NHL

A Washington otthon, a Minnesota idegenben kapott nagy pofont

  • Molnár Dávid

A New Jersey Devils vendégként a Washington Capitalsre, a Detroit Red Wings pedig házigazdaként a Minnesota Wildra mért súlyos vereséget az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 141. játéknapján.

Az Ördögök bevették a fővárost

A New Jersey Devils zsinórban négy vereséggel a háta mögött vágott neki a Washington Capitals elleni, a rájátszás szempontjából igen fontos találkozónak. Bár alig másfél hete a Devils játékosai csak előre néztek a tabellán, ez a négy elvesztett találkozó – mely egyben a leghosszabb vereségszáriáka a csapatnak a szezonban – odavezetett, hogy az Ördögök el kezdhettek hátrafelé is pislogni, ahonnan a Washington Capitals az egyik legnagyobb kihívója a New Jerseynek.

A fővárosiak idén koránt sem nyújtják azt a domináns játékot, melyet az elmúlt években megszokhattunk Alexander Ovecskinéktől, és bár az utóbbi három mérkőzést megnyerték, ez a teljesítmény továbbra is csak a keleti kilencedik helyre volt elég. Egy győzelemmel azonban beléphettek volna a bűvös nyolcasba.

Alexander Ovechkin és Zach Parisé

Ehelyett azonban olyan játékkal ajándékozták meg a kilátogató hazai drukkereket, mely után már a második harmad közepén el kezdtek hazafele szállingózni a drukkerek. Pedig a Capitals jól kezdett, azonban Johan Hedberg a harmad közepén nagyot fogott, és ez talán mentálisan össze is törte a fővárosiakat a hátralévő események tükrében.

Ovecskin helyett a vendégek csapatkapitánya, Zach Parisé került reflektorfénybe, kétszer is. Előbb mesterhármast szerzett – pályafutása során másodjára – majd miután két Capitals játékosa egy ütközés keretében szendvicsbe fogta Parisét, amiatt kellett aggódni, hogy Parisé ne csatlakozzon az agyrázkódást szenvedett játékosok listájára. A Devils legnagyobb szerencséjére azonban a csatár elkerülte a komolyabb sérülést, és a záró periódusban visszatért emberelőnyben a jégre, de a komolyabb terhelésétől eltekintettek – elvégre már 5-0-ra ment a Devils addigra.

Johan Hedberg végül lehúzta a rolót, és pályafutása húszadik shutoutjával véget vetett csapata négy meccs óta tartó vesszőfutásának. Jól jellemzi az Ördögöket, hogy bár az eredmények nem az ő érdemüket emelték ki, mind magabiztosak voltak abban, hogy a játékképükkel nincs gond, és ezt idővel a kedvező eredmények is igazolni fogják. A Capitals kiütése után úgy tűnik, hogy pontosnak bizonyult a megérzésük.

A játéknap további mérkőzései

A Detroit Red Wings otthon parádézott, a december óta csak vergődő Minnesota Wildot verték 6-0-ra Henrik Zetterbergék. Valtteri Filppula két gólt szerzett a találkozón, Jimmy Howard pedig karrierje tizenegyedik mérkőzését tudta le kapott találat nélkül.

Az Ottawa régi játékosai okozták a kanadaiak vesztét a Chicago elleni derbin. Ray Emery 25 védést mutatott be egykori kenyéradója ellen, míg Marian Hossa, aki pályafutásának első hét évét az Ottawában húzta le, győztes góllal távozott a kanadai fővárosból.

Csupán negyedik mérkőzését vesztette el a New York Rangers, amikor Marian Gaborikék szerzik a találkozó első gólját. Bár a vendégek már 2-0-ra vezettek a Tampa Bay otthonában, a hazaiaknak sikerült megfordítani a meccset, majd Brandon Dubinsky egyenlít találatát követően Ryan Malone hosszabbításban döntötte el a második pont sorsát.

A Dallas Stars Edmontonban folytatta felemelkedését, miután 3-1-re legyőzték az Oilerst. A Csillagok az utóbbi hat mérkőzésen 5-0-1-es mutatóra tettek szert, és a pontszerző sorozatnak köszönhetően beérték a csoportmásodik San Josét, azonban a több lejátszott meccs miatt nem léptek előrébb a divízióban.

A Calgary Flames ezúttal sem tudott nyerni az Anaheim otthonában, ahol már tizenöt mérkőzés óta nyeretlenek a Lángok. Pedig a nyugati rájátszás szempontjából igen fontos mérkőzés előtt állt az albertai együttes, azonban Ryan Getzlaf utolsó percben lőtt góljával a Ducks felül tudott kerekedni a vendégeken, amivel továbbra is kapaszkodnak a nyugati nyolcadik helyezett Dallas Starsra.

A játéknap másik fontos eseménye volt, hogy a Toronto Maple Leafs megvált vezetőedzőjétől, Ron Wilstontól, miután a csapat az elmúlt időszak borzasztó formájának köszönhetően már nem tartózkodik rájátszást érő helyen. Az utódja az Anaheim Ducks egykori mestere, Randy Carlyle lett, akivel Brian Burke, a torontóiak menedzsere már 2007-ben kupát nyert a Ducks színeiben.

NHL
141. játéknap
Washington Capitals-New Jersey Devils 0-5
Detroit Red Wings-Minnesota Wild 6-0
Ottawa Senators-Chicago Blackhawks 1-2
Tampa Bay Lightning-New York Rangers 4-3 h.u.
Edmonton Oilers-Dallas Stars 1-3
Anaheim Ducks-Calgary Flames 3-2