Forma-1

Mint szürke szamár a ködben – francia uralom Barcelonában

  • Kele János

Grosjean és a Lotus lett az első ismétlő az F1-esek szezon előtti tesztjein, de a legjobbnak még mindig a Red és a McLaren tűnik.

Igencsak megnehezítette az időjárás a tesztelők dolgát a kollektív barcelonai gyakorlás második napján, elég csak arra gondolni, hogy a sűrű köd miatt a szervezőknek fél órával el kellett csúsztatniuk a kezdést, mivel úgy ítélték meg, hogy a pályára boruló tejködben nem lenne biztonságos a vezetés. Ezért eshetett meg az is, hogy a szokásokkal ellentétben nem délutáni ötig, hanem fél hatig nyüstölhették autóikat a pilóták – persze még ez sem jelentette azt, hogy nettó nyolc órát dolgozhattak nyugalomban. A piros zászló ugyanis szerfelett gyakori vendég volt a pálya mellett, nem kevesebb, mint hét alkalommal kellett ilyen, vagy olyan okokból megállítani a gyakorlást, így nyugodtan mondhatjuk, az idei tesztszezon legkaotikusabb napján vagyunk túl.

 

Más aspektusból is igen érdekesen alakult azonban a pénteki gyakorlás, lévén Romain Grosjean-nél ismételten nem akadt gyorsabb a katalóniai aszfaltcsíkon, így pedig 2012-ben ő lett az első versenyző, aki egymás után két tesztnapot is meg tudott nyerni. Az eredményétől azonban most még a szokásosnál is csak kevésbé szabad elszállni, jellemzően ugyanis versenyszimulációkról szólt a péntek, alig akadt csapat, amelyik könnyű autóval munkálkodott volna a fejlődésen. Sokáig Grosjean és a Lotus sem volt kivétel, a francia ifjonc nem kevesebb, mint 124 kört tett meg a köd alól lassan felszabaduló barcelonai pályán, többnyire hosszú stinteket futva – mígnem a leintés előtt néhány perccel ki nem viharzott a pályára, és el nem ragadta a vezetést honfitársától, Jean-Eric Vergne-től.

Attól a Vergne-től, aki 31 teljesített körével meglehetősen alulteljesítette a napi penzumot, és bár délelőtt kimondottan gyors volt, a felmerülő motorproblémák miatt nem lehet maradéktalanul elégedett. Főleg, hogy számára ezzel a gyakorlás ideje lejárt, szombattól a csapattárs Daniel Ricciardo veszi át a helyét az autóban, így vele legközelebb csak a melbourne-i szabadedzéseken találkozhatunk. „Azért a teljes napot nem kell a kukába dobnunk, az autó gyors, jól reagál a változtatásainkra, ráadásul rogyásig gyakorolhattuk a kerékcseréket” – viccelődött a magabiztos francia a nap végén.

Az élre vágó francia tandemet az ezúttal is csendes és feltűnéstől mentes napot futó Red Bull követte, igaz, a világbajnok Sebastian Vettel miatt egy ízben meg kellett lengetni a piros zászlót, hiszen a pálya közepén fogyott ki az erő Red Bulljából. 85 körével azonban így is elégedett lehet, ráadásul délután is javítani tudott az idején, ez pedig kevesekről mondható el a mezőnyből – ebből is látszik egyébként, hogy a Red Bull alapvetően más programot fut a teszteken, mint riválisai, én a magam részéről azt sem tartom kizártnak, hogy megint a nagy etetés folyik, és az Adrian Newey tervezte RB8-as fényévekkel jár riválisai előtt.

Ez a Ferrariról szinte teljesen biztosan nem mondható el, de tény, Fernando Alonso pénteki 125 köre gyógyír lehet a sebekre, lévén még egyetlen egyszer sem tudott ennyi kilométert teljesíteni a Scuderia a téli tesztszezonban. Versenyszimulációjuk ugyan egyelőre nem sikerült túl veretesre, de legalább sikerült végigfutniuk, ráadásul mind a lágy, mind a közepes keveréket használták, ami értékes információkat jelenthetett számukra. Összességében a Ferrari még mindig hatalmas talány, és bár az ember a tavalyi McLaren-feltámadás óta hajlamos óvatosan bánni a nagy szavakkal, az az érzésem, hogy Melbourne-ben nem az olasz himnuszt játsszák majd a vasárnapi leintést követően. Hacsak a Toro Rosso nem okoz valószínűtlenül nagy meglepetést…

A nap pozitív meglepetése az autó-bemutatók idején még sokra taksált, de aztán a pályán keveset mutató Caterham volt, bár az is igaz, hogy maga a csapat sem tagadta, Heikki Kovalainen alacsony üzemanyagszinttel tudott csak felkapaszkodni az ötödik helyre. Az előző napon gyomorrontással bajlódó finn azonban így is nagyságrendileg négy másodpercet vert a csapat két hete itt futott legjobb köridejére, a sebesség tehát megvan, más kérdés, hogy vajon mennyit érne ez az időeredmény, ha mindenki hozzájuk hasonló benzin-szintet választott volna. Mindenesetre a remény él, a szakértők pedig továbbra is kitartanak álláspontjuk mellett, miszerint a Caterham idén végre csatlakozhat a középmezőny végéhez, és végleg leszakíthatja a Marussia-HRT kettőst.

Kamui Kobajasi napja tökéletesen leképezte a Sauber idei tesztszezonját: az autó hiába gyors, ha egyelőre eléggé megbízhatatlan, ráadásul sokadszorra is ugyanaz a hiba, a hidraulika megbolondulása ütött be.

A Force India ezzel szemben idén először volt kénytelen műszaki meghibásodás miatt tetemesebb időt kidobni az ablakon (Jules Bianchi jerezi kicsúszása volt eddig az egyetlen ilyen), Nico Hülkenberg a korménymű meghibásodása miatt búcsúzhatott el délutáni stintjeitől. Az indiai csapat azonban nem aggódik, rengeteg adatot gyűjtöttek már az autóról, megbízhatóak és gyorsak is, nem véletlenül tartja őket a szakma a szezon sötét lovának.

Nem kényezteti el rajongóit egyelőre az új Mercedes, amely kétszer is megállt pénteken Michael Schumacher alatt – mindamellett, hogy kiemelkedően gyorsnak sem bizonyul.

Lewis Hamilton kilencedik helye azonban minden bizonnyal inkább csalóka, mintsem elkeserítő, hiszen a csapat saját elmondása szerint „csurig tankolt autóval” futott, ráadásul a hét további részében sem törekszik majd gyors körök teljesítésére.

A tabellát a mindkét pilótájának lehetőséget adó Williams zárta, így pedig ismét fellángoltak a pletykák, miszerint Pastor Maldonado korábbi erős tempója csak ügyes reklámfogás, semmi több…

Kollektív teszthét, Barcelona
Eredmények
1.Grosjean Lotus 1:22.614 124 laps
2.Vergne Toro Rosso 1:23.126 45 laps
3.Vettel Red Bull 1:23.361 85 laps
4.Alonso Ferrari 1:23.447 125 laps
5.Kovalainen Caterham 1:23.828 104 laps
6.Kobayashi Sauber 1:23.836 77 laps
7.Hulkenberg Force India 1:23.893 33 laps
8.Schumacher Mercedes 1:23.978 79 laps
9.Hamilton McLaren 1:24.111 65 laps
10.Senna Williams 1:24.925 48 laps
11.Maldonado Williams 1:25.801 20 laps