögből leadott lövése elkerülte a hosszú sarkot.

16. perc: Javi García is besárgul a hazaiaknál.

15. perc: A jobbszélen ólálkodó Bruno Césarhoz került a labda, aki remekül csavart a hosszú sarok irányába, ám Malafejev a levegőben úszva elérte a lövést.

12. perc: Továbbra sem alakul ki folyamatos játék, egyik fél sem tudja hosszabb időre megtartani a labdát.

Nem sok említésre méltó esemény történt az első 8-9 percben, egyelőre keresik a fogást a csapatok.

5. perc: Feszültnek tűnnek a játékosok, Howard Webb Anjukovnak már korán felmutat egy sárgát.

A hazaiak kezdték a mérkőzést!

20:38 - Egyik csapat sincs csúcsformában, a Zenit a CSZKA Moszkva ellen ért el 1-1-es döntetlent, míg a Benfica a Portótól kapott ki odahaza 3-2-re.

20:32 - Luciano Spalletti ezúttal sem jelölte a kezdőcsapatba Huszti Szabolcsot, aki így a kispadról szurkolhat övéinek.

20:30 - A találkozóval egyidőben rendezik meg az Arsenal-Milan valamint a Birmingham-Chelsea mérkőzéseket is, amelyeket livescore aloldalunkon figyelemmel kísérhetsz!

20: 29 - Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdetét veszi a Benfica-Zenit találkozó!

Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, visszavágó
Benfica (portugál)–Zenit(orosz) 1-0
Lisszabon, Estadio da Luz. 20.45 (tv: Digi Sport). Vezeti: Howard Webb (angol)
BENFICA: Artur – Emerson, Luisao, Maxi Pereira, Jardel – Javi García, Bruno César – Gaitán, Rodrigo, Witsel – Ó. Cardozo. Vezetőedző: Jorge Jesus
ZENIT: Malafejev – Anjukov, Lombaerts, Hubocan, Criscito – Zirjanov, Gyenyiszov, Szemak, Sirokov – Bisztrov, Kerzsakov. Vezetőedző: Luciano Spalletti
Gól: Pereira (45.)