Női kézilabda

Heidi Lökét választották a világ legjobbjának

A nőknél a Győri Audi ETO KC norvég beállósát, Heidi Lökét, a férfiaknál a dán Mikkel Hansent választották meg 2011 legjobb játékosává a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) szavazásán.

A nőknél a Győri Audo ETO KC norvég beállósát, Heidi Lökét, a férfiaknál a dán Mikkel Hansent választották meg 2011 legjobb játékosává a Nemzetközi Kézilabda Szövetség szavazásán.

A voksoláson a szurkolók, a média és az IHF szakértőinek véleményét vették figyelembe. Löke öt éven belül a harmadik norvég játékos, aki elnyerte ezt a címet, összesen az ötödik.

Heidi Löke karrierje legsikeresebb évén van túl: 2011-ben norvég bajnokságot, kupát és Bajnokok Ligáját nyert a Larvikkal, hazájában és a BL-ben is gólkirály volt. A norvég válogatott tagjaként aranyérmet szerzett a decemberi világbajnokságon, és beválasztották a torna All-Star csapatába.

Tavaly írt alá Győrbe, kétéves szerződést kötött a magyar bajnokkal, a zöld-fehéreknél eltöltött fél éve során hamar közönségkedvenccé vált.

Az IHF szavazásán még két Győri játékos volt érdekelt. A szintén norvég nemzetiségű kapus, Katrine Lunde Haraldsen harmadik, míg a szerb irányító, Andrea Lekic a negyedik helyen végzett.

A férfiaknál a Köbenhavn balátlövője, Mikkel Hansen lett a nyertes a tavalyi első, a cseh Filip Jícha előtt. Hansen 1988 (a díj bevezetése) óta az első dán, aki ebben az elismerésben részesült.

A Köbenhavn átlövője tavaly a svédországi világbajnokságon a döntőbe vezette Dániát, csapata végül második lett a franciák mögött, Hansen a gólkirályi címet is begyűjtötte.

Érdekesség, hogy mind a női, mind a férfi győztes kézilabdacsaládból származik, Heidi Löke öccse a Bundesligában játszik, Hansen édesapja válogatott játékos volt.

IHF, az év játékosa 2011-ben:
NŐK:      
1. Heidi Löke norvég Győri Audi ETO KC 28%
2. Allison Pineau francia Metz 22%
3. Katrine Lunde Haraldsen norvég Győri Audi ETO KC 20%
4. Andrea Lekic szerb Győri Audi ETO KC 18%
5. Andrea Penezic horvát Krim Ljubljana 12%
       
FÉRFIAK:      
1. Mikkel Hansen dán Köbenhavn 31 %
2. Filip Jícha cseh Kiel 21%
3. Nikola Karabatic francia Montpellier 19%
4. Luc Abalo francia Atlético Madrid 19%
5. Thierry Omeyer francia Kiel 10%