Serie A

Luis Enrique "élete meccsének" tekinti a délutáni Roma-Laziót

Vasárnap délután rendezik a Serie A 26. fordulójának legérdekesebb mérkőzését, a főváros rangadóját, azaz a Roma-Lazio mérkőzést. Ősszel Klose góljával nyertek a Sasok, ezzel ötmeccses vereségsorozatot szakítottak meg a derbiket tekintve. A Farkasok természetesen visszavágásra készülnek, amire a bajnoki helyezésük javítása miatt is szükségük lenne.

Roma-Lazio
15:00 Digi Sport
hatharom-tipp: 2

Ősszel a Lazio nyári sztárigazolása, Miroslav Klose jelentette a különbséget a Derby della Capitalén, és a német csatárnak a tavaszi rangadón is fontos szerep juthat. A Roma ugyan hét meccs óta nem kapott ki hazai pályán, és ezeket a találkozókat 16-4-es gólkülönbséggel hozta le, de ez a mérkőzés mindig különleges, ráadásul érzésünk szerint a Farkasok még mindig nincsenek készen arra, hogy az igazán éles meccseket megnyerjék.

Bár Luis Enrique, a bordó-sárgák Barcelonából érkezett mestere előzetesen élete mérkőzésének nevezte a vasárnapit, nem készülhet a legjobb előjelekkel. Nem számíthat ugyanis a házi gólkirály Osvaldóra, Cassettire és Gagóra eltiltás miatt, és Francesco Totti is megsérült a hét közbeni edzőmeccsen. Bár a kapitány szereplése biztosnak tűnik, kérdéses, hogy a sérülést érzi-e, az kihat-e a játékára.

Alvaro Gonzales küzd Gabriel Heinzével a Lazio és a Roma mérkőzésén a Serie A-ban 2011-ben.

De az Atalanta elleni sima vereségből kiindulva nem is a támadósor, hanem a védelem összetétele miatt kell sokat vakaróznia Luis Enriquének, akinek ugyanakkor nincs sok variációs lehetősége. Valószínűleg ezúttal is a Juan-Heinze-Kjaer hármasból állít két játékost a hátsó sor közepére, de az a múlt héten Bergamóban kiderült, hogy a védők gyorsasága és összeszokottsága sem az igazi.

Az előjelekről a másik oldal kapcsán sem írhatunk sok pozitívumot, hiszen a Lazio oda-vissza kikapott az Atlético Madridtól az Európa Ligában, a kettő között pedig 5-1-es pofonba szaladt bele Palermóban. Edy Reja vezetőedző be is nyújtotta a lemondását, amit azonban Claudio Lotito elnök nem fogadott el, és a csapat azóta 1-0-ra legyűrte a Fiorentinát hazai pályán. A 66 éves mesternek szintén a védelem összetételén kell sokat gondolkoznia, hiszen Radura, Konkóra és Zaurira sem számíthat. Előrébb két rutinos játékos, Christian Brocchi és Tommaso Rocchi nem állhat a szakember rendelkezésére, és közülük a derbihangulatban mindig fontos csapatkapitány, Rocchi hiányozhat jobban.

Parma-Napoli
12:30 Digi Sport
hatharom-tipp: 2

Lendületben van a vendégcsapat, amely sorozatban négy meccset nyert, közte a Bajnokok Ligájában a Chelsea-t, a bajnokságban pedig az Intert is remek taktikával, jól játszva győzték le. Ezt a lendületüket pedig Parmában is ki kell használniuk, ha közelebb szeretnének kerülni a BL-szereplést érő harmadik helyhez, de ez nem lesz könnyű. A sárga-kékek ugyanis csak kétszer kaptak ki eddig a saját stadionjukban. A várakozások szerint mindkét csapat háromvédős felállással lép majd pályára, már csak az a kérdés, hogy ez azt jelenti-e, hogy nyíltan felvállalják a támadásokat, vagy inkább elbirkóznak a várhatóan igencsak besűrűsödő középpályán.

Udinese-Atalanta
15:00
hatharom-tipp: 1

Az utóbbi néhány forduló botlásainak köszönhetően az Udinese kicsit távolabb került a bajnoki címért versengő Milan-Juventus kettőstől, és inkább hátrafelé, a Lazióra és a Napolira kell figyelnie, de a Bologna idegenbeli legyőzése már helyreállíthatta a Zebracsikók önbizalmát. Márpedig ha az rendben van, akkor ők hazai pályán szinte legyőzhetetlenek, ez eddig csak a Milannak sikerült, az is jó adag szerencsével.

Az Atalanta is egy értékes győzelmet tudhat maga mögött, hisz a kék-fekete együttes a Romát verte 4-1-re a legutóbbi fordulóban. A bergamóiakra ugyanakkor idegenben nem igazán jellemző a kockázatvállalás, csak négyszer kaptak ugyan ki, de öt döntetlent játsztottak, közte több 0-0-t. A nagy kérdés tehát az lehet, hogy Di Natalééknak sikerül-e feltörniük a vendégek védelmét vasárnap délután.

Inter-Catania
20:45 Digi Sport
hatharom-tipp: 1

Nehéz szavakat találni az Inter elmúlt hetekben mutatott formájára. A milánóiak január 22. óra nem nyertek meccset, és azóta gólt is csak Diego Milito szerzett, ő is csak a Palermo elleni, 4-4-re végződő havas őrületben. Igaz, akkor mind a négyszer ő volt eredményes. De már az is több mint egy hónapja volt, és azóta négyet kaptak a Romától, egyet a kiesőjelölt Novarától, hármat a Bolognától, egyet a BL-ben a Marseille-től és egyet a Napolitól válasz nélkül. Az utóbbi meccseken ráadásul az együttes játéka is egyre rosszabbnak tűnt, illetve Claudio Ranieri taktikai húzásait furcsállhattuk. A konzervatív olasz szakvezető már hetek óta azt szeretné, ha csapata legalább egy döntetlent elérne, és a Napoli ellen ez volt a maximum is, amit elvárt együttesétől. Bele is bukott, hiszen hiába pakolta tele a pályát védőkkel a második félidőben, gyorsan kiderült, hogy a gyors nápolyi csatárokkal egyikük sem képes felvenni a versenyt.

Valami újra lesz tehát szüksége az Internek, először talán el kellene kezdeniük kihasználni, hogy ott van az együttesben Wesley Sneijder, aki már bizonyította, hogy képes igazi vezérként irányítani a csapatot. Ehhez képest a mostani szezonban vele rosszabbul teljesítettek, mint nélküle. Sem az idényt elkezdő Gian Piero Gasperini, sem Claudio Ranieri nem tudott vele mit kezdeni. Azt pedig láthatjuk, hogy mire elég, ha állandóan arra várnak, hogy Milito vagy Pazzini csak begyötri majd a labdát az ellenfél kapujába, de ez egyiküknek sem sikerül.

A Catania eközben Vincenzo Montella vezetésével olyan jól teljesít, olyan megbízhatóan hozza a kötelező eredményeket, hogy egy esetleges milánói bravúrral utol is érné az Intert. Márpedig, ha azt nézzük, hogy a legutóbbi 11 bajnokijukból tízszer lőttek gólt, erre némi esélyük is lehet. Ugyanakkor az utóbbi négyből három elvesztett idegenbeli meccs az Inter sikerét ígéri.

Serie A, 26. forduló
További mérkőzések
Siena-Cagliari 15:00
hatharom-tipp: 1
Fiorentina-Cesena 15:00
hatharom-tipp: 1
Lecce-Genoa 15:00
hatharom-tipp: X
Bologna-Novara 15:00
hatharom-tipp: X