Nemzetközi foci

Ibrahimovictól Messiig, van Persie-től Ronaldóig - így állnak Európa mesterlövészei

  • VP.

A mögöttünk álló hétvégén Európa-szerte több világklasszis támadó is megzörgette az ellenfelek hálóját, ennek apropójából pedig körülnéztünk a kontinensen, vajon hogyan is állnak a mesterlövészek. Ugyan a most futó szezonból még több, mint kettő hónap hátra van, azért nagyjából kirajzolódni látszik, kik lehetnek azok, akik gólkirályi címmel gazdagodhatnak.

Zlatan Ibrahimovic, Wayne Rooney, Robin van Persie, Cristiano Ronaldo, Óscar Cardozo, Hulk, Mario Balotelli, Gonzalo Higuaín - hogy mi a közös a felsorolt játékosok között? Azon kívül, hogy valamennyien zseniális támadók, a hétvégén valamennyien eredményesen voltak klubcsapataikban, volt aki mesterhármast ért el, és volt aki duplázott. Mostani összeállításunkban vetünk egy pillantást Európa legmagasabban rangsorolt bajnokságaira, és megnézzük, vajon hogyan is állnak a legjobb góllövők.

Premier Leauge

A holland Robin van Persie egyértelműen élete szezonját futja, az Arsenal 28 éves csatára a hétvégén Liverpoolban nyert meg csapatának egy rendkívül fontos rangadót. Arséne Wenger talán egyetlen világsztárja nem először "húzza ki a csávából" övéit, a bajnokságban szerzett 25 góljának nagyrésze pontot illetve pontokat eredményezett. A londoni Ágyúsok a Premier League 27 találkozója alatt 55 gólt szereztek eddig - ezzel a bajnokság harmadik leggólerősebb csapatának számítanak - vagyis a gárda találatainak majdnem felét a holland jegyzi. Hogy "egyemberes" csapattá vált volna az Arsenal, talán erős kijelentés lenne, mindenesetre sokat elárul, hogy a házi góllövőlistán második helyet elfoglaló Theo Walcott mindössze öt alkalommal fogadhatta társai gratulációját. Mivel már csak 11 forduló van hátra a világ legerősebbnek tartott pontvadászatából, borítékolható, hogy van Persie begyűjti az angol gólkirályi címet, így Thierry Henry után ismét az Arsenal adhatja majd a szigetország legjobb csatárát.

A goal.com karikatúrája az Arsenal csapatáról

Van Persie-t a manchesteriek fenegyereke, Wayne Rooney követi a góllövőlistán, akinek óriási szerepe van abban, hogy Sir Alex Ferguson csapata harcban állhat a bajnoki aranyért folyó versenyben. A 26 éves Rooney 18 találata már most héttel több, mint amit tavaly szerzett, igaz egyéni legjobbjától (26 gól) még így is messze van. Gyorsan ráhangolódott az angol futballra az argentin Sergio Agüero, aki a nyáron az Atléticót hagyta ott a Manchester City kedvéért. Diego Maradona veje 16 találatnál jár a szezonban, és ugyan az utóbbi időben kevésbé hatékony, mint korábban, ha idén már nem találna be a bajnokságban, akkor is elégedett lehetne első angliai évével.

Serie A

Az olasz élvonal lesipuskásainak élbolyában jól ismert nevekkel találkozhatunk, hiszen az udinei Antonio Di Natale valamint Zlatan Ibrahimovic az utóbbi három évben kisajátította az olasz aranycipőt. A két csatár idén is ki-ki harcot vív egymással, hiszen egyaránt 18-18 góljukkal vezetik a góllövőlistát. A duóra azonban valós veszélyt jelenthet az uruguayi Edinson Cavani, aki a tavaly szerzett 26 találata után idén is már 16-nál jár, és mivel a Napoli úgy tűnik, a végére lendülhet igazán bele, jócskán gyarapíthatja még ezt a számot.

A legutóbb a Palermónak mesterhármast rúgó Ibrahimovic - javarészt eltiltásai miatt - csak 20 találkozón lépett pályára, ami néggyel kevesebb, mint Di Natale fellépéseinek a száma, így ha a hatékonyságot tekintenék szempontnak, akkor egyértelműen ő lenne a Serie A leggólerősebb csatára.

Bundesliga

Ugyan az UEFA rangsorolása alapján a német bajnokság "beelőzte" az olaszt, egyelőre sztárok és klasszisok számában még jócskán elmarad a többi európai topligától. Természetesen azért akadnak kiváló csatárok a Bundesligában is, hogy mást nem mondjuk a góllövőlistát holtversenyben egy világbajnoki ezüst- és egy bronzérmes támadó vezeti. A müncheni Mario Gómez címvédésre készül, de potenciális győztes lehet a holland Klaas-Jan Huntelaar is, aki a holland Ajaxnál mondhatta magát utoljára gólkirálynak - az a korszak pedig nem mostanában volt. A Schalke és a Bayern támadóját a kölni Podolski és a dortmundi Lewandowski követi, előbbit a hírek szerint jövőre már nem Köln-szintű csapat foglalkoztatja, míg utóbbi kellemes meglepetése az idei pontvadászatnak - na és persze Jürgen Kloppnak.

Huntelaar utoljára 2008-ban volt gólkirály, még az Ajax színeiben

La Liga

Kétségtelenül a spanyol bajnokságban futballozik korunk két legkiválóbb játékosa, a portugál Cristiano Ronaldo és az argentin Lionel Messi. A sportág legrangosabb egyéni elismerésének számító Aranylabdát az utóbbi négy évben e két futballista kapta, igaz ebből Messi hármat egymaga gyűjtött be. Ha van valami, amiben a Real Madrid külsejére oly sokat adó sztárja lepipálhatja az argentint, az a szerzett gólok száma. Ronaldo már a tavalyi évben is egészen káprázatos teljesítményt nyújtott, hiszen a 38 fordulós bajnokságban 40 rúgott gólig jutni valamikor az "ősidőkben" volt lehetséges. Hogy nem egyszeri a portugál teljesítménye, azt jól mutatja, hogy már idén is 30 gólnál jár - legutóbb február 4-én maradt gól nélkül spanyol bajnokin - és akárcsak tavaly, idén is elsőszámú várományosa az európai Aranycipőnek. A megtisztelő címet egyetlen ember veheti el tőle,  Lionel Messi...
A két zseni idén is ádáz harcot vív a gólkirályi címért
A "Bolha" becenévre hallgató dél-amerikai zseni 28 találatot szerzett 24 mérkőzésen, és emellett kiosztott 10 gólpasszt is - szemben Ronaldo hat asszisztjával. Messi a Barcelona 73 rúgott góljából 38-ban tehát benne van, a több, mint 50 százalékos mutató még az arsenalos Robin van Persie-n is túltesz, mégsem érzi az ember azt, hogy a katalán gárda "egyemberes" csapat volna. A két szupersztár mögött az Espanyolnak kettőt vágó, de Benzema mögött a Realban többnyire csak tartaléknak számító Gonzalo Higuaín következik, akit a nyáron a Portótol Sergio Agüero pótlására az Atlético Madridhoz szerződtetett Radamel Falcao követ. A kolumbiai Ronaldóhoz hasonlóan előszeretettel végzi el a tizengyeseket is, és akárcsak a portugál, góljainak pontosan az egyharmadát ő is büntetőből szerezte.

A többi ligában..

Természetesen megnéztük a kontinens további bajnokságait, hogyan is állnak ott a gólvadászok. Érdekesség, hogy a támadófutballnak igen kedvező portugál ligában már 16 góllal vezetni lehet a rangsort - hol vannak már Mario Jardel 40 gól körüli szezonjai  -, akárcsak 2-es szorzóval bíró francia Ligue 1-ban is. A jelentősebb pontvadászatok közül a török Süper Lige-ben a Trabzonspor támadója, Burak Yilmaz teljesítményét kell kiemelnünk, hiszen a török válogatott támadó 25 meccsen szerzett 30 gólja megegyezik Cristiano Ronaldo mutatójával. Mivel a félholdas ország ligája csak 1,5-es szorzóval bír, az Aranycipőért folyó versenyben Yilmaz valószínűleg még a dobogó közelében sem lesz a szezon végén.

(A táblázatban a játékos neve mellett klubja, majd góljainak száma látható)

Európai topbajnokságok
A legjobb góllövők
Premier League - 27. forduló után
1. Robin van Persie Arsenal 25
2. Wayne Rooney Manchester United 18
3. Sergio Agüero Manchester City 16
4. Demba Ba Newcastle 16
5. Aiyegbeni Yakubu Blackburn 13
Bundesliga - 24. forduló után
1. Mario Goméz Bayern München 18
2. Klaas-Jan Huntelaar Schalke 18
3. Robert Lewandowski Dortmund 16
4. Lukas Podolski Köln 16
5. Claudio Pizzaro Werder Bremen 15
Serie A - 26. forduló után
1. Antonio Di Natale Udinese 18
2. Zlatan Ibrahimovic Milan 18
3. Edinson Cavani Napoli 16
4. German Denis Atalanta 15
5. Rodrigo Palacio Genoa 14
La Liga -  25. forduló után
1. Cristiano Ronaldo Real Madrid 30
2. Lionel Messi Barcelona 28
3. Gonzalo Higuaín Real Madrid 16
4. Radamel Falcao Atlético Madrid 15
5. Karim Benzema Real Madrid 13
Ligue 1 - 26. forduló után
1. Olivier Giroud Montpellier 16
2. Nené PSG 13
3. Eden Hazard Lille 11
4. Pierre Aubameyang Saint-Étienne 10
5. Kevin Gameiro PSG 10
Eredivisie  - 24. forduló után
1. Luuk de Jong Twente 20
2. Bas Dost Heerenveen 20
3. John Guidetti Feyenoord 18
4. Sanharib Malki Roda 17
5. Dieter Mertens PSV 16
Süper Liga - 25. forduló után
1. Burak Yilmaz Trabzonspor 30
2. Hervé Germain Tum Genclerbirigli 13
3. Alex Fenerbache 12
4. Johan Elmander Galatasaray 11
5. Webó Istanbul BB 11
Primeira Liga - 21. forduló után
1. Óscar Cardozo Benfica 16
2. Lima Braga 16
3. James Rodriguez Porto 11
4. Edgar Silva Vitória Guimares 10
5. Papa Diawara Marítimo 10
Premjer Liga - 33. forduló után
1. Seydou Doumbia CSZKA 24
2. Alexander Kerzsakov Zenit 18
3. Lacina Traoré Kuban 15
4. Danko Lazovic Zenit 11
5. Andrej Voronin Dinamo Moszkva 11