NHL

A Winnipeg vetett véget a Buffalo feltámadásának - videó

  • Molnár Dávid

Csupán három mérkőzés került megrendezésre az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 144. játéknapján, és mindhárom hazai sikert hozott. A Winnipeg a Buffalo legyőzésével erősítette meg playoff pozícióját, a Pittsburgh pedig egy szoros mérkőzésen nyert a Phoenix ellen. Az Anaheim Corey Perry két góljával tért vissza a győzelmi ösvényre.

Úton a winnipegi csoda felé

Az elmúlt hét pompás eredményeinek köszönhetően izgalmas derbinek ígérkezett a Buffalo Sabres látogatása a Winnipeg Jets otthonában, hiszen a két csapat közt mindössze két pont volt a különbség, és utóbbi birtokolta az utolsó rájátszást érő helyet a keleti főcsoportban. Ryan Millerék hibátlan mérleggel abszolválták a kaliforniai és a nyugat-kanadai meccseket, melynek köszönhetően felcsillant a remény, hogy a felemásra sikeredett eddigi szezont mégis rájátszással zárják.

Jim Slater ütközi le ellenfelét

Azonban a döntő mérkőzés mégsem úgy sikerült, mint ahogy abban reménykedtek. Bár Millerre ezúttal sem lehet a vereséget ráróni, hiszen 28 védéssel rukkolt elő az amerikaiak olimpiai ezüstérmese, azonban a mezőnyjátékosok nem tudtak elég nyomást helyezni a Jets kapujára, és csak egy gólt tudtak betuszkolni Ondrej Pavelecnek.

A Jets csatárai ellenben sziporkáztak, Bryan Little három assziszttal keserítette meg a Buffalo életét, Blake Wheeler pedig egy az egyre vezethette rá a korongot Millerre a záró periódusban, és ki tudta használni a nem mindennapi alkalmat. Ez a találat végül két pontot ért a Jetsnek, és így a kanadai gárda 5-1-2-es mérleggel zárta a nyolcmeccses otthoni szériáját, melynek köszönhetően felmásztak a keleti nyolcadik helyre, és immáron három pont az előnyük a keleti kilencedik Washingtonnal szemben.

A Pingvinekbe beleakadt a Prérifarkasok foga

A Phoenix egy hihetetlen februári teljesítménnyel a csoportja élére tornászta fel magát, de a márciusi eredmények egyelőre nem tükrözik ugyanazt a produkciót, mint egy hónappal korábban. A Pittsburgh Penguins is túl nagy falatnak bizonyult a Prérifarkasok számára, akik már zsinórban harmadik vereségüknél járnak.

Pedig az akaratot és a harciasságot ismét a Phoenix számlájára lehet írni, 37 alkalommal próbálkoztak gólszerzéssel, azonban Marc-André Fleury ezekből egy kivételével mindet hárította. Mike Smith, az arizoniai együttes hálóőre viszont kétszer is tehetetlennek bizonyult, előbb az egykori Coyotes-védő, Zbynek Michalek lövésénél, majd később Chris Kunitz is túljárt a portás eszén, szinte hasonló szituációból.

Fleurynek ez volt a szezonban a 35. győzelme, ezzel az NHL-ben ő rendelkezik a második legtöbb sikerrel a kapusok között, egyedül a Nashville-ben munkálkodó Pekka Rinne ért el többet nála. A Penguins az utóbbi tizenegy hazai találkozójából tízet megnyert, és egyben sorozatban már hatodik diadalukat aratták.

Nem adják fel

Az Anaheim Ducksnak maximum két-három vereség férhet bele a szezon hátralévő részében, ha még idén rájátszásba akarnak kerülni. Bár minden ellenük szól, a Ducks játékosai igyekeznek meccsről meccsre megközelíteni a célt, hogy ne legyenek annyira elrettentőek az esélyeik. Úgy tűnik, hogy beválik a taktika, még ha ezúttal a nyugati utolsó előtti Edmonton Oilers is volt soron, akiknek legyőzése nem került nagy erőfeszítésbe.

Bobby Ryan lőtte a győztes találatot, míg csapattársa, Corey Perry duplázni tudott az albertai együttes ellen, és ezzel feliratkozott a 200-gólosok listájára az NHL-ben. Jonas Hiller, a Kacsák kapusa sorozatban 26. mérkőzésen volt kezdő.

Ez volt az Anaheim 42. pontja 2012-ben, ami a legjobb a St. Louis pontszámával egyetemben, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy a szezon első felében összeszedett tetemes hátrány okozza majd a Kacsák vesztét. Bár már csak öt pont választja el őket a nyolcadik helyezett San Josétól, nagy kérdés, hogy ezt a megerőltető tempót meddig bírják még a Kacsák, és hogyha ki is vívják a playoffot, nem fáradnak-e ki addigra teljesen.

NHL
144. játéknap
Winnipeg Jets - Buffalo Sabres 3-1
Pittsburgh Penguins - Phoenix Coyotes 2-1
Anaheim Ducks - Edmonton Oilers 4-2