Nemzetközi foci

A FIFA is eltörölné a februári és augusztusi válogatott meccseket

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) is támogatja az európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) azon törekvését, hogy töröljék a februári és augusztusi válogatott barátságos meccseket a versenynaptárból.

A FIFA hétfőn bejelentette, hogy elkészült a 2015 és 2018 közötti időszak előzetes programja, amelyben márciusban, szeptemberben, októberben és novemberben, továbbá a páratlan években júniusban is dupla meccsek - amikor egymást követő három-négy napon két mérkőzést játszanak - szerepelnek a nemzeti együttesek számára.

A FIFA egyúttal közölte, hogy a tervezet, amelyet a szervezet végrehajtó bizottságának március 29-30-án esedékes ülésén fogadhatnak el, nem tartalmaz konkrét dátumokat.

Az ECA múlt kedden nagy áttörést ért el az európai szövetséggel (UEFA) kötött megállapodás révén, amely szerint eltörlik az augusztusi barátságos meccseket. Az ECA-UEFA egyezség kiterjed a válogatottban megsérülő futballisták fizetésére is, erre a célra az UEFA 55 millió eurós biztosítási összeget tett félre, de ezt még növelni fogja. A mértékéről várhatóan az Isztambulban, márciusban esedékes kongresszuson születik döntés.

Az ECA varsói kongresszusán Karl-Heinz Rummenigge elnök még arra hívta fel a figyelmet, hogy a változásokhoz a FIFA-nak is hozzá kell járulnia, s azon a fronton korántsem állnak közel az álláspontok.