Forma-1

Keretbe foglalta a tesztszezont Räikkönen a szárnyaló Lotusszal

  • Kele János

Kimi Räikkönen sikerével ért véget a 2012-es előszezon az F1-ben, a Lotus látszólag mindenki másnál jobb formában várja a szezonnyitót.

A két év kihagyás után visszatérő Kimi Räikkönen az első után az utolsó tesztnapon sem talált legyőzőre, így keretbe foglalta a Formula-1-es istállók szezon előtti kollektív gyakorlásait - ez egyébként azt is jelenti, hogy a Lotus az eheti négy napból hármat is az élen fejezett be. A finn Jégember mögött Fernando Alonso és Bruno Senna végzett érmes pozícióban, a világbajnoki címvédő Sebastian Vettel pedig mindössze 23 kört tudott megtenni.

Bár önmagában a tesztszezon utolsó napjának nincs kiemelt jelentősége, az álmoskönyvek szerint nem rossz ómen, ha valamelyik csapat jó élményekkel kezdheti szervezni utazását az évadnyitó futamra. Nos, a Lotus nemcsak az utolsó napot húzta meg, de egész héten ellenállhatatlan volt, Romain Grosjean két győzelme után ugyanis Kimi Räikkönen is dominált egy napot – ráadásul a gyorsaság mellett végre megbízhatónak is bizonyult, 121 megtett köre magáért beszél. 1:22,030-as idejénél jobbat idén még senki sem futott Barcelonában, de nem csak ez adhat okot a bizakodásra Enstone-ban, hanem a biztató versenytempó is: Kimi 65 körös szimulációját három kiállással tudta teljesíteni úgy, hogy közben egyik alkalmazott gumikeveréken sem veszített tempójából 1,8 másodpercnél többet. Lehet, hogy megtankolva már nem a Lotus a leggyorsabb autó, de kimondottan kiegyensúlyozott és stabil, ez pedig a szezon elején akár aranyat is érhet.

Fernando Alonso látszólag elégedett lehet második helyével, nyilatkozatai mégis többnyire arról szólnak, hogy mennyire nincsen még kész a Ferrari. Maranellóban éppen ezért nem számítanak könnyű és eredményes évadnyitóra Melbourne-ben, a csapat főmérnöke, Pat Fry szerint például elérhetetlen messzeségben van tőlük a dobogó, és már annak is örülniük kell majd, ha az első hat között tudnak végezni. Nem kell persze véresen komolyan venni az olaszok kincstárinak tűnő pesszimizmusát, Alonso ma is kellően gyorsnak bizonyult, bár tény, versenyszimulációját két ízben is kettészelte egy piros zászlós periódus.

A Williams mindkét pilótájának lehetőséget adott a gyakorlásra az utolsó napon, a délelőtti rövidebb, gyorsabb stinteket Bruno Sennára, a délutáni, kemény munkát igénylő versenyszimulációt Pastor Maldonadóra bízta a csapat vezetése. Az eredményekkel ők sem lehetnek elégedetlenek, kérdés, milyen üzemanyagszinttel érte el remek időeredményét a brazil.

A Force India egy negyedik hellyel tetőzte be remek téli felkészülési programját, Nico Hülkenberget ezúttal is elkerülték a technikai hibák, sok kört tudott megtenni - ám saját elmondása szerint aggasztja a középmezőny kiegyenlítettsége, így amondó, még rengeteg területen van szüksége a javulásra a csapatnak.

A Sauber másfél órával megelőzte a többieket a csomagolásban, Kamui Kobajasi autójában ugyanis felmondta a szolgálatot a motor - ezzel téve pontot a hinwilliek felemás tesztidőszakára.

Lewis Hamilton és a McLaren az előzetesen lenyilatkozottaknak megfelelően túlnyomó többségében hosszabb etapokkal próbálkozott, az ilyen stinteken ráadásul gyorsabb is volt a Lotusnál - a megszerzett hatodik hely ellenére, tehát továbbra is nyugodtan lehet állítani, hogy a legerősebbek között lesznek Melbourne-ben. Martin Whitmarsh korábban egyébként úgy nyilatkozott, hogy még bőven van tartalék az autójukban, ha igazán kellene, legalább másfél másodpercet bármikor le tudnának faragni a köridejükből.

Nem ennyire rózsás a helyzet a Mercedesnél, de Michael Schumacher újabb 100 kört adott hozzá a W03-as eddigi is igen impozáns kilométer-számához - igaz, gyorsnak nem bizonyult, még a Caterham és Vitalij Petrov is elverte rajta a port.

A vasárnapi tabellát a két Red Bull-csapat pilótája, Ricciardo és Vettel zárta, igaz, utóbbi saját hibájából alig tudott értékelhető munkát végezni: egy kicsúszás miatt összetörte az első vezetőszárnyát, majd kiderült, hogy a váltója is megsérült, így meglehetősen baljós előjelekkel készülhet a melbourne-i idénynyitóra.

Ameddig egyébként már csak alig több mint tízet kell aludnunk…

Forma-1
Utolsó szezon előtti tesztnap, Barcelona - 2012. március 4.
1. K.Räikkönen Lotus 1:22.030   121 kör
2. F.Alonso Ferrari 1:22.250 +0.220 115 kör
3. B.Senna Williams 1:22.296 +0.266 53 kör
4. N.Hülkenberg Force India 1:22.312 +0.282 101 kör
5. K.Kobajasi Sauber 1:22.386 +0.356 72 kör
6. L.Hamilton McLaren 1:22.430 +0.400 115 kör
7. V.Petrov Caterham 1:22.795 +0.765 101 kör
8. M.Schumacher Mercedes 1:22.939 +0.909 100 kör
9. P. Maldonado Williams 1.23.347 +1.317 48 kör
10. D. Ricciardo Toro Rosso 1:23.393 +1.363 100kör
11. S. Vettel Red Bull 1.23.608 +1.578 23 kör