Autósport

Mégsem marad el az Eger-rali

Nagyon úgy tűnik, mégsem marad el a 2012-es országos rali-bajnokság idénynyitó futama, és kilencedszer is Egerben kezdhetik el a pontgyűjtés a sportág legjobbjai. Botka Endre, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Rali Bizottságának megbízott vezetője kijelentette, a szövetség elkötelezett a futam megtartása mellett, és máris sikerült támogatót találniuk a rendezési költségvetésben mutatkozó mintegy 30 százalékos hiány megszüntetéséhez. A szakágvezető elárulta, most már úgy tűnik, mindenképpen lesz verseny, csak az a kérdés, hogy március 30. és április 1. között az eredeti szervezők vagy az MNASZ lesz-e a verseny rendezője. A hírnek kifejezetten örül a sportág 2009-es abszolút bajnoka, Herczig Norbert és a 2007-es gyorsasági motoros világbajnok, a rallye-versenyzőként most debütáló Talmácsi Gábor.

Hétfőn az idei rali-bajnokság idénynyitójának, az Eger-ralinak a szervezői bejelentették, hogy a megfelelő anyagi háttér hiánya miatt elmarad a futam. A hír hallatán azonnal megmozdult szinte mindenki, aki valamilyen formában kapcsolódik a sportághoz, és immár kijelenthető, hogy szinte biztos, megmenekül az Eger-rali.

„Szinte megállás nélkül azon dolgozott mindenki a szervező bejelentését követően, hogy ne maradjon el az immár hagyományosan Egerben rendezett idénynyitó. Az MNASZ abszolút elkötelezett a verseny megrendezésében, így rövid időn belül egy támogató segítségével kipótoljuk a futam megtartásának anyagi hátteréből hiányzó harminc százalékot. Már tárgyalunk a szervezőkkel az Eger-rali megtartásáról, ám ha így sem vállalják, akkor a szövetség saját hatáskörben rendezi meg az idénynyitót. Kijelenthetem, mindenképpen szeretnénk, ha lenne verseny, azaz március 30-a és április 1-e között immár kilencedik alkalommal Egerben kezdődhetne a pontvadászat. Megmentjük az Eger-ralit!” – fogalmazott Botka Endre, az MNASZ Rali Bizottságának megbízott vezetője.

Nagyon örül a hírnek a sportág 2009-es abszolút bajnoka, a Skoda Rallye Team Hungary versenyzője, Herczig Norbert, aki szerint nagyon rossz üzenete lett volna mindenki számára, ha elmarad az idénynyitó.

„Most már bizakodó vagyok, hisz amikor meghallottam, elmaradhat az Eger-rali, az egész csapatommal azonnal azon kezdtünk el dolgozni, hogy megmentsük a versenyt. Nagyon elkeserített, hogy egyáltalán kialakulhatott ilyen szituáció, és úgy vélem, ennek elkerülése érdekében az illetékeseknek át kellene gondolniuk a rendezéssel kapcsolatos koncepciókat” – jelentette ki Herczig Norbert.

A rali szakágban most debütáló 2007-es gyorsasági motoros-világbajnok, Talmácsi Gábor szerint amilyen ritka, annyira örömteli a sportágban tapasztalható összefogás.

„Példaértékű a verseny megmentésére szerveződő összefogás. Nagyon elszomorodtam, amikor
hallottam, hogy elmaradt az Eger-rali és egy versennyel kevesebbszer állhat rajthoz a mezőny.
De nagyon örülök, hogy végül mégis a hagyományoknak megfelelően az egri versennyel indul
az idei szezon. Nagyon várom a nyitófutamot, melynek hangulatáról, egyediségéről a csapatom
már sokat mesélt”
– nyilatkozta a Maricsek Racing Team versenyzője.