Utánpótlás

Josep Guardiola tart edzést az új tehetségkutató magyarországi nyerteseinek - videó

  • MTI-hathárom.hu

A 2010-es Most Wanted után a Nike sportszergyártó cég labdarúgóknak újabb nemzetközi tehetségkutató programot indít, amelynek két magyarországi győztese Josep Guardiola, a Bajnokok Ligája-győztes FC Barcelona vezetőedzőjének szakmai irányításával vehet részt a sorozat világdöntőjén.

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a jelentkezést 17 órától "nyitják" meg a fiatalok - és csapatok - számára a Nike Facebook oldalán, illetve a Nemzeti Sport honlapján. A The Chance 2012 (Az esély 2012) elnevezésű kihívásra 16 és 21 év közötti amatőr futballisták jelentkezését várják. Az indulók egy speciálisan erre a programra kifejlesztett tesztpályán mérhetik össze képességeiket.

A programot több lépcsőben bonyolítják majd le: április 14-én és 15-én a Ferencváros, majd 21-én és 22-én a Videoton, végül május 12-én és 13-án a Diósgyőr stadionjában rendezik meg a selejtezőket. Mindegyik hétvégéről a legjobb 14 jut a júniusi, Budapesten sorra kerülő fináléba, ahonnan a két legjobb kerül a barcelonai döntőbe. A katalán fővárosban a két magyar győztes a világ számos pontjáról érkező további 98 játékossal, s Josep Guardiola irányításával készül majd, a szakember közülük választja ki azt a 16 futballistát, akik négy héten át a Nike által szponzorált legnagyobb csapatokkal, a Barcelonával, a Manchester Uniteddel és a Juventusszal tréningezhetnek.

Az esemény felvezető sajtótájékoztatóján részt vett Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott támadója, aki szerdán, több mint egy év után a bolgárok elleni 1-1-re végződött felkészülési mérkőzésen góllal tért vissza a nemzeti csapatba: "Szerencsére az én karrierem mindig sínen volt, akik azonban ezt nem mondhatják magukról, azok utolsó esélyként tekinthetnek erre a programra, amit meg kell ragadniuk. Semmit nem veszíthetnek egy ilyen jelentkezéssel" - mondta Szalai.

"Nagyon vártam, hogy ismét a válogatottban játsszak. Utólag egy kicsit csalódott vagyok a találkozó összképe miatt, többet vártam attól, hogy teltház előtt léphettünk pályára, mégsem sikerült ezzel a csapattal olyan összecsapást játszani, amivel ki tudtuk volna szolgálni a drukkereket" - tette hozzá a csatár.