Forma-1

Eső után köpönyeg – jég verte el az F1-es tesztet Barcelonában

  • Kele János

Az eső mellett a kiegyenlítettség számított a nap meglepetésének Barcelonában, no meg persze Pérez győzelme.

Az utolsó előtti gyakorlásra szánt napon végre valahára az eső is utolérte a 2012-es Formula-1-es évadra készülő csapatokat – bár aligha árulok el nagy titkot azzal, hogy a tesztelő istállók legtöbbje a háta közepére sem kívánta az égi áldást. Talán csak a Sauber és Sergio Perez képezett kivételt, a másfél órával a leintés előtt eleredő eső ugyanis bebetonozta őket a tabella élén, ráadásul a svájciak valószínűleg a szombatra tervezett penzumukat is bőségesen teljesítették 113 megfutott körükkel.

A tesztelés ezen fázisában persze már nem feltétlenül a mennyiség a legfontosabb szempont a munkában, aki eddig jól dolgozott, az mostanra valószínűleg már az utolsó simításokat végzi, noha a Cirkusz belső viszonyait jól ismerők meg mernek esküdni, hogy egy magára valamit is adó mérnök sohasem jelentheti ki azt, hogy készen van az autója – javítani ugyanis mindig van mit, ez az a sportág, ahol a határ a csillagos ég. A HRT viszont minden bizonnyal a sztratoszféránál lejjebb található légrétegekkel is beéri, lévén a spanyol csapat ma bejelentette, vasárnap sem tudja pályára gördíteni 2012-es versenygépét, így zsinórban harmadik szezonjában is tesztelés nélkül vág neki a világbajnoki küzdelmeknek. Nem ők lesznek az egyetlenek azonban, akik úgymond szűz kézzel kezdik meg a száguldást Melbourne-ben, a nemrégiben általunk is emlegetett, Virginből lett Marussia törésteszten megbukott autója ugyanis továbbra sem üzemképes.

A mai nap legérdekesebb híre mégsem a sokak által már előzetesen is lesajnált kiscsapatok vergődésének hivatalossá válása, hanem a beköszöntő jégeső volt, ami miatt néhány percre még az edzést is félbe kellett szakítani – persze nem mintha addig túlzottan sokan csipkedték volna magukat, hogy a mértes esőcseppek kopogása mellett róják a köröket. A tíz résztvevő csapat és versenyző közül mindössze négy, a Mercedes, a Ferrari, a Sauber és a Toro Rosso próbálta ki vizes pályára alkalmas abroncsait.

Az eső mellett azonban az is felkelthette az egyszerű szemlélődő figyelmét, hogy a szombati napnál szorosabb és kiegyensúlyozottabb tesztnapot még nem láthattunk idén, az első kilenc helyezett pilóta mindegyike egy másodpercen belül tömörült egymáshoz képest. Pedig a tempó nagyon is gyors volt, a Perez által megfutott 1:22,094 a legjobb, amit idén a katalóniai versenypályán futottak, ráadásul a tavalyi itteni időmérőn sem vallott volna vele szégyent, könnyedén a legjobb tíz közé tudta volna verekedni magát vele.

Nem csoda tehát, hogy Perez remeklése felkeltette az újságírók figyelmét, annál is inkább, mivel a két héttel ezelőtti barcelonai gyakorláson is egy sauberes, Kamui Kobajasi futotta az összetett legjobbnak számító idejét – a vájt fülű szakértők ebből pedig máris arra következtethetnek, hogy idén a hinwilli gárda is beleszólhat az élmenők közötti, mind kiélezettebb csatározásba.

Ráadásul ma megint megingott kissé az úgynevezett élmenőkbe vetett hitt, az egyik legbiztosabb ilyennek számító McLaren ugyanis újfent beleszaladt egy technikai malőrbe, Jenson Button egész nap csak szenvedett, mindössze 44 megtett köre kiválóan tanúskodik erről. A csapat hivatalos bejelentése szerint hidraulikai meghibásodás hátráltatta őket, de elégedettek, hiszen rövid etapokon is ki tudták próbálni az autót, ami nem is vallott szégyent, a Perezhez mért kilenc ezredmásodpercnyi lemaradás gyakorlatilag elhanyagolható.

A Toro Rosso is a nap kellemes meglepetései közé tartozott, Daniel Ricciardo ugyanis úgy lett harmadik, hogy a nap legnagyobb részében versenyszimulációt teljesített – amelybe ráadásul trükkös módon az esőt is beleépítették a csapatnál. Vagyis Ricciardo megtapasztalhatta, hogy milyen gyorsan és milyen szempontok alapján kell döntéseket hozni egy kiélezett szituációban, az ilyen tapasztalások pedig kulcsfontossággal bírnak egy fiatal versenyző fejlődésének szempontjából. Persze vannak, akik másképp látják, és amondóak, az igazi tehetségeknek nem kell mindent a szájukba rágni…

Felipe Massa és a Ferrari az idei előszezon során másodszor teljesített 100 kör fölött, ráadásul az autó tempójával sem volt különösebb gond, a brazil szerint például immáron minden problémáikat sikerült orvosolni, és bizakodóan várják a szezonnyitót. Mi mondjuk a magunk részéről erre nagyobb adag mérget azért nem vennénk, de a napot nyugtával szokás dicsérni, úgyhogy a végleges ítélettel inkább megvárjuk az ausztráliai eredményhirdetést.

A további sorrend Force India, Williams, és jó nagy meglepetésre Caterham volt – Tony Fernandes csapata úgy tudott 1:22-vel kezdődő köridőt teljesíteni, hogy tavalyi itteni legjobb körideje még ennél jó három másodpercnél volt rosszabb.

A Red Bull ezúttal nem a gyorsaságával, hanem új kipufogójával hívta fel magára a figyelmet: Mark Webber szerint a változtatásnak semmiféle jelentősége nincs, az ellendrukkerek azonban máris csalóznak, mondván az új szerkezet, egyenesen a kerekekre áramoltatja a levegőt, ami viszont szabálytalan. Tartunk tőle nem ez volt az utolsó forduló a vitában, és a kérdés nem marad meg pusztán a szurkoló-pilóta vonalon…

Nico Rosberg és a Mercedes nem lehet büszke a kilencedik helyre, főleg nem úgy, hogy jobbára közepesen hosszú stinteket futottak. Szintén nem a vártaknak megfelelően alakult Kimi Räikkönen és a Lotus napja, a finn alig tudott érdemi munkát végezni, lévén délelőtt a kormánykerekével akadtak gondok, délután pedig az esőben már nem látta értelmét a körözgetésnek.

Az F1-es csapatok harmadik, szezon előtti utolsó kollektív tesztje vasárnap délután zárul Barcelonában.

Harmadik kollektív teszthét, Barcelona, szombati nap
Eredmények
1. S.Perez Sauber 1:22.094 114 kör
2. J.Button McLaren 1:22.103 44 kör
3. D.Ricciardo Toro Rosso 1:22.155 131 kör
4. F.Massa Ferrari 1:22.413 121 kör
4. Di Resta Force India 1:22.446 108 kör
5. B.Senna Williams 1:22.480 111 kör
6. H.Kovalainen Caterham 1:22.630 64 kör
7. M.Webber Red Bull 1:22.662 70 kör
8. N.Rosberg Mercedes 1:22.932 129 kör
10. K.Räikkönen Lotus 1:25.379 43 kör