Heti 6:3

Menetelő kézisek, éremhalmozó Neuner, leírhatatlan Federer - halálos áldozata van a bundabotránynak

  • Drégelyvári Anna

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból. Ezúttal többek között a győri női kézilabdacsapatra, Lionel Messi válogatottbeli szárnyalására, Magdalena Neuner világbajnoki menetelésére, Roger Federer sokadik feltámadására, illetve a magyar labdarúgó-válogatott gyengélkedésére és Kutasi Róbert tragédiájára hegyeztük ki összefoglalónkat.

Heti Hatos

Csoportelsőként elődöntős a Győr a BL-ben

Hétről hétre bekerül összefoglalónkba Európa jelenleg talán legjobb formában lévő női kézilabdacsapata, a Győri Audi ETO KC. Bár a közönségszórakoztató győzelem ezúttal elmaradt, az Itxako elleni döntetlen is elég volt ahhoz, hogy a már biztos elődöntős Győr csoportelsőként kvalifikálja magát a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájában. Görbiczék vasárnap a középdöntő 5. fordulójában 25-25-re végeztek a vendég Itxako Navarrával, az ETO a középdöntős teljesítményéhez képest valamivel haloványabban játszott, így a szívósan küzdő spanyol alakulat megérdemelten szolgált rá az egyik pontra, de az előzetes célkitűzést így is sikerült teljesíteni.

Alexandrina Cabral Barbosa és Görbicz Anita küzd a labdáért a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjének utolsó előtti fordulójában játszott Győri Audi ETO KC - Itxako Navarra mérkőzésen, a győri Magvassy Mihály Sportcsarnokban. A magyar és a spanyol csapat találkozója 25-25-ös döntetlenre végződött, így a győriek csoportelsőként lettek elődöntősök. MTI Fotó: Illyés Tibor

A döntőért a román Valceával mérkőzik meg Karl Erik Böhn csapata.  Az ETO az első találkozót március 31-én vagy április elsején idegenben, a visszavágót pedig április 7-én vagy 8-án otthon játssza.

Győri kézis lett a világ legjobbja

A világ egyik legjobb csapatához a világ legjobb kézilabdázója dukál! A nőknél a Győri Audi ETO KC norvég beállósát, Heidi Lökét (a férfiaknál a dán Mikkel Hansent) választották meg 2011 legjobb játékosává a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) szavazásán, ahol a szurkolók, a média és az IHF szakértőinek véleményét vették figyelembe. Löke öt éven belül a harmadik norvég játékos, aki elnyerte ezt a címet, összesen az ötödik.

A 29 éves Löke az elmúlt idényben sikert sikerre halmozott: májusban, még a Larvikkal megnyerte a Bajnokok Ligáját, és a sorozat legeredményesebbje lett. Ezen kívül norvég bajnok és kupagyőztes, valamint előbbi sorozatban gólkirálynő volt. Decemberben a válogatottal világbajnoki aranyérmet szerzett.

Löke 2010-ben mindent megnyert a Larvikkal és a norvég válogatottal, most a Győrrel készül hasonló sikerekre

"Valóban fantasztikus évem volt, de nem csak nekem, hanem az előző klubomnak és a válogatottnak is" - nyilatkozta a távirati irodának Löke. "A győri csapat szintén remek, és komoly esélyünk van, hogy BL-t nyerjünk, ez a cél. A válogatottal pedig szeretném megnyerni az olimpiát, nekem csak ez az egy hiányzik az aranyérmek közül. Bízom benne, hogy klub- és válogatott szinten is tudok úgy játszani, mint 2011-ben."

Lökét csapattársai megkoronázták az elismerés után, a ceremóniát Görbicz Anita vezényelte, aki 2005-ben nyerte el ezt a címet.

Az IHF szavazásán még két győri játékos volt érdekelt. A szintén norvég nemzetiségű kapus, Katrine Lunde Haraldsen harmadik, míg a szerb irányító, Andrea Lekic a negyedik helyen végzett.

Federer ötödször lett Dubaj királya

Roger Federer karrierje 72. ATP-trófeáját szerezte (102. fináléjában) a hétvégén az Egyesült Arab Emírségekben, miután a szombati döntőben két szettben legyőzte a brit Andy Murrayt az 1,7 millió dollár összdíjazású dubaji keménypályás férfi tenisztornán. A volt világelső svájcitól senkinek, még a négy között a címvédő és jelenlegi világelső szerb Novak Djokovicsot búcsúztató Murraynek sem sikerült játszmát elvenni.

Murray (j) szerint Federer (b) kemény pályán megállíthatatlan - Fotó: AFP

Federer ötödször diadalmaskodott az Egyesült Arab Emírségekben, kemény pályán megállíthatatlannak tűnik, februárban Rotterdamban bizonyult a legjobbnak. Hiába 30 éves, hiába nem nyert két éve Grand Slamet, nem lehet leírni.

"Ha még több verseny lenne kemény pályán, biztos vagyok benne, hogy újra világelső lenne pár évig. Nagyon fekszik a játékának a gyors pálya, viszont egyre több a lassú pálya is, ahol nem könnyű a jól mozgó játékosok ellen, és így egyre nehezebb hosszú távon az élen maradni" - mondta róla Murray.

Magdalena Neuner továbbra is megállíthatatlan

Már a ruhpoldingi világbajnokság előtt is a vb-k történetének legeredményesebb női biatlonosa volt Magdalena Neuner. A németek közkedvelt „Lenája” a hazai vb-n minden éremből szerzett egyet (sprint: arany, üldöző verseny: ezüst, vegyes váltó: bronz), de még tovább szaporíthatja éremkollekcióját a hátralévő három számban, vagyis elképzelhető, hogy már csak a biatlon-legenda, a Ruhpoldingban már 17. (!) vb-címét szerző Ole Einar Björndalen áll majd előtte a vonatkozó világbajnoki eredményességi rangsorban.

Neuner a a nők 10 km-es üldözéses viadalában ezüstérmet nyert - Fotó: AFP

A 25 esztendős, olimpiai bajnok Neuner most 16 éremnél jár, és már korábban bejelentette, hogy a szezon végén visszavonul.

Végre vívásban is van már kvótánk

Szilágyi Áron és a német Nicolas Limbach (b-j) küzdelme, magyar versenyző ezüst-, a német vívó aranyérmet szerzett. MTI Fotó: Máthé Zoltán Szilágyi Áron ezüstérmet nyert vasárnap a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard Grand Prix-n, ezzel nem hivatalos számítások szerint biztossá vált az olimpiai részvétele. A vívók közül elsőként biztosította helyét a londoni játékokon, ezzel 87-re emelkedett a magyar kvótások száma.

Ami Szilágyit illeti, kvótája ugyan hivatalosan még nincs, a kvalifikációs időszak ugyanis a hónap végén jár le, de amint azt ő maga nyilatkozta a budapesti verseny után - és a sportágban mások is hozzá hasonlóan számoltak -, most már annyi pontja van, hogy nem csúszhat le az olimpiáról.

Messi a válogatottban is vezér volt

A háromszoros aranylabdás Lionel Messi volt a múlt szerdai nemzetközi FIFA-játéknap egyik főszereplője: az argentin válogatott támadója szerezte ugyanis az albiceleste mindhárom találatát a Svájc legjobbjai felett aratott 3-1-es győzelem alkalmával.

Jóllehet barátságos meccs volt a berni, ezért messzemenő következtésekbe kár bocsátkozni,  ezzel együtt mérföldkőnek minősíthető Messi és nemzeti együttese életében egyaránt, mivel a világ legjobb labdarúgója 68. válogatott fellépésén volt képes először triplázásra. A támadó klubjának, a Barcelonának legfontosabb játékosa, de a nemzeti csapatban eddig rendre kritika érte teljesítményét. A svájci vendégszereplés előtt mindössze 19 találatot jegyzett a válogatott színeiben. Ezt növelte most egycsapásra 22-re.

Messi először triplázott a válogatottban

"Nem is tudom, milyen régóta vártam már egy ilyen napra!" - lelkendezett a meccs után a madridi Marcában a 24 éves Messi, aki parádés teljesítményével vitathatatlanul kiérdemelte a találkozó legjobbja címet.

"Sok olyan meccsem volt már, amikor egyetlen gólra sem futotta tőlem, most meg rögtön hármat is lőttem, úgyhogy rendkívül különleges alkalom ez a számomra, ráadásul a csapatunk is győzött. Nagyon elégedett vagyok."

Heti hármas

Kutasi Róbert a halálba menekült

Negyvenhét évesen öngyilkosságot követett el Kutasi Róbert, a labdarúgó NB II-ben szereplő REAC igazgatója csütörtökön. A másodosztályú klub az elmúlt napokban azzal került a figyelem középpontjába, hogy kedden - nyolc mérkőzés manipulálásának gyanúja miatt - a Központi Nyomozó Főügyészség őrizetbe vette, és kihallgatta az egyesület hat jelenlegi és volt futballistáját, akik csütörtökön előzetes letartóztatásba kerültek - Kutasi, aki a Magyar Labdarúgó Szövetségben is dolgozott, vélhetően azért döntött a halál mellett, mert klubja is belekeveredett a bundabotrányba.

Kutasi Róbert gyászszalagos képe a zászlóval letakart kispadon a labdarúgó NB II 17. fordulójában játszott REAC-Kazincbarcika mérkőzésen, a REAC stadionjában. A REAC igazgatója, Kutasi Róbert 2012. március 1-jén öngyilkosságot követett el. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

"Vége az életemnek. Amiért harcoltam, mind semmivé vált, abban a klubban gyűrt maga alá a mocsok, amelyért dolgoztam, azok az emberek tettek tönkre, akikben megbíztam. Csúzlival lövöldöztem az aknavetőkre, s belátom, vereséget szenvedtem" - olvasható Kutasi Róbert csütörtöki nyilatkozata a Nemzeti Sport pénteki számában.

A REAC a hétvégén győzelmemmel emlékezett az elhunyt klubigazgatóra, hazai környezetben 4-1-re legyőzte a Kazincbarcikát az NB II 17. fordulójában. A lelátón ott volt Kutasi özvegye és kislánya is.

Kilenc éven belül nyolcadik edzőjét keresi Abramovics

A Chelsea labdarúgócsapata vasárnap menesztette portugál vezetőedzőjét, Andre Villas-Boast. A klub közleménye szerint "Az együttes teljesítménye és eredménye nem elég jó, továbbá jele sincs a fejlődésnek a szezon jelenlegi, kulcsfontosságú időszakában". Roman Abramovics feltűnése, 2003 nyara óta nyolc edzőt fogyasztott el a klub, és ezt már az Angol Futballedzők Szövetsége (LMA) sem hagyta szó nélkül.

"Egy biztos, a korlátlan pénzügyi lehetőségek ellenére még mindig nem dolgozták ki, hogyan kell felépíteni egy sikeres labdarúgóklubot" - kritizálta a Chelsea vezetőségét, elsősorban tulajdonosát Richard Bevan, az LMA vezetője. "Kilenc év alatt hét menedzser fordult meg itt, és ez nagyon kellemetlen a tulajdonosnak, a klubnak, a szurkolóknak és a ligának is. Nyolc hónap után még nem lehet hangos sikereket várni. A klub továbbra is versenyben van a Bajnokok Ligájában, az FA-kupában, és harcol a top 4-es helyezésért a bajnokságban. Ha sikereket akarnak, akkor ahhoz sokkal több időt kellett volna neki adni."

Tavaly nyáron három éves szerződést kötöttek a szakemberrel, de mindössze 257 nap jutott neki a Stamford Bridge-en

A 34 éves Villas-Boasnak 257 nap jutott a Stamford Bridge-en, utódja ideiglenesen az eddigi másodedző, Roberto Di Matteo lesz, de Abramovics természetesen gőzerővel keresi az új menedzsert. "Az utódjára pokol vár" - prognosztizált a brazil Luiz Felipe Scolari, aki maga is ült a Chelsea kispadján, de hét hónapnyi munkát követően 2009-ben őt is kirúgták.

Halovány játékkal döntetlent játszottunk a bolgárokkal

Sokkal jobban örülnénk, ha ez az esemény nem itt, hanem a Heti hatos összeállításban szerepelne, de labdarúgó-válogatottunk bolgárok elleni teljesítménye sajnos bőven hagyott kívánnivalót maga után. A nemzeti csapat idei első mérkőzése 1-1-es döntetlennel végződött Győrben, Egervári Sándor együttese igen hullámzó teljesítményt nyújtott, csak felvillanásai voltak, így összességében nem lehet elégedetlen a döntetlennel.

Szalai Ádám hiába küzdött a bolgárok ellen

Bár a találkozó jól indult, a több mint egy év után visszatérő Szalai Ádám fejese a kapufán csattant, de a remek kezdést nem követte hasonló folytatás. A bolgár csapat átvette a játék irányítását, igaz, helyzetig nem jutott el. A félidő hajrájában "megrázta magát" a magyar alakulat, Szalai góljával a szünetre 1-0-s vezetéssel mentek a felek. A folytatás után az első 10 percet leszámítva nagyon gyenge játékot láthattunk a magyar csapattól, a találkozó utolsó harmadában gyakorlatilag futószalagon érkeztek a bolgár ziccerek, végül az ellenfél a 87. percben Valerij Bozsinov góljával egyenlített.

A szövetségi kapitány többek között azzal indokolta a rossz formát, hogy több játékos még nem szerepelt tétmérkőzésen az idén - február végén talán nem a válogatott lenne a legmegfelelőbb közeg a „bemutatkozásra”. A meccs után a játékosok is csalódottan értékeltek, jobb teljesítményt vártak maguktól.