Serie A

Szárnyaló Lazio, őrült Inter - lapszemle

  • Bodnár Gergő

Tizennégy éve nem volt arra példa, hogy egy szezonban kétszer is a Lazio nyerje a római rangadót, és az olasz lapok szerint a presztízsen túl is nagy jelentősége van az égszínkék együttes vasárnapi, AS Roma elleni győzelmének.

Már vasárnapi címlapján is olyan mérkőzésnek állította be a római derbit a Corriere dello Sport, amely mindkét klub számára sorsdöntő lehet a további célok meghatározása szempontjából. A római sportújság tényleg nem tévedett, hiszen a Lazio 2-1-es sikere után a  Roma már tíz pont hátrányban van a Bajnokok Ligája-indulást érő harmadik helytől. Így pedig biztosnak látszik, hogy Luis Enrique együttese jövőre maximum az Európa Ligában szerepelhet.

"A Lazio nyert és ez az egyetlen dolog, ami számít" - értékelt röviden a lefújás után Edy Reja, a győztes csapat mestere, mely másodszor is megverte ebben az idényben a Romát (a két együttese őszi meccsét Klose utolsó pillantokban szerzett góljával nyerte meg a Lazio).

Stefano Mauri örül a Roma-Lazio mérkőzés után csapata győzelmének 2012-ben.

"Volo Lazio, pazza Inter" vagyis "Szárnyaló Lazio, őrült Inter" - írta hétfői első oldalán a Corriere dello Sport. Nem is kétséges, hogy az utóbbi jelző jogosnak tűnik a kétgólos hátrányból felálló és a Cataniával döntetlent játszó Inter számára. A római sportlap alcímében megjegyzi, ezzel a 2-2-vel Claudio Ranieri minden bizonnyal megmentette az állását.

Az Inter-Catania összefoglalója

A Tuttosport ezúttal nem foglalkozott címlapján a római derbivel, "Higgyetek a Juvéban" - állt hatalmas betűkkel az első oldalon. A torinói újság a Juventus elnökét, Andrea Agnellit idézte a Chievo elleni döntetlen és a Milannal szemben meglévő három pontos hátrányt követően.

"Miracolo Reja" vagyis "Reja varázslata" - ezt már a hétfőn megjelenő La Gazzetta dello Sport címlapján olvashattuk. A rózsaszín újság a római derbinél nagyobb helyet szentelt a döntetlent játszó Internek, de alcímében a Gazzetta megjegyezte, hogy a rasszista bekiabálásokkal sértegetett Juan csendre intette a Lazio szurkolóit.

"A Romának túl sok volt a 9. percben kapott piros lap és a büntető" - ezzel a mondtattal kezdődött az Il Messaggero című római újság beszámolója. Valóban, Borini emberhátrányban ugyan még egyenlített, de a szinte a teljes meccset tíz emberrel végigjátszó Roma Mauri gólja miatt elveszítette a derbit. A Lazio kapitánya élete első gólját lőtte városi derbin, nem véletlen, hogy az Il Messaggero értékelése szerint ő, valamint a Stekelenburg kapus kiállítása utáni büntetőből gólt szerző Hernanes, és a remekül irányító Ledesma lett a mezőny legjobbja hetes osztályzattal.

A Roma-Lazio összefoglalója

A másik oldalon a harmincadik városi derbijén pályára lépő Totti 6-os, a bajnokságban 8 gólnál járó Borini pedig 7-es osztályzattal zárt. A lefújás után a rendkívül csalódott Luis Enrique is elismerte, hogy az eredeti tervet - vagyis a 3. hely megszerzését - innentől kezdve nagyon nehéz lesz teljesíteni. A Roma tízpontos hátránya rengetegnek tűnik, ráadásul már csak 12 forduló van hátra a bajnokságból.